fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Eterna spirală a răzbunării („All Involved”, de Ryan Gattis)

All-Involved„All Involved”, de Ryan Gattis.

Cumpara cartea de aici

În aprilie 1992, patru poliţişti din Los Angeles au fost achitaţi pentru bătaia cruntă (56 de lovituri de baston înregistrate de camerele de supraveghere) administrată lui Rodney King. Revoltele de stradă nu au întârziat: magazine au fost vandalizate, motociclişti au fost luaţi pe sus, maşini au fost incendiate. Unii comercianţi s-au înarmat pentru a se proteja, iar Garda naţională şi trupele federale au sosit în goanna mare pentru a calma zona. În cele şase zile de dezordine, 60 de oameni au murit şi peste 2.000 au fost răniţi…

Cartea lui Ryan Gattis pleacă exact de la acest fundal şi are toate componentele violenţei, este nervoasă, percutantă, tensionată şi agresivă, folosind tuşe tari pentru a descrie viaţa de zi cu zi „în zone în care poţi fi ucis dacă te afli pe strada care nu trebuie din Lynwood”. Cei care au stârnit revoltele sunt cei care trăiesc într-un cartier fără şanse, unde majoritatea familiilor au cel puţin un membru legat de bande criminale şi sunt prinşi cu toţii într-o eternă spirală a pierderii şi răzbunării.

Gattis realizează o portretizare remarcabilă a oamenilor care umplu locul: bande de latini, comercianţi coreeni, traficanţi de droguri, artişti graffiti, cadre medicale, un poliţist anonim pierdut în peisaj, un pompier care a învăţat pe propria piele că „a lucra într-un cartier atât de violent este ca şi cum ai acţiona într-o zonă de război”, arată „The New York Times”. Aceşti oameni nu sunt genuri literare reprezentative, dar ies în evidenţă ca indivizi ale căror vise şi acţiuni îşi au rădăcinile într-un trecut care deseori include relaţii conflictuale cu cei apropiaţi. Aşadar, violenţa naşte violenţă, pe toate palierele sociale.

În aceste condiţii, verdictul amintit este văzut ca ocazia perfectă de a stârni furtuna, de a plăti pentru toate relele şi nedreptăţile din viaţa publică şi personală, de a regla toate conturile „prin foc şi sabie”. „Nu mai există reguli acum, când lumea se răscoală, când poliţiştii sunt în altă parte şi când a venit vremea să fie vânat orice nenorocit care a scăpat vreodată basma curată după vreo nelegiuire”, spune personajul Lupe Vera, care porneşte la răzbunarea uciderii fratelui ei, Ernesto. Cartea lui Gattis „face dreptate” literară şi în portretizarea unor personaje tinere, prinse cu sau fără voie în acelaşi carusel fără scăpare al crimei, al cartierului rău famat şi al codului violenţei străzii. Frământările lor între dorinţa de a evada din acea lume şi loialitatea faţă de membrii bandelor sunt redate cu mult dramatism.

Bine documentată şi bazată pe suficientă experienţă de observator al realităţii a autorului ei, cartea „All Involved” este cu mult mai mult decât lasă să se înţeleagă titlul; este un tablou al oraşului Los Angeles în vremuri care încă mai dau fiori celor ce-şi aduc aminte de ele.

Daca vrei sa citesti cartea, poti cumpara editia in limba engleza de aici.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Happy Wishlist: poti castiga Trilogia "Cincizeci de umbre ale lui Grey" + alte premii

Next Article

Libertatea de exprimare nu depune armele

Related Posts

Total
0
Share