fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Iubirile croitoresei, de Maria Duenas

Pentru că Mario Vargas Llosa spune despre Iubirile croitoresei că este „o carte minunată, cu intrigă, dragoste, mister”, aruncăm o privire în interiorul unui volum vândut în milioane de exemplare.  

iubirile-croitoresei

Spania,1936. Războiul civil este pe care de a exploda. Tânăra şi săraca Sira Quiroga este prinsă până peste cap într-o poveste de iubire cu Ramiro. Dar cei doi trebuie să părăsească ţara la un moment dat şi se refugiază în Maroc. Aici tânăra îşi dă seama cine este iubitul ei în realitate, în momentul în care este părăsită, fără bani şi în postura de a supravieţui prin singurul lucru la care se pricepe: croitoria. Şi o face atât de bine încât o îmblânzeşte şi pe severa proprietăreasă Candelaria, care o ia sub aripa ei. Tot aici îl găsim pe artistul Felix Arunda, personaj copios care vine să nuanţeze povestea cu o excelent redată relaţie cu mama lui, un soi de dragoste-ură care când este pe punctul de a genera o crimă, când este exact pe dos, o iubire profundă, înduioşătoare.

Cu timpul, Sira ajunge să coasă pentru femeile bogate din Tetouan, devenind indispensabilă cuconetului britanic şi german, inclusiv nevestele şi amantele unor ofiţeri nazişti. Dar povestea nu se opreşte aici. Aceasta este doar poarta de intrare către o altă lume, fabuloasă, plină de riscuri şi mister: cea a spionajului.
Plecând de la mărturii ale familiei ei, autoarea, care nu a avut măcar o clipă intenţia de a deveni o scriitoare tradusă în 20 de limbi, a plecat de la crearea unei atmosfere. Apoi a avut nevoie de mai multă informaţie şi a pornit într-o documentare „fascinantă”: „Informaţia istorică era atât de bogată încât am învăţat o mulţime de lucruri. Am cercetat arhive, cărţi, ziare vechi. M-am concentrat pe capitala protectoratului, Tetouan, unde s-a născut mama. Apoi am început să caut documente ale administraţiei spaniole, rolul guvernării locale, date despre autorităţi”.

Pas cu pas, Sira începe să strecoare mesaje în Codul Morse prin intermediul unor compartimente secrete strecurate în ţesături. „Era nevoie să creez o femeie capabilă să fie independentă. Am dorit ca personajul Sira să fie în stare să supravieţuiască fără un bărbat, să câştige bani, să se poată mişca liber”, mărturiseşte Duenas.

Romanul Iubirile croitoresei, de Maria Duenas poate fi cumparat, cu reducere, de la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Un erou al timpului nostru, de Mihail I. Lermontov

Next Article

45% reducere la cartile de suspans, aventuri, fictiune

Related Posts

Total
0
Share