fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Ghidul unui călugăr pentru curățenia casei și a minții, de Shoukei Matsumoto (Editura Humanitas, 2021)

Ghidul unui călugăr pentru curățenia casei și a minții

Shoukei Matsumoto s-a născut în Japonia în anul 1979. A absolvit literatura în cadrul Universităţii din Tokyo şi masteratul la Şcoala Indiană de Afaceri. Fiind călugăr budist în comunitatea Shin, Shoukei duce o activitate intensă prin care promovează cultura budistă în lume. Site-ul bilingv numit higan.net, despre religia pe care o practică, este administrat tot de el și, pe lângă toate astea, se ocupă de cafeneaua templului său.

Cartea Ghidul unui călugăr pentru curățenia casei și a minții nu este doar despre curățenia casei și minții, dorința lui Matsumoto este de a ajuta oamenii să vadă aceste activități nu ca pe o corvoadă, ci ca pe un ritual de a-ți cultiva mintea.

Iată ce scrie în prefața cărții: „Sper ca cititorii mei să-și dea seama, citind această carte, că treburile casnice reprezintă o ocazie de a contempla sinele.”

Noi, europenii, nu realizăm că la japonezi curățenia nu înseamnă doar îndepărtarea murdăriei, ci chiar este în legătură strânsă cu actul „cultivării minții”.

“Un ghid budist plin de înțelepciune despre folosul spiritual pe care îl putem obține curățându-ne deopotrivă casa, mintea, trupul și sufletul.” – Spirituality & Practice

“Matsumoto prezintă curățenia ca pe un ritual, ca pe un mod prin care ne putem limpezi mintea în timp ce îndepărtăm murdăria din jur. Cititorii copleșiți, poate, de haosul care îi așteaptă acasă se vor simți încurajați de această carte liniștitoare, scrisă cu blândețe.” – Publishers Weekly

Ghidul acesta, spiritual și practic, a fost tradus până acum în peste 15 limbi și datorită lui putem înțelege că tehnicile de a ne purifica mintea și metodele de curățenie nu pot fi separate. Ele sunt fațete ale unei singure realități.

Shoukei Matsumoto analizează în detaliu aspecte ale vieții noastre cotidiene – de la somn până la alimentație, de la igiena personală până la întreținerea garderobei, a casei și a grădinii.

Grija și respectul față de obiectele din viața noastră și față de natură se răsfrâng și asupra oamenilor ce ne stau în preajmă.

Călugării Zen sunt cunoscuți pentru disciplina de a-și cultiva mintea și sufletul, dar și pentru curățenia templelor în care-și desfășoară activitățile de zi cu zi.

Cartea Ghidul unui călugăr pentru curățenia casei și a minții, de Shoukei Matsumoto a apărut în Colecția Humanitas Practic și poate fi ccomandată online, cu reducere, de la Elefant, Libris și Cartepedia.

Silvia Filip
Total
3
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
În derivă

În derivă, de Trish Doller (Editura Litera, 2021)

Next Article
Casual Friday Books

Casual Friday Books - reduceri de până la 70% și Carte Cadou

Related Posts

Total
3
Share