Lista din aceasta saptamana e un pic mai lunga pentru ca am gasit multe carti potrivite acestei perioade. De la carti pentru adolescenti si carti politiste pana la carti de dragoste cu siguranta vei gasi ceva in aceasta lista care sa fie pe placul tau. Lectura placuta!
1. “Fulgi de iubire” de John Green, Maureen Johnson si Laurel Myracle
Trei povesti romantice de Craciun. Ce au in comun o furtuna de zapada iscata in Ajunul Craciunului, 14 majorete vesele, un restaurant Waffle House si un tip invelit in folie de aluminiu? Raspuns: aceste trei povesti romantice de Craciun.
O furtuna puternica de zapada aduce dragostea in vietile a trei adolescenti: o fata al carei tren s-a inzapezit, un baiat ce infrunta viscolul pentru a se intalni cu prietenii sai, o alta fata cu inima franta ce-si vopseste parul in roz si viseaza sa fie ingerul cuiva.
Trei dintre cei mai cunoscuti autori americani de literatura pentru adolescenti – John Green, Maureen Johnson si Lauren Myracle – si-au unit fortele pentru a scrie povesti pline de aventura, umor, romantism si duiosie, ale caror fire se impletesc inteligent la final, intr-o carte numai buna de citit la gura sobei.
2. “Dragostea mea mi-a daruit…” – 12 povestiri romantice scrise de 12 autori celebri
12 povesti romantice pentru serile de iarna.
3. “Un Craciun de neuitat” de Mary Carter si Terri Dulong
Un Craciun de neuitat reuneste doua incantatoare povesti de Craciun, pe alocuri amuzante, in mare parte emotionante, care va vor transpune in atmosfera magica si irezistibila a sarbatorilor de iarna .Perioada sarbatorilor de iarna ar trebui sa fie pentru toata lumea prilej de fericire si bucurii. Nu insa si pentru Tara Lane, o newyorkeza de treizeci de ani, care exact acum, in loc sa obtina postul mult-visat de bucatar-sef intr-un local frantuzesc, ramane fara serviciu. In plus, si cei mai buni doi prieteni dispar din viata ei. Cand toate lucrurile pareau sa anunte un sfarsit de an dezastruos, o intamplare neasteptata ii da prilejul ca de Craciun sa ajunga in peisajul de vis din Maui. Faptul ca familia ei cicalitoare, cu care nu se intelege prea bine, decide sa o urmeze nu o bucura foarte mult. Insa in Maui Tara face cunostinta cu Darren, un tanar sexy si nonconformist, care transforma cu totul vacanta pentru care Tara isi propusese doar distractie si aventura. Un Craciun in Maui se dovedeste un punct de cotitura in viata tuturor celor implicati, caci uneori cele mai placute surprize apar cand te astepti cel mai putin.
Cea de a doua poveste o are in prim plan pe Josie Sullivan. Aceasta este foarte mandra de Tess, fiica ei de unsprezece ani, si de relatia dintre ele. In tinerete, Josie a ales sa fie o mama singura si sa renunte la studii, ramanand pe insula natala, Cedar Key, lucru care a reprezentat in permanenta un motiv de disputa cu propria mama, care isi dorea pentru Josie o cariera de jurnalist. In apropierea Craciunului, viata linistita a comunitatii de pe insula este brusc tulburata de vestea ca unul dintre cei mai vechi locuitori este in pericol de a fi trimis la azil, iar in spatele acestei actiuni este tocmai nepotul acestuia, Ben, un tanar editor newyorkez care a pierdut de mult orice contact cu viata din Cedar Key. Revoltata de nedreptatea pe cale să fie comisa, Josie si fiica ei se mobilizeaza pentru a indrepta lucrurile. In final, Josie descopera ca este in pragul unei schimbari deosebite si pe plan personal, caci Ben se dovedeste pana la urma sufletul-pereche care ii poate oferi acum un Craciun magic.
4. “Magia dragostei” de Lisa Dale
Uneori magia dragostei te cuprinde atunci cand te astepti mai putin…
Lisa Biel a visat dintotdeauna sa plece din Vermont, sa calatoreasca si sa vada lumea. Insa cand totul se naruie pe neasteptate si in viata ei se petrece o schimbare majora, Lana apeleaza la singurul om pe ai carui umeri stie ca poate sa lase orice povara: cel mai bun prieten, Eli Ward.
Eli a fost mereu alaturi de Lana – prietenia lor dureaza de zece ani si doar o singura data, in colegiu, au trecut granita care desparte prietenia de dragoste, intr-o noapte magica, pe care nici unul din ei nu a putut sa o uite.
