fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Desenul vieţii („Leonardo: 1452-1519”, de Pietro C. Marani, Maria Teresa Fiorio)

LeonardoExpo Milan 2015 oferă publicului posibilitatea de a avea în faţă un catalog de amploare dedicat întregii opere a geniului Italiei, Leonardo. Simbol al artei şi creativităţii italiene, artistul beneficiază de cea mai mare expoziţie care i s-a dedicat vreodată, ocazie unică pentru realizarea unei lucrări care să arate lumii odată în plus că geniul uman transcede timpurile.

Cumpara cartea de aici

„Leonardo: 1452-1519” este o ocazie nu doar de a admira opera marelui artist, ci şi de a o înţelege în profunzime, cu toată încărcătura ei de muncă şi studiu care întotdeauna au dublat măreţia creatorului de artă. Leonardo era incredibil de complex, iar albumul chiar asta îşi propune să reflecte, prin reproducerea de schiţe. Cele 12 părţi care compun lucrarea abordează temele centrale ale preocupărilor unui artist „mai mare decât lumea”, care a pictat, a desenat, a crecetat, a intuit, a prevăzut, a creat punţi interdisciplinare de necrezut pentru Evul Mediu, a lucrat încontinuu pentru eternitate. Catalogul reuneşte aşadar picturi, desene, schiţe, manuscrise, care au în „antecameră” lucrări realizate de predecesorii săi (pictori, sculptori, teoreticieni), tocmai pentru a pune în valoare contribuţia ulterioară a lui Leonardo la un domeniu sau altul, saltul uriaş pe care geniul său l-a reprezentat pentru atât de multe discipline. Mai mult, această modalitate de a-l pune pe geniul creaţiei artistice italiene în perspectiva înaintaşilor săi în ale artei fereşte lucrarea de a cădea în ispita transformării lui Leonardo într-un mit de neatins.

În ultimele două secţiuni, albumul se concentrează pe influenţa lui Leonardo, de pictor şi teoretician al artei şi pe crearea legendarei Mona Lisa. Li se alătură alte picturi representative, celebrele sale coduri, peste o sută de desene semnate de marele artist, manuscrise, sculpturi. Albumul este completat de lucrări semnate printre alţii, de Antonello da Messina, Botticelli, Filippino Lippi, Paolo Uccello, Ghirlandaio, Verrocchio, Antonio and Piero del Pollaiolo, Jan van Eyck sau Bramante.

„Într-o abordare originală, am încercat să-l reprezentăm pe Leonardo ca pe un creator al timpului său. Ne-am gândit să reflectăm opera sa complexă punându-l alături de predecesrii săi şi oglindind astfel măreţia sa într-o epocă déjà măreaţă. Albumul este, de asemeni, şi o ilustrare a două realităţi: impactul formidabil pe care creaţia lui Leonardo l-a avut asupra artei mondiale şi mitul Giocondei, care îl aduce până la privitorul zilelor noastre. Mai mult, am abordat şi căutările lui Leonardo de a înţelege legăturile omului cu spaţiul său, cu natura, cu animalele, viziunile sale tehnice şi cercetările astronomice, toate redate în schiţe inegalabile, elemente ale unei viziuni complete ce nu are precedent în istoria artei”, explică autorii.

Cartea o gasesti la Libris.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Concurs de manuscrise la Editura Univers

Next Article

Carti noi la eMAG. Reduceri de pana la 50% + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share