fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Anutei: Zece povesti adevarate

Intotdeuna am citit fictiune insa am descoperit carti foarte bune din categoria memorii/jurnale. Imi plac aceste carti datorita faptului ca iti largeste orizontul, avand posibilitatea de a invata lucruri noi sau de ce nu