fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Arsenal, „prin noi înşine” („Invincible”, de Amy Lawrence)

invincibleEste uluitor felul în care o echipă sportivă – în cazul de faţă de fotbal – a cărei vizibilitate coagulată este maximă, poate genera atâtea biografii individuale diferite, de excepţie. Jocul permite individualizarea sportivă, pe teren, poate concentra un anume nivel de focus al imaginii prin evoluţia unor staruri, dar, în special în fotbalul englez, echipa „ia faţa” personalităţii din spatele fiecărei vedete a acestui sport. Din aceste considerente, cartea lui Amy Lawrence este plăcerea de a descoperi o echipă de fotbal „de cinci stele”, Arsenal, văzută ca un tot unitar în sezonul de invincibilitate 2003-2004.

Cumpara cartea cu reducere

Cartea pune întrebări interesante şi încearcă să răspundă la ele „ţinând aproape” de protagonişti: ce se află în spatele chimiei dintre jucătorii unui club de asemenea nivel? Care este secretul „spiritului de echipă” care generează succesul? Care sunt ingredientele care transformă o trupă într-o echipă învingătoare?

Unii cred că există un exces de vorbărie mai mult sau mai puţin încurajatoare în culisele echipelor de fotbal, unde abundă expresii ca „platformă pe care să construim” sau „vor suferi după înfrângerea asta”. „Invincible” ocoleşte această capcană, autoarea lăsându-i pe sportivi şi antrenori să vorbească. De pildă, Sol Campbell îşi explică alegerea: „Aveam nevoie în jurul meu de parteneri foarte buni, care să aibă spirit de luptă în toiul meciului şi să fie în acelaşi timp gentlemen. Fotbal inteligent, combinaţia perfectă”. El însuşi este primul exemplu; lumea fotbalului este de accord că puţini jucători de o asemenea anvergură sportivă sunt concomitent responsabili, atenţi, cu un comportament aproape cavaleresc.

Patrick Vieira, inima echipei, este o combinaţie de intensitate şi hotărâre care nu de puţine ori i-a adus cartonaşe roşii. Dar este în acelaşi timp vorbitor de mai multe limbi străine şi un star de fotbal implicat social. „Ne întâlnim la evenimente pentru a ne cunoaşte mai bine, pentru a vorbi despre lucruri care nu sunt abordate pe teren, pentru a şti, fiecare, că în joc ceilalţi îi asigură spatele”, spune Vieira. Şi Lawrence continuă să „dea voce” întregii echipe: Dennis Bergkamp este un erudit, tehnic şi pretenţios; Lauren este aspru, dar cu o inimă mare; Jens Lehmann bate toate recordurile de performanţă.

O altă abordare a cărţii este unitatea de echipă, care se bazează pe importanţa conducerii, pe onestitatea dintre jucători, pe controlul propriului ego în numele generozităţii pentru toţi şi în scopul atingerii unui ţel comun. Acesta este şi momentul în care autoarea aruncă o privire înapoi către istoria clubului, la această adevărată cultură Arsenal care a „hrănit” performanţa descrisă. Ni se relevă astfel un „old school” al fotbalului, cu diete, antrenamente şi standarde profesionale, precum şi, foarte important, grija pentru fiecare jucător în parte, consideraţia pentru el ca persoană, alocarea de timp şi preocupare pentru ca fiecărui membru al echipei „să-i fie bine”, cu efectele cunoscute asupra performanţei sportive. Structura internă a secretelor alcătuirii acestei echipe de vis este dezvăluită de Arsene Wenger şi David Dein. Lawrence acoperă spectrul intervenţiei salutare a lui Wenger în viaţa echipei, amintind că Thierry Henry şi Freddie Ljungberg sunt doar două exemple de jucători pe care acesta i-a pus în adevărata valoare, întorcându-le carierele sportive la 180 de grade. De altfel, Lawrence insistă asupra faptului că meritele lui Wenger sunt fundamentale în evoluţia „invincibililor”, iar meritul lui Dein este capital prin… găsirea lui Wenger.

„Invincibilii” nu este o privire nostalgică înapoi, după zece ani în care un comercial feroce a prins cu totul fotbalul englez, ci mai degrabă un apel la memoria care spune că performanţa perfectă se poate obţine şi dacă este edificată pe alte valori de prim-plan. Azi, Arsenal este deţinută de un moştenitor al imperiului Walmart şi de un oligarh uzbek. Cu un deceniu în urmă, personalităţi de excepţie obţineau, prin forjarea unei echipe strălucite, rezultate memorabile cu mult mai puţină obsesie faţă de averea patronului sau accesul la capitalul străin al lumii globalizate.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Secretele unei vieți armonioase (recenzie la cartea "Secretele succesului", de Dale Carnegie)

Next Article

A prinde viaţă prin iubire („Iepurele de catifea”, de Margery Williams)

Related Posts

Total
0
Share