fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Genul nostru de trădător, de John le Carre

In Genul nostru de trădător, Perry Makepiece şi Gail Perkins sunt un cuplu de inocenţi atraşi într-o serie de aventuri incredibile. Perry este un simpatizant al stângii, născut în anii 1970 şi predă engleza la Oxford. Este un pic cam preţios, obsedat de tenis şi de sporturi alpine şi un bun patriot, în ciuda unei uşoare aversiuni faţă de complicitatea britanică la torturile post-Irak. Gail, partenera lui, este urmaşa unor actori nu foarte cunoscuţi şi nu are altă avere decât un mic apartament moştenit de la aceştia.

genul-nostru-de-tradator

Povestea lor se înnoadă în jurul unei vacanţe în Antigua, pe parcursul căreia un personaj exotic, rusul Dima, face cunoştinţă cu ei, apoi îi cere lui Perry să joace tenis împreună. Nu fără motiv: carismaticul oriental este impicat în operaţiuni de spălare de bani la scară mare, a fost plasat în arest la domiciliu şi are de gând să facă o înţelegere cu autorităţile britanice utilizându-l pe Perry ca intermediar. Întors acasă, acesta ia legătura cu mai multe personaje care îi permit autorului să creioneze lumea bancherilor veroşi, a politicienilor fără scrupule şi a tentanţilor bani ruseşti. Mulţi şi, în numeroase cazuri, murdari.

Povestea din Genul nostru de trădător continuă cu tentativa de a-l scoate pe Dima, împreună cu familia, din ghearele mafiei ruseşti, iar proiectul îi are în prim-plan pe nevinovaţii Perry şi Gail, care, prin forţa împrejurărilor ulterioare, vor avea un rol masiv în operaţiune. În binecunoscutul stil Le Carre, situaţiile sunt complicate, aventurile „de pe teren” se succed în ritm ameţitor şi toată alergătura pentru îmbogăţitul rus duce spre concluzia că justiţia britanică şi serviiciile de inteligence sunt încă o dată sacrificate pe altarul profitului.

Le Carre îşi dă din nou măsura, oferind aşadar o carte care se citeşte rapid, aproape pe nerăsuflate şi în care, totuşi, corupţia este învinsă de legendarul bun simţ britanic. Scriitura este excelentă, trecutul fraudulos al lui Dima în Rusia este credibil, punerile în scenă sunt dinamice şi vii, cu momente memorabile ca acela în care autorul îşi permite câteva rânduri despre Roger Federer în timp ce povesteşte un moment tensionat de la o întâlnire din timpul periculoasei operaţiuni. Astfel de intermezzo-uri fac, de altfel, deliciul unei lecturi prin care Le Carré îşi mai aşează o cărămidă la temelia unui stil ajuns clasic.

Romanul Genul nostru de trădător, de John le Carre se gaseste la Elefant / eMAG / Libris.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Librăria Delfin își deschide porțile!

Next Article

Pygmy, de Chuck Palahniuk

Related Posts

Total
0
Share