fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Epoca de fier, de J. M. Coetzee (Editura Humanitas)

Epoca de fier, carte a complicităţii cu o epocă injustă, tratează efectele apartheid-ului asupra întregii societăţi sud-africane – asupriţi şi asupritori. Doamna Curren îşi povesteşte amestecul cu regimul după ani de tăcere şi, aflată în faza terminală a unei boli, devine parte a unei viziuni ample despre o lume a dreptăţii şi decenţei care încă n-a sosit. Vocea muribundei care narează este când aspră, când laconică, dar implică penitenţa în faţa faptului că în sfârşit o eră întunecată începe să crape, făcând loc unor fâşii de lumină într-o lume întunecată. Deşi opresiunea şi crimele continuă, apartheid-ul începe să moară.

Epoca de fier

  • Carte publicata in 2010 la Humanitas Fiction
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Raftul Denisei
  • Traducator: Irina Horea
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 204
  • ISBN: 978-973-689-383-4

Doamna Curren, fostă profesoară, scrie o lungă scrisoare fiicei ei, care a plecat în America tocmai pentru a nu face parte din ceea ce se întâmplă în ţara natală. Şi totul începe în momentul în care realizează că menajera ei creşte fii „de fier” pentru lupta tinerilor de culoare cu regimul. „Suntem mândri de ei”, spune femeia şi doamna Curren dezvoltă, de aici încolo, un foliaj de revelaţii. Pe acest fundal, scrisoarea către propria fiică este „nu pentru compasiunea faţă de mine, ci ca să înţelegi cum stau lucrurile”.

Epoca de fier dublează adâncurile conştiinţei personajelor cu acţiune concretă. Doamna Curren ajunge la un moment dat să-l caute pe fiul menajerei, Bheki, şi ajunge în acest fel într-un loc numit „cartierul C”. Aici, oroarea apare în toată plenitudinea: Bheki a fost ucis de poliţie, trupul său fiind lăsat pe caldarâm alături de alte patru. Din ochii larg deschişi ai băiatului transpare teama de moarte dublată de un licăr de triumf. Călătoria în „cartierul C” îi arată doamnei Curren că nimeni nu este cu adevărat liber, indiferent că este alb sau negru. „Când nebunia urcă pe tron, cine în ţară mai scapă de contagiune?”, gândeşte femeia care vede cum prietenul lui Bheki se repede după o armă, apoi este ucis şi el de poliţie, după explozii de grenade şi împuşcături.

Şi poate nicăieri nu este mai relevantă forţa simbolică a acestei cărţi decât în evoluţia relaţiei dintre doamna Curren şi alcoolicul fără adăpost numit domnul Vercueil, care este la fel de pierdut ca şi ea în acea lume în care ori eşti „de fier”, ori capotezi. Tot mai bolnavă, femeia ajunge să depindă tocmai de acest om de care aparent nu poate depinde nimeni şi care la prima vedere nu este capabil să aibă grijă nici de sine. Domnul Vercueil este cel care îi devine sprijin, îi face cumpărăturile, îi spală lenjeria şi îi prepară hrana. „Când vine vorba despre lucruri esenţiale, nu mă mai îndoiesc de el. Dintotdeauna a existat în el o solicitudine faţă de mine, pe care nu este capabil s-o exprime. Am căzut şi el m-a prins; de altfel, am căzut şi ne-am prins reciproc, rând pe rând”, îi scrie femeia fiicei îndepărtate.

J. M. Coetzee a creat o carte ale cărei adevăruri taie până la os: „Când păşesc pe acest pământ al Africii de Sud, am impresia că merg pe feţe de culoare. Aceşti tineri sunt morţi, dar spiritele lor sunt vii, aşteptând să trec pentru a se ridica din nou”…

Poti citi aici o alta opinie asupra acestei carti, recenzie scrisa de Emilia.

Cartea Epoca de fier, de J. M. Coetzee poate fi cumparata de aici: pret “bomba” la Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Maratonul cartilor: 50% reducere la toate cartile Nemira in acest weekend

Next Article

Luna şi doi bani jumate, de W. Somerset Maugham

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share