De ceva timp circula pe retelele de socializare o lista de lectura pentru anul 2015. Aceasta include si cititrea unei carti care a fost interzisa asa ca va vin in ajutor cu zece idei de carti care au fost sau inca sunt interzise in anumite tari. Lectura placuta!
1. “Ferma animalelor” de George Orwell
Ferma Animalelor a inspirat o celebra animatie difuzata in anul 1954, reluata in 1999 de un film in care vocile personajelor au fost dublate, printre altii, de Patrick Stewart, Julia Louis-Dreyfus si Peter Ustinov.
Cand animalele de la ferma isi alunga stapanul betiv, toate sunt cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceste peste program, productivitatea creste si, pentru moment, toate gurile sunt satule. Regulile de aur ale colectivitatii vor fi inscrise cu litere uriase pe un hambar: toate animalele sunt egale, nici un animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi in pat, nu-si va ucide semenii. Dar nu va trece mult pana cand porcii vor prelua conducerea fermei si se vor bucura de toate privilegiile puterii.
Punctul culminant al utopiei Ferma Animalelor poate fi inteles fie si numai din ultima regula care mai ramane inscrisa pe hambar: „Toate animalele sunt egale, numai ca unele animale sunt mai egale decat altele“.
2. “Catch-22” de Joseph Heller
Romanul a fost ecranizat in 1970 intr-o productie exceptionala, in regia lui Mike Nichols, avand in distributie nume mari, precum Alan Arkin, Buck Henry, Anthony Perkins sau Orson Welles.
Catch-22 a fost la vremea aparitiei sale o carte imbratisata de contracultura americana ca simbol al rebeliunii anti-institutionale. Actiunea romanului se concentreaza asupra evenimentelor ce se deruleaza la o baza militara americana fictiva, in ultimele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar neobisnuitul protagonist al povestii este Yossarian, un erou de o inventivitate si energie inepuizabile, hotarat sa supravietuiasca razboiului.
Romanul oscileaza intre comic si teroare cu o usurinta fenomenala, explorand ingenios absurdul existentei intr-un mediu in care comunicarea a incetat, sufocata de birocratie si manii autiste, violenta si amenintarea mortii sunt la ordinea zilei, iar pastrarea judecatii si a simtului realitatii necesita eforturi aproape supraomenesti.
3. “…Sa ucizi o pasare cantatoare” de Harper Lee
…Sa ucizi o pasare cantatoare este un roman brutal si onest, abordand cu curaj o problematica mereu de interes: rasismul, conflictele sociale si pierderea inocentei copilariei, totul filtrat prin ochii unei fetite, Scout Finch, martora la intamplarile dramatice declansate intr-un mic orasel sudist atunci cand un barbat de culoare este acuzat ca a violat o femeie alba. Tatal naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apararii, trebuie sa tina piept unor prejudecati pana atunci latente si, din acest moment, Scout si fratele ei, Jem, sunt atrasi intr-o succesiune rapida de evenimente care le depasesc intelegerea. Pe timpul procesului, oraselul decade treptat in grotesc si violenta, insa exista oameni care nu se lasa contaminati de setea de linsaj generala, iar Atticus Finch ramane reperul moral care ii ofera lui Scout, si totodata cititorilor, un punct de vedere empatic si echilibrat.
4. “Pentru cine bat clopotele” de Ernest Hemingway
„Hemingway nu s-a ascuns niciodata intr-un turn de fildes. Stia prea bine ca substanta operei unui artist este artistul insusi, viata si trairile lui, si a reusit ceea ce putini scriitori din epoca lui sau dintotdeauna au izbutit sa faca: sa devina, ca om si in vazul lumii in mijlocul careia traia, imaginea vie a semnificatiei celei mai autentice si mai profunde a operei sale, iar acest lucru a continuat sa-l faca neabatut si cu cea mai deplina onestitate pana in momentul mortii.“ – Tennessee Williams
„Hemingway a fost unul dintre cei mai straluciti, mai indrazneti si mai rigurosi stilisti din intreaga literatura universala, urmarind neclintit principalul scop al artei sale: acela de a surprinde insasi esenta umanitatii, asa cum apare ea in spectacolul tragicomic al vietii. Iar cei care l-au cunoscut pot depune marturie ca era la fel de bun ca om pe cat a fost ca scriitor.“ – William Faulkner
5. “Portocala mecanica” de Anthony Burgess
Aceasta editie jubiliara, alcatuita de Andrew Biswell, cuprinde romanul revizuit dupa manuscrisul original din 1961 comparat cu mai multe variante publicate in timp, insotit de Prologul si Epilogul scrise de Anthony Burgess in anii ’80 pentru versiunea dramatica, de eseuri, articole si fragmente inedite din interviuri ale scriitorului care tin de geneza, transpunerea cinematografica si scenica a cartii, precum si de recenzii semnate de mari autori. Portocala mecanica a fost ecranizata de Stanley Kubrick in 1971, intr-un film celebru, avandu-i in rolurile principale pe Malcolm McDowell, Patrick Magee si Michael Bates.
