fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Hering roşu fără muştar, de Alan Bradley

Flavia de Luce are toate abilităţile pe care le cere munca pe care urmează s-o desfăşoare, cea de investigator: are multe cunoştinţe în comunitatea dornică să-i împărtăşească lucrurile cele mai noi şi mai importante, este teribil de curioasă, este decisă să pună lucrurile greşite „pe calea cea bună” şi nu vrea în ruptul capului să stea deoparte de lucruri în care nu ar trebui să se amestece întrucât nu o privesc. Dar luptă cu un personaj fermecător de 11 ani, dacă poţi!

hering-rosu-fara-mustar

Alan Bradley a creat in Hering roşu fără muştar unul dintre cele mai îndrăgite chipuri de poveste… beletristică din categoria misterelor. Şi acestea încep cu un amalgam aparent de nedezlegat: „atacul asupra Finellei, moartea bizară a lui Brookie Harewood, apariţia şi apoi dispariţia bruscă a lui Porcelain, ciudatul magazinede antichităţi al respingătorului Pettibones, portretul pierdut care îi aparţinea Vanettei Harewood şi peste toate spectrul falimentului lui tata. Este destul să facă şi un arhanghel să scuipe”, gândeşte Flavia.

Încetul cu încetul, ca nişte foi de ceapă, faptele trecutului ce acoperă efectele prezentului se desfac una câte una şi explicaţiile se aşează frumos la locul lor. Mai mult, cititorul este „gratulat” literar şi cu dezvăluiri din viaţa intimă a tinerei, cu insecurităţi, cu fragilitatea care îi adaugă şi mai mult farmec, ca şi cu vastele ei cunoştinţe de chimie, atu extrem de important în întreprinderea ei serioasă şi complexă. Flavia pare puternică şi aspră în faţa surorilor ei, dar are o rană care nu se va vindeca niciodată: moartea mamei ei atunci când ea era doar un bebeluş. Din tabloul unei familii cu destule greutăţi nu pare să lipsească decât mama vitregă, dar aşa ceva nu este în „scenariul” pe care îl propune Bradley.

Cartea  Hering roşu fără muştar este scrisă într-un limbaj fluid, cu descrieri vii şi pe alocuri chiar lirice: „Acum, la două săptămâni după debutul culesului recoltei, provincia a lepădat verdele intens al verii, care s-a transformat într-unul mai cenuşiu, mai stins, ca şi cum Mama Natură ar fi dat uşor din cap şi ar fi lăsat culorile să se scurgă”. Cât despre titlu, heringul roşu poate fi perceput şi ca elementul de distragere a atenţiei de la reperele dramatice ale unui complot sau ca acel peşte care miroase foarte tare, „mirosul” faptelor fiind în realitate cheia dezlegării lor.

Cumpara cartea Hering roşu fără muştar, de Alan Bradley, cu reducere, de la Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Top eBook cu reduceri + 50% mai putin de la 10 Edituri

Next Article

Saşenka, de Simon Beag Montefiore

Related Posts

Total
0
Share