Volumul Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu aduce în atenția cititorului codul pe care îl conține Cartea Sfântă, ca „dovadă incontestabilă, în aceste vremuri de necredință și scepticism, că Biblia este inspirată de Dumnezeu cuvânt cu cuvânt”. Volumul răspunde cu argumente la aspecte fundamentale, cum ar fi cele legate de credibilitatea Bibliei și a creștinismului, adevărul despre Dumnezeu, omenire și mântuire pe care Cartea îl conține, precum și certitudinea că Iisus Hristos a înviat din morți. Este singurul volum care tratează tema codurilor Bibliei din perspectivă ortodoxă. Cartea este scrisă într-un limbaj ușor de citit, ceea ce o face accesibilă tuturor cititorilor. Scopul declarat de autor este acela de a veni cu un argument științific în apărarea inspirației Sfintei Scripturi.
Protosinghel Teodosie Paraschiv: „ Putem avea încredere în Biblie? Ne prezintă Biblia adevărul
despre Dumnezeu, omenire și mântuire? Mai este creștinismul credibil? Putem crede că Iisus Hristos a înviat din morți acum două mii de ani? Este Iisus Hristos singura cale de mântuire pentru omenire? Mai este posibil ca noi să credem că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu inspirat? Este Biblia cu adevărat fără eroare și demnă de încredere, în ciuda atacurilor în creștere asupra autorității ei? Cine este autorul Bibliei? Răspunsurile la aceste întrebări sunt vitale dacă vrem să înțelegem cuvântul Scripturii care ne învață că Biblia este singura scriere autentică revelată de Dumnezeu.
Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu, este dătătoare de viață. Cuvintele ei sunt vii. Așa credeau învățații evrei, așa cred și eu. Cuvintele sunt vii pentru că ele dau viață, iar viața nu poate izvorî din ceva mort, din ceva fără de viață. Despre această Carte sfântă m‑am hotărât să scriu. Biblia este cea mai vândută carte din toate timpurile. Este cartea care a exercitat o influență extraordinară.”
Fragment din volumul Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, editura Adenium, Colecția Christia
„Ideea explorării Bibliei cu ajutorul computerului s‑a născut în laboratoarele Technion, ale Institutului de Tehnologie din Israel. Calculatorul este folosit ca un instrument de navigare, cu ajutorul căruia putem călători într‑un teritoriu necunoscut, dincolo de stratul de suprafață al Bibliei, prin analiza matematică a textului ei. Calculatorul ne oferă viteză de calcul și posibilitatea de a analiza rapid textul din orice perspectivă dorim, lingvistică, gramaticală, semantică, statistică etc.
Studiile criticismului biblic sunt bazate în principal pe conținutul semantic sau de stil, cu variabile greu de măsurat și care depășesc limitele validității științifice. Ele au folosit criterii subiective care nu fac față testului științific. Prin urmare, chiar baza constatărilor și a concluziilor criticismului biblic privind așa‑numita „origine” a Torei sunt extrem de suspecte.
În schimb, cercetarea codurilor Bibliei folosește computerul și acceptă metodologii și măsurători științifice, bazate pe criterii obiective. Aceasta produce o abordare nouă și revoluționară
în cadrul studiului textelor biblice, putând genera o revoluție în cercetarea biblică, care în același timp aduce o lumină nouă asupra constatărilor mai vechi. Critica negativă va fi zguduită din temelii.
Textul Vechiului Testament (Tanakh) a fost introdus într‑o bază de date literă cu literă, ca o secvență neîntreruptă. Acest șir de litere a fost supus scanărilor care au arătat întregul strat de informații neobservabile la o citire obișnuită a textului. Au fost descoperite cuvinte‑cheie, nume, concepte, toate prin citirea secvențelor de litere echidistante. Această metodă de citire este cunoscută de secole. Analiza statistică a confirmat faptul că aceste constatări nu pot fi explicate ca rezultat al întâmplării.
Constatările descrise în această carte – o mică parte din miile de nume, concepte și date care se referă la evenimente contemporane – indică nu numai o structură extrem de planificată, o structură care are o semnificație conceptuală și statistică, ci, de asemenea, întărește ideea înțelepților iudei conform căreia tot ce există este sugerat în Tora. Ele resping total „ipoteza documentară” și faptul că Tora ar avea mai mulți autori.
Sherman se întreabă dacă vor exista savanți care își vor risca reputația pentru a susține realitatea codurilor Bibliei. Eu mă întreb câți teologi bibliști își vor risca reputația ca să studieze și să prezinte public realitatea acestor coduri?
Fenomenul codurilor Bibliei este cel mai puternic argument matematic și statistic că autorul Sfintei Scripturi nu poate fi un muritor, ci este Dumnezeu.
Codurile Bibliei au un singur scop, acela de a dovedi oamenilor din generația noastră că Biblia este cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu.
Pentru noi, codurile Bibliei sunt semnătura autentică a lui Dumnezeu în paginile Sfintei Scripturi. Evidența prezentată în această carte privind autoritatea și inspirația Sfintei Scripturi dovedește oricărui cititor onest și cu mintea deschisă faptul că Biblia este cu adevărat inspirată de Dumnezeu. De fapt, suntem în situația de a face o alegere fundamentală. Pentru cei care resping Biblia, există doar două posibilități: fie Biblia este greșită, fie ei greșesc. Suntem puși în situația de a lua o decizie de care depinde întreaga noastră viață: acceptăm sau nu că Iisus Hristos este Cuvântul lui Dumnezeu?
După o examinare atentă, orice cititor care caută sincer adevărul poate înțelege că doar o inteligență supranaturală ar fi putut concepe Biblia. Ea conține informații științifice, arheologice și istorice care nu puteau fi așternute în scris de către oameni fără de ajutorul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, există în continuare persoane care resping orice evidență privind inspirația Scripturii. Toți cei care resping existența lui Dumnezeu resping și orice evidență privind inspirația și autoritatea Scripturii. Nu lipsa de dovezi îi face pe unii să respingă autoritatea Bibliei, ci alegerea lor liberă de a nu se supune poruncilor divine.
Dacă acceptăm că Biblia este inspirată de Dumnezeu, atunci acceptăm să ne supunem poruncilor divine cuprinse în Scriptură.
Credința noastră în cuvântul Scripturii se impune a fi arătată prin faptele noastre. Nu este suficient să mărturisim că suntem creștini, ci ni se cere să mărturisim prin fapte credința noastră în Dumnezeu și în Iisus Hristos, Fiul Său cel Unul‑Născut, care pentru mântuirea noastră S‑a făcut om ca și noi, afară de păcat, pentru a ne izbăvi de moarte și a ne face moștenitorii vieții veșnice.
Învățătura Sfintei Scripturi nu este facultativă sau opțională și nici nu ni s‑a oferit dreptul de a o accepta sau respinge după bunul nostru plac. Pentru noi, cei ce credem, Biblia este normativă, este călăuza noastră pe calea veșniciei. Şi nu există nicio lege omenească mai presus de Cuvântul lui Dumnezeu.”
Volumul Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, este disponibil pe site-ul Adenium atât în format tipărit, cât și în format digital.