Azi, 1 iunie, sarbatorim ziua copilului iar eu am ales cele mai frumoase povesti de care ne putem bucura la orice varsta. Asa ca indiferent daca vreti sa faceti o bucurie unui copil sau vreti sa va aduceti aminte de copilarie aceste carti de la Editura Arthur sunt perfecte. Spor la lectura si la multi ani tuturor copiilor mici si mari!
1. “Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain
Aventurile lui Huckleberry Finn este unul dintre cele mai citite romane clasice din intreaga literatura universala, e o poveste savuroasa, construita in jurul a trei baieti curajosi alfati intr-un taram magic. Huck, pustiul lipsit de educatie si de maniere, fuge din casa vaduvei Douglas, simtindu-se „incoltit de un abecedar“ si satul de atatea povesti despre Moise si Rai. Asa incepe o calatorie fabuloasa la capatul careia cei trei eroi, Huck, inimosul Jim si strengarul Tom, vor descoperi ce inseamna libertatea, curajul si prietenia.
2. “Pulbere de stele” de Neil Gaiman
Castigator al prestigioaselor premii Hugo, Nebula si World Fantasy, autorul britanic Neil Gaiman va invita in lumea de neuitat a unuia dintre cele mai spectaculoase romane ale sale. Cu multi ani in urma, pe cand regina Victoria era inca o tanara zvapaiata, exista un tinut magic – Tara Zanelor -, alcatuit din toate acele locuri pe care oamenii de stiinta nu le-au putut desena pe harta.
Cu ajutorul unei lumanari fermecate, plutind apoi intr-o corabie deasupra norilor, Tristan Thorn strabate cu o viteza uluitoare acest taram locuit de vrajitoare, copaci vorbitori si spiridusi. Drumul e presarat insa de pericole, iar calatoria eroului aflat in cautarea stelei cazatoare, promisa fetei de care s-a indragostit, ascunde o multime de situatii pline de neprevazut.
3. “Vrajitorul din Oz” de Frank L. Baum
Luata pe sus de o tornada, impreuna cu Toto, catelusul ei, si casuta lor din Kansas, Dorothy ajunge pe taramul fantastic al lui Oz. Lumea presarata cu Munchinezi jucausi, paduri fermecate, casute din portelan si vrajitoare ii pune la numeroase incercari pe Dorothy si pe noii ei tovarasi de drum: Sperie-Ciori, Omul de Tinichea si Leul cel fricos. Insa calatorii sunt foarte hotarati: vor sa ajunga la Cetatea de Smarald si sa-l cunoasca pe Marele Vrajitor.
Dar cine este Oz si ce poate face el pentru musafirii temerari?
4. “Charlie si Fabrica de Ciocolata” de Roald Dahl
Charlie Bucket este innebunit dupa ciocolata. Iar dl Willy Wonka, cel mai iscusit inventator din lume, deschide portile uimitoarei sale fabrici de ciocolata doar pentru cinci copii. Bomboane care nu se termina niciodata, caramele magice, acadele-lampadar si un rau de ciocolata calda, incantatoare – Charlie are nevoie de un singur Bilet de Aur si aceste dulciuri minunate ar putea fi toate ale lui.
5. “Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia” de Selma Lagerlof
Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia, una dintre cele mai iubite carti pentru copii din toate timpurile, scrisa de o autoare laureata a Premiului Nobel, este o poveste emotionanta despre curaj, prietenie si incredere.
Nils Holgersson, un baietel lenes si neastamparat, a fost pedepsit pentru purtarea lui nesabuita – un pitic l-a transformat intr-un prichindel de-o schioapa. Agatat de grumazul gascanului Martin, micul Nils porneste intr-o lunga calatorie spre miazazi, impreuna cu un stol de gaste salbatice. In drumul lui, nazdravanul care inainte nu iubea si nu respecta pe nimeni si nimic pe lume trece prin aventuri uimitoare, vede locuri la care nici nu visase si isi face prieteni pe care ajunge sa-i indrageasca. Martin, gascanul bun si devotat, Akka, gasca cea inteleapta, Bataki, corbul cel istet, Gorgo, vulturul indraznet si iubitor de libertate si blanda si frumoasa gasca Dunfin ii vor fi aproape, iar Nils va invata alaturi de ei care sunt adevaratele valori ale acestei lumi.
