Burhan Sonmez, autorul romanului Labirint, a studiat Dreptul la Isanbul iar pentru o vreme a și profesat ca avocat. A fost membru al Societății pentru Drepturile Omului și fondator al Fundației pentru Cercetare Socială, Cultură și Artă (TAKSAV).
Rănit grav în anul 1996 în timpul unui asalt al poliției turce, s-a refugiat pentru o perioadă mai lungă în Marea Britanie.
Primul lui roman, Kuzey (Miazănoapte) a apărut în 2009, urmat în 2011 de Masumlar (Păcate și inocenți, recompensat cu premiul Sedat Simavi, una dintre cele mai prețioase distincții literare din Turcia).
Al treilea roman al său, Istanbul Istanbul, publicat în 2015, i-a adus Premiul EBRD pentru Literatură în 2018. Labirint, cel de-al patrulea roman, a fost publicat tot în 2015 iar cărțile sale au fost traduse în 36 de limbi.
Prin intermediul lui Burhan Sonmez ne pierdem și noi, cititorii, într-un labirint în care ajungem să ne punem o întrebare la care nu suntem siguri că răspunsul este cel corect: ce este mai eliberator pentru individ sau societate – să-și cunoască trecutul sau să-l uite?
“Un roman ca un vis febril.” – The New York Times
“O meditație cerebrală asupra memoriei și a ce înseamnă să trăiești fără ea… accesibilă și profundă, amintind de Albert Camus și Patrick Modiano… un roman care va bântui fără îndoială mintea cititorului său.” – Publishers Weekly
Așa intrăm în lumea unui cântăreț de blues care încearcă să își ia viața aruncându-se de pe Podul Bosfor, dar pentru că nu reușește, în cele din urmă se trezește la spital. În acest decor, înconjurat de medici, nici măcar nu își mai amintește care a fost motivul ce l-a determinat să creadă că nu mai are nici un scop pe lume și de ce a dorit să se sinucidă.
Amintirile lui sunt atât de vagi, de șterse în timp, fragmentate și mintea lui e asemenea unui labirint prin încrengăturile căruia rătăcește neajutorat, încercând să scape din acest hățiș.
Știe puține lucruri, cum că Imperiul Otoman s-a prăbușit și că ultimul sultan a murit, dar nu are idee când s-au întâmplat aceste lucruri.
“Soluțiile morale sunt valide pentru indivizi, nu pentru mase. Ce vrem să devenim? Un individ sau o piesă într-o mulțime? Soluțiile morale nu sunt menite să rezolve probleme, ele sunt pentru noi, ca indivizi, doar teste care dau măsura calității umane.” – Burhan Sonmez
Cartea Labirint, de Burhan Sonmez a apărut la Editura Pandora și poate fi comandată de la Libris sau Cărturești.