Joi, 17 ianuarie, Jurnalul National ne ofera volumul 5 al Colectiei Mari cantareti de jazz si blues. Starul editiei este Glenn Miller.
Vezi aici intreaga colectie oferita de Litera si Jurnalul National
La zeci de ani după moartea sa neașteptată și prematură în timpul celui de al Doilea Război Mondial, Glenn Miller este considerat și astăzi
unul dintre principalele personaje-cult ale muzicii. Totuși, criticii se mai întreabă și acum cât jazz există efectiv în înregistrările sale. Muzica lui era axată, în general, pe aranjamente concise și stricte, care lăsau puțin spațiu pentru improvizație. Mai mult, Miller folosea frecvent un clarinet acordat cu o octavă peste cele trei saxofoane tenor și includea în repertoriu un amestec de părți instrumentale și de părți vocale, precum și un număr mare de melodii noi. Succesul lui Miller s-a datorat firii sale intuitive: a simplificat aranjamentele, ca muzica să fie mai atrăgătoare pentru dansatori, ghicind dorința publicului și dându-i exact ce își dorea.
Drept rezultat a obținut multe transmisiuni la radio și un succes comercial uriaș, cu apariții live și cu vânzări record care au depășit cu mult cele mai optimiste așteptări ale lui. Cu toate că actorul Jimmy Stewart l-a înfățișat ca pe un bandleader jovial și imperturbabil în filmul The Glenn Miller Story, cântărețul avea faima unui personaj oarecum rigid, cu totul măcinat de succesul grupului său – cu orice preț. S-a demonstrat însă a fi unul dintre cei mai abili oameni de afaceri care a condus vreodată o orchestră de jazz; el a urmat vechea axiomă din show business: “Dă publicului ce își dorește și va alerga spre tine”.