fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Graffiti în Dubai? Incredibil!

Graffiti încă este interzis prin lege în Emiratele Arabe Unite. Şi totuşi, un proiect gigantic ca şi avântul capitalei Dubai este pe cale de a schimba totul.

La prima vedere, în afară de praful adus de vânt, clădirile din sticlă care au făcut înconjurul lumii prin dimensiunile şi luxul lor nu au nicio pată. De unde până unde, dată fiind şi interdicţia legală amintită, popularitatea în creştere considerabilă a stilului graffiti, exprimare liberă şi caustică a marilor teme contemporane, de găsit în această ţară doar în spaţii închise şi prin galerii private? Din ideea unei companii locale, care a invitat 16 dintre cei mai cunoscuţi artişti de gen să se reunească în capitala interdicţiilor pentru a lupta cu ele.

La doi paşi de faimosul Burj Khalifa, pe structura exterioară a unui mall, proiectul „Dubai Walls” speră să deschidă drumul street art în Orientul mijlociu. „Este un eveniment unic tocmai pentru că pentru prima oară poţi să aduni atâţia artişti într-un spaţiu comun din această parte a lumii”, consideră entuziasmat Alexandre Farto, cunoscut în lumea artiştilor graffiti sub porecla „Vhils”, citat de „CNN”. De asemeni, organizatorii mai speră să facă genul să „explodeze” în ochii turiştilor şii locuitorilor, dat fiind faptul că mall-urile din Dubai sunt tot timpul pline ochi, puncte de indiscutabilă atracţie. De pildă, cel din Dubai, deţinător al unui record de „Guiness Book” pentru dimensiunile sale, are în componenţă un acvariu gigantic, un patinoar respectabil şi un schelet de dinozaur de 155 de milioane de ani vechime.

Aşadar, expunere de amploare pentru artiştii graffiti. Incredibil pentru mulţi, dar, iată, adevărat, „Dubai Walls” are aprobare de la autorităţi! „Era complet ciudat! Dubai este unul dintre cele mai moderne oraşe din lume şi totuşi nu are street art!”, explică Xavier Prou, cunoscut sub numele artistic „Blek le Rat”, care a reuşit să realizeze între timp o lucrare pe zidul exterior al mall-ului.

Printre ceilalţi artişti invitaţi să facă Dubaiul şi mai cosmopolit inclusiv prin graffiti se numără Magda Sayeg („Yarnbomber”), „Rone”, care a creat lucrări atât de mari încât a fost nevoie de macarale pe măsură, Stuart Pantoll („Slinkachu”), care realizează fotografii cu resturi pe care le găseşte pe străzi sau Chaz Barrisson, membru al trupei de artişti „The London Police”, care deja vede Dubaiul ca pe o pânză albă, numai bună pentru expresia ultramodernă a street art: „Nu a existat o scenă mare pentru noi aici până acum. Sperăm că ceea ce facem îi va impulsiona pe tinerii din regiune”.

În orice caz, cu toţii s-au declarat de-a dreptul impresionaţi de faptul că autorităţile au dat permisiunea artiştilor graffiti să expună public în marele oraş.

Roxana Ichim Istudor
Total
5
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Katja Petrowskaja

Intalnire cu Katja Petrowskaja, laureata a Premiului 'Ingeborg Bachmann'

Next Article
Stârpiți răul de la rădăcină

Stârpiți răul de la rădăcină, împuşcaţi copiii, de Kenzaburo Oe

Related Posts

Total
5
Share