Popularitatea formidabila a romanului a fost dublata de intensa mediatizare a filmului, nominalizat la patru premii Oscar. Alaturi de 1984 si Minunata lume noua, Portocala mecanica ne ofera o viziune a alienarii omului intr-un viitor postindustrial, dezvaluind granitele fragile care despart binele de rau.
6. “Cantecul lui Solomon” de Toni Morrison
Celebra scriitoare americana Toni Morrison a primit premiul Nobel pentru literatura in anul 1993 si alte prestigioase distinctii, printre care premiul Pulitzer. Ea nu se conformeaza unui singur filon literar, ci imbina teme legate de conflicte sociale, cu povesti despre personaje aproape fabuloase, mituri, dar si viziuni veridice. Unii critici o incadreaza in realismul magic al lui Gabriel Garcia Marquez. Altii sustin ca preia crimpeie din traditia scriitoriceasca a unor mari romancieri din secolul XIX, ca Flaubert sau Dostoievski. Naratiunea acestui roman este plina de rezonante lirice, simboluri biblice, metafore, secrete stranii, fantome, traditii folclorice si mituri. Galeria personajelor aminteste de Faulkner, prin excentricitate, extravaganta si complexitate. Temele cartii sunt universale: efortul de autocunoastere la Milkman, obsesia avutiei la Macon Dead, dragostea nemarginita pentru semeni la Pilate, nebunia provocata de suferinte sufletesti la Hagar, setea de razbunare la Guitar etc. O poveste captivanta, plina de simboluri, ce indeamna la profunda meditatie.
7. “Abatorul cinci” de Kurt Vonnegut
Vonnegut scrie cu ironie si umor, de cele mai multe ori negru, o cronica atipica a unuia dintre cele mai ingrozitoare momente din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial: bombardarea Dresdei de catre britanici si americani, in urma careia au murit o suta treizeci si cinci de mii de oameni, aproape de doua ori mai mult ca numarul celor ucisi de bomba atomica de la Hiroshima.
Romanul lui Vonnegut, devenit un clasic american, imbina realismul cu SF-ul si atrage cititorul intr-o lume incredibila, in care se amesteca bombardamente, calatorii in timp, prizonieri de razboi, extraterestri de pe planeta inventata Tralfamadore, peste toate plutind mirosul aducator de moarte al iperitei.
8. “Lolita” de Vladimir Nabokov
Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doisprezece ani -, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.
Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rand, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.
Cartea a stat la baza a doua celebre ecranizari, prima in regia lui Stanley Kubrick, cu James Mason in rolul principal, a doua sub bagheta regizorala a lui Adrian Lyne, cu Jeremy Irons in rolul lui Humbert Humbert.
9. “Cu sange rece” de Truman Capote
Cu sange rece este romanul cel mai cunoscut al lui Truman Capote, cu un succes imens atat la public, cat si la critica, lansand totodata la vremea sa un nou gen de roman, „de nonfictiune“, cum l-a numit autorul.
Cartea prezinta intr-un stil elegant si bine calibrat o crima multipla ce a facut furori in ziarele de la sfarsitul anului 1959: patru membri ai unei familii prospere din Kansas au fost asasinati in casa lor, de doi escroci marunti, in cautarea unui seif inexistent. Capote reconstituie minutios ultima zi din viata victimelor, trecutul si psihologia complicata a criminalilor, peripetiile si transformarile subtile prin care trec acestia dupa savarsirea crimei si pana cand sunt prinsi, judecati si executati. Capote patrunde cat se poate de adanc in mintea protagonistilor sai, dezvaluindu-le motivatiile, angoasele si iluziile, fara sa-si exprime direct nici o pozitie morala fata de criminali sau condamnarea lor la moarte. Autorul isi mascheaza prezenta prin adoptarea unei priviri ce analizeaza totul cu acelasi interes, construind un hibrid curios, roman realist cu o structura perfect echilibrata si reportaj ultrastilat, imaginativ in acelasi timp. Procesul de creatie a acestei carti constituie si subiectul filmului Capote (2005), cu Philip Seymour Hoffman in rolul scriitorului.
10. “Versetele satanice” de Salman Rushdie
Controversatul roman Versetele satanice i‑a adus lui Rushdie premiul Whitbread, o nominalizare la premiul Booker si o condamnare la moarte a carei amenintare inca mai staruie asupra scriitorului. Polemicile legate de posibilele conotatii blasfematorii ale cartii au pus uneori in umbra discutiile legate de meritele literare ale textului si de rolul jucat de acesta pe scena literaturii contemporane britanice.
Dar Versetele satanice e de fapt un roman superb despre dezradacinari de tot felul, despre mosteniri care trebuie sau nu acceptate, despre masti, straturi de identitati si istorii. Este in egala masura o carte a regasirilor si una a afirmatiilor, o poveste fascinanta, plina de personaje fabuloase dintr‑o lume aflata la granita dintre iluzie si realitate.
Lui Salman Rushdie i‑a fost decernat recent titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, fapt ce a suscitat reactii violente din partea fundamentalistilor islamici, reactualizand resentimentele pricinuite de publicarea Versetelor satanice.