fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Limbaj şi putere simbolică, de Pierre Bourdieu

Câţi ştiu că şi în ziua de azi, tehnologizată şi democratizată la maximum, ierarhia socială încă este definită prin limbaj? Mai suntem conştienţi că… inconştient reacţionăm la accentul, intonaţia şi vocabularul interlocutorului, la felul în care schimburile de cuvinte stabilesc relaţiile de putere? În sprijinul lămuririi tuturor acestor aspecte care denotă faptul că limbajul este, totuşi, chiar şi în lumea contemporană „un meci” pentru dominaţie vine cartea „Limbaj şi putere simbolică”, o lucrare de excepţie.

  • limbaj-si-putere-simbolicaCarte publicata in 2013 de Art
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Traducator: Bogdan Ghiu, Laura Albulescu
  • Format: 165×235
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 368
  • ISBN: 978-973-124-735-9

Scrisă pe un ton neutru, nu face altceva decât să ne scoată din… neutralitatea cu care abordăm conversaţiile de fiecare zi, pe care am încetat de mult să le mai percepem ca pe nişte competiţii, dar pe care subconştientul uman le analizează până la a ne defini comportamentul ulterior faţă de cel cu care vorbim. Este adevărat că unele cuvinte par să aibă greutate (şi consecinţe asupra raporturilor noastre cu alte personae) doar în anumite circumstanţe? Da. Încercarea de a le plasa în alte condiţii le poate face uneori să fie de-a dreptul hilare. Nu aveţi decât să faceţi un exerciţiu de memorie şi să scoateţi din contextul unei şedinţe o chelfăneală din partea şefului… „Suntem experţi în utilizarea strategiilor verbale pentru a impune autoritatea, pentru a constrânge, a intimida şi a abuza, ca şi, pe de altă parte, pentru a linguşi… Limbajul este parte integrantă a vieţii noastre sociale, cu toate inechităţile sale regăsindu-se în expresiile pe care le folosim zilnic, interacţionând”, notează autorul.

Unul dintre meritele principale ale cărţii Limbaj şi putere simbolică este acela că „extrage” puterea şi semnificaţia limbajului din abstractul teoretizărilor şi implementează concluzii de specialitate în viaţa socială de fiecare zi. În acest fel, sociologul francez deschide o poartă nouă către abordarea domeniului, anunţând acest lucru în mai multe articole de presă pe această temă, ale căror idei au stat la baza lucrării de faţă.

Aşadar, limbajul „la zi” şi importanţa lui socială, pentru oamenii obişnuiţi, este „cheia” cu care autorul deschide o nouă fereastră spre abordarea domeniului. Apoi portretizează schimburile de limbaj de fiecare zi între actori sociali dintre cei mai obişnuiţi, uşor de recunoscut de către fiecare cititor, care astfel poate rezona cu situaţii similare din viaţa socială proprie. Materialul cuprins în Limbaj şi putere simbolică conţine de asemeni unele eseuri prin care Bourdieu explorează puterea simbolică, dar şi practică, a limbajului.

Un aspect interesant relevat de lectura cărţii Limbaj şi putere simbolică este acela că, în timp ce din punct de vedere politic sau geografic limbajul îşi păstrează autonomia, în acelaşi timp el nu ar fi dominant fără să transmită un mesaj, fără a exercita un efect ideologic, într-un cuvânt fără a genera acţiune. De fapt, acesta este unul dintre cele mai importante mesaje ale lucrării lui Bourdieu: ceva abstract ca limbajul este capabil de o forţă redutabilă, care a mişcat în timp naţiuni şi armate, stabilind şi azi, în cele mai comune relaţii, poli de putere.

Cartea Limbaj şi putere simbolică, de Pierre Bourdieu poate fi cumparata cu reducere de la Elefant

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Fragment din "Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu", de Protosinghel Teodosie Paraschiv [Editura Adenium]

Next Article

Soţii şi concubine, de Tong Su

Related Posts

Total
0
Share