De atunci, in pofida atractiei de netagaduit dintre ei, Lana si-a infranat sentimentele; acum insa ea are un secret pe care ii e teama sa il impartaseasca cuiva si care pune in pericol relatia ei cu cei dragi. Pe masura ce iarna cuprinde tinuturile din Vermont si Craciunul se apropie, Eli si Lana primesc sansa sa traiasca o aventura mai profunda decat ar fi visat vreodata… o iubire care poate dura pentru totdeauna, daca vor sti s-o pastreze.
5. “O dorinta de Craciun”
O dorinta de Craciun reuneste doua incantatoare povestii, pe alocuri amuzante, in mare parte emotionante, care va vor transpune in atmosfera magica si irezistibila a sarbatorilor de iarna.
Stephanie Marshall isi dorestee ca de sarbatori sa le poata oferi celor doua fiice ale ei o casa noua, si pentru asta munceste din greu ca manager al unui magazin de echipamente sportive. Dar dupa un diferend cu atragatorul ei sef, Eddie O’Brian, acest vis pare sa se indeparteze tot mai mult, si problemele nu intarzie sa apara. Magia sarbatorilor ii va cuprinde in curand pe toti, iar dragostea, atat de mult asteptata de Stephanie si de Eddie, se va infiripa in pofida tuturor obstacolelor care le stau in cale…
Meredith s-a preocupat mereu sa aiba o viata plina: conduce o pensiune, are grija de cei doi copii ai surorii ei pe care aceasta i-a abandonat, organizeaza spectacolul de Craciun din oraselul in care locuieste – totul pentru a-ti alunga din minte secretul care o chinuie inca din adolescenta. Dar acum in viata ei apare Logan Taylor, un barbat fermecator, care nu se lasa intimidat de raceala lui Meredith, si care pare hotarat sa-i demonstreze ca si pentru ea poate exista Un Craciun fericit.
6. “Un altfel de Craciun” de John Grisham
Deoarece s-au saturat de reclamele de Craciun, de febra cumparaturilor, de decoratii si cadouri, de felicitari si zambete mai mult sau mai putin sincere, dar mai ales de cheltuieli, morocanosul Luther Krank si simpatica lui sotie, Nora, se hotarasc sa… „sara“ peste Craciun anul acesta si sa-si cheltuiasca economiile pe o croaziera de zece zile in Caraibi.
Grisham va reusi sa ne descrie cu mult umor agitatia specifica acestui moment al anului, cat si incercarile mai mult sau mai putin reusite ale nonconformistului cuplu de a scapa de asalturile cunoscutilor si, in special, ale vecinilor care nu pot intelege cum e posibil sa nu vrei sa-ti decorezi acoperisul cu un… om de zapada urias, ca orice american ce se respecta.
7. “O saptamana in decembrie” de Sebastian Faulks
Londra, o saptamana inainte de Craciun, 2007. Sapte zile, sapte personaje, de fapt, sapte vieti care se intersecteaza mai mult sau mai putin, in atmosfera societatii londoneze contemporane: un manager de fonduri speculative aflat in cautarea celei mai rasunatoare tranzactii a vietii sale, un jucator de fotbal profesionist recent sosit din Polonia, un tanar avocat cu prea putine cazuri si prea mult timp pentru speculatii teoretice, un student absorbit de teoriile islamiste, un autor de recenzii literare, un elev dependent de canabis si de reality-show-uri, si un conductor de metrou – o tanara al carei traseu uneste toate aceste vieti si multe altele intr-un circuit zilnic.
Itele si tiparele complexe ale vietii urbane in lumea de astazi se impletesc indraznet. Resorturile actualei crize economice, manifestarile fundamentalismului religios, prapastia dintre generatii, efectele dezumanizante ale erei electronice, dar si relatiile interumane, pigmentate cu una sau doua povesti de dragoste, sunt doar cateva dintre temele abordate cu un umor fin, dar acid. Adevarul sta scris in fata lor cu litere de-o schioapa, si totusi, personajele refuza sa-l vada, continuand sa-si joace rolurile mai departe, ca si cand ziua de maine ar fi doar un vis.
8. “Poveste de iarna” de Mark Helprin
Patrundeti in atmosfera saloanelor Belle Epoque, intr-un New York magic, acoperit de zapezi si batut de vanturi cumplite. Intr-o noapte de iarna, Peter Lake, un mecanic orfan, patrunde in casa magnatului Penn, constrans de o banda de mafioti, si o descopera pe Beverly, o tanara frumoasa si mistuita de febra, privind stelele pe acoperisul inghetat. Intre cei doi se infiripa o legatura care il va purta pe Peter, un om simplu si needucat, in lumea larga in incercarea lui de a intoarce timpul pentru a o aduce inapoi pe iubita sa. Calatoria lui este una dintre cele mai magice si incantatoare povesti scrise in literatura americana.