6. “Ursuletul Winnie Puh” de Alan Alexander Milne
Ursuletul Winnie Puh este primul volum de povesti ce urmareste aventurile ursuletului de plus Winnie si a prietenilor sai, Purcelus, Aiurel, Tigrisor, Kanga, Ru si Christopher Robin. Desi sunt convins ca sunteti familiarizati deja cu aventurile simpaticelor personaje datorita filmului produs de studiourile Walt Disney bazat pe intamplarile din cartea de fata, acum aveti ocazia sa fiti si mai aproape de aceste povesti, pline de caldura si situatii amuzante.
Winnie nu este din plus, ci din cuvinte, si asta il face sa ramana viu in mintea noastra, mai viu si decat ursuletii adevarati de la zoo. Inainte de a-i afla aventurile, trebuie sa stiti ca ii place la nebunie mierea si ca poate sa rabde de foame cam o saptamana daca, in loc sa primeasca de mancare, prietenii ii citesc o poveste frumoasa.
7. “Coraline” de Neil Gaiman
Nu intotdeauna daca deschizi o usa dai de o alta incapere. Nu stii niciodata cand te asteapta o lume paralela de cealalta parte. Realitatea nu s-a mai transfigurat atat de straniu de cand Alice s-a rostogolit in gaura iepurelui si a ajuns in Tara Minunilor.
8. “Un urs pe nume Paddington” de Michael Bond
O zi calda de vara pe peronul unei gari, lume multa, galagie si… un colt intunecat. Acolo sta cuminte pe o valiza un urs cu ochi rotunzi, acoperiti de o palarie cu boruri largi. De unde vine si ce cauta in gara Paddington veti afla calatorind cu noi in lumea plina de aventuri a misteriosului urs.
9. “Pippi Sosetica” de Astrid Lindgren
Hei-hop! striga Pippi si deodata cea mai plictisitoare zi de scoala se transforma intr-o senzationala zi de vacanta.
Cu parul rosu ca morcovul, strans in doua cozi tepene, pistruiata si cu gura pana la urechi, cu ciorapi desperecheati si cu pantofi in care ar putea incapea inca o pereche de picioare, fetita de noua ani e o aparitie remarcabila. Actiunile ei ii lasa pe toti cu gura cascata: dupa o intalnire cu Pippi, pana si hotii se lasa de meserie.
Odata cu instalarea ei in Vila Villekulla, cu o maimutica pe umar si un cal pe veranda, viata celor din jur se schimba radical. Prietenii ei, Annika si Tommy, incep sa priveasca lumea prin lentila imaginatiei lui Pippi si nicio zi nu mai seamana cu alta.
10. “Caterina Categoric” de Patrick Modiano
De fiecare data cand nu-i place ceva ori vrea sa viseze, sau sa danseze, Caterina isi da jos ochelarii. Cand si-i pune inapoi pe nas, se intoarce in lumea reala, a scolii, a obligatiilor sociale, a Parisului scapatat al anilor ’60. Familia micutei domnisoare Categoric are o istorie extrem de misterioasa: un tata care o iubeste, dar care nu i-a spus niciodata care e ocupatia lui adevarata, si o mama dansatoare, care se intoarce acasa, in America, lasandu-si fetita si sotul in fermecatorul arondisment X. Culmea, pana si profesoara de balet a micutei are un trecut neclar.
Caterina Categoric este aventura unui copil care incearca sa inteleaga o lume a adultilor in care nimeni nu e cine pretinde a fi, o poveste nostalgica, dar cat se poate de hazlie, induiosatoare si de o naturalete fara margini.