9. “Craiasa Zapezii” de Michael Cunningham
Intr-o seara de noiembrie din 2004, intorcandu-se acasa prin Central Park, Barrett Meeks – un gay trecut de prima tinerete, chinuit de o durere cumplita de dinti si de tristetea despartirii de iubitul lui – are o viziune stranie. O lumina coborata din cer i se arata pentru cateva clipe ca o fiinta de basm care-l priveste ca si cum i-ar percepe existenta. Aceasta viziune de o limpezime ireala, ce da nastere la nesfarsite indoieli, interpretari, sperante si asteptari, va schimba imperceptibil viata tuturor personajelor din cercul lui Barrett.
Craiasa Zapezii surprinde, cu fantezie si subtilitate, cautarea transcendentului prin orice mijloace – muzica, droguri, iubire, misticism –, intr-un New York magic, acoperit de zapada, desprins parca din basmul lui Andersen
10. “Craciunul lui Poirot” de Agatha Christie
Tiranul milionar Simeon Lee, instrainat de multi ani de rudele sale, organizeaza o neobisnuita reuniune de familie cu ocazia Craciunului insa inainte ca vreunul dintre convivi sa descopere motivul acestei ciudate schimbari de atitudine, un zgomot de lupta si un tipat inuman se aud din biroul lui Simeon, care e gasit intr-o balta de sange, cu gatul taiat, in spatele unei usi incuiate. Cu atat de multi posibili suspecti „caci Simeon starnise numai ura in jur“, Poirot se implica in ceea ce pare un caz imposibil de rezolvat, insa detectivul belgian cunoaste un adevar de netagaduit: rareori lucrurile sunt ceea ce par a fi.
11. “Craciunul lui Maigret” de Georges Simenon
In dimineata Craciunului, Maigret se pregateste sa petreaca o zi linistita in compania sotiei sale. Tocmai isi termina micul dejun cand e cautat de doua femei, domnisoara Doncœur si Loraine Martin, care locuiesc peste drum si doresc sa-i vorbeasca despre un mic incident. Nepoata in varsta de sapte ani a doamnei Martin, Colette, i-a spus domnisoarei Doncœur ca in noaptea de dinainte fusese vizitata de Mos Craciun. Aceasta poveste anodina se va transforma curand intr-un mister nelinistitor.
Cine se ascunde indaratul barbii albe a lui Mos Craciun? Cu intuitia si spiritul sau de analiza, comisarul Maigret nu va intarzia sa raspunda la aceasta intrebare…
12. “Misterul de Craciun” de Jostein Gaarder
Editura Univers lanseaza o noua serie de autor, dedicata scriitorului norvegian Jostein Gaarder, cunoscut cititorilor romani mai ales prin best-seller-ul Lumea Sofiei, un roman care face istoria filosofiei atractiva si incitanta pentru toate varstele. Pasiunea lui Gaarder de a amesteca firele fictiunii cu enigmele universului uman sta la baza unui alt roman de succes, Misterul de Craciun, proaspat reeditat. In apropierea Craciunului, Joakim primeste un calendar advent, iar cele 24 de ferestre ale lui ii deschid calea catre povestea lui Elisabet, fetita alaturi de care va calatori in timp, pana la momentul nasterii lui Iisus.
Din galeria personajelor intalnite de cei doi nu lipsesc figurile mitice – magi, ingeri, Mos Craciun, recompunand, la fiecare pagina emotia specifica sarbatorii. Cititorii vor deveni si ei calatori prin timp si vor intra, alaturi de Joakim si Elisabet, in atmosfera magica a Craciunului.
13. “Copila de zapada” de Eowyn Ivey
Ajunsi deja la jumatatea vietii, Jack si Mabel se lupta sa-si cladeasca o viata noua in Alaska anilor ’20, insa durerea pricinuita de lipsa copiilor sapa o prapastie tot mai adanca intre ei. Intr-o clipa de exaltare, la caderea primei zapezi din an, cei doi plamadesc o copila din zapada cu chip delicat, buze trandafirii si par balai. Nu mica le este insa mirarea a doua zi, cand descopera ca fetita de zapada a prins viata, ca si cum povestea Snegurocikai, ce incantase copilaria lui Mabel, ar fi devenit realitate.
Din acea clipa, Faina, copila de zapada, va deveni parte din familie si prezenta ei candida le va schimba vietile pentru totdeauna.
14. “Intr-o noapte de iarna” de Simon Sebag Montefiore
Ce secrete teribile ar dezvalui copiii tai, fortati sa depuna marturie impotriva ta?
Moscova, 24 iunie 1945. In timpul Marii Parade a Victoriei, pe unul dintre faimoasele poduri ale orasului, tineri misteriosi in costume de epoca pun in scena Jocul, inspirat de duelul lui Oneghin si de cel al lui Puskin. Rasuna doua focuri de arma si pe caldaram raman doua victime – un baiat si o fata, „copii de aur“ ai protipendadei comuniste si elevi ai exclusivistei Scoli 801.
Sa fie crima? Un pact suicidal? O conspiratie contra statului?
Membrii Clubului Romanticilor Fatali sunt arestati si interogati in Lubianka, fiind suspectati de a fi conspirat la rasturnarea regimului stalinist. Profesorii si parintii lor – colaboratori apropiati ai lui Stalin, devin si ei tinte ale politiei secrete.
In atmosfera sufocanta, plina de teroare, suspiciune si delatiuni, doua povesti secrete de dragoste merg mai departe…
„In oglinda de pe peretele din fund se vede pe el insusi, cum o tine in brate pe Tamara, parul ei prins in coc, gatul lung, umerii ei care tresalta. Si el se priveste adanc in propriii ochi si citeste in ei o cumplita tradare. Consternat, isi intoarce privirea spre fotografiile aliniate pe biroul sau. Dar in locul copiilor si Tamarei nu vede decat chipul unei femei.
Intr-adevar, plange pentru Mariko, pentru George si Tamriko, dar este totodata un plans egoist. Se plange pe el. Si pe femeia de care s-a indragostit cu disperare.“
15. “Povestiri de iarna” de Karen Blixen
Recunoscuta pe plan international drept o mare povestitoare a secolului XX, Karen Blixen (pseudonim literar Isak Dinesen) a fost nominalizata de mai multe ori la Premiul Nobel pentru literatura.
Intalnirile cu povestirile lui Karen Blixen sunt prilejuri de evadare din imediat si de refugiu in sanctuarul amintirilor. Vocea autoarei este pe rand vesela si elegiaca, visatoare si realista, rafinata si directa, iar literatura ei vorbeste inimii, scotand la iveala intamplari cu talc, petrecute in lumina blanda a apusului sau printre stropii de roua ai zorilor. Temele locale, explorarea filonului fantastic si elementele romantice rotunjesc un volum scris sub imperiul recuperarii urgente a trecutului.
Un scriitor care se indoieste de vocatia sa isi paraseste intr-o seara sotia, iar intamplarile noptii ii dezvaluie drumul de urmat. Dragostea unei mame ii arata stapanului locului cat de neputincios este. Soarta unui rege este pecetluita in coliba unui umil pescar. In cele unsprezece povestiri din acest volum, scrise dupa intoarcerea din Kenya si in timpul ocupatiei naziste, Karen Blixen imbina elemente din literatura gotica, spectaculosul peisajelor Scandinaviei de altadata si portrete demne de eroii unui taram legendar. Indiferent de subiect, liantul acestor texte este nostalgia fata de copilaria petrecuta in tara natala.
16. “Visuri de iarna si alte povestiri” de F. Scott Fitzgerald
„Talentul sau era la fel de natural ca desenele imprimate de pulbere pe aripile unui fluture. Intr-o vreme, nu-si dadea seama de acest lucru mai mult decat fluturele si n-a prins de veste cand desenul a fost sters ori distrus. Mai tarziu, a devenit constient de aripile-i ranite si de alcatuirea lor; atunci a invatat sa gandeasca, dar n-a mai putut zbura, fiindca pierduse pasiunea pentru zbor si nu-i mai ramasese decat amintirea vremurilor cand zbura fara efort.“ – Ernest Hemingway
17. “Craciunul in cele mai frumoase povestiri”
Incurcate sunt caile Craciunului! Lungi si intortocheate sunt drumurile Mosului! Pline de surprize sunt darurile puse sub brad! Si ele s-au strans toate intr-o carte de savurat in tihna, in asteptarea sarbatorii cu dulciuri si fulgi de zapada.
In paginile ei s-au adunat comori de altadata pentru copii, parinti si bunici. Din tinuturi de vis sau din orase adevarate, din paduri indepartate sau din case primitoare vin intamplari si personaje ce povestesc Craciunul cu un farmec cuceritor. Asa ca opreste timpul in loc, draga cititorule, si citeste cartea unei sarbatori pentru a carei magie depun marturie, printre altii, Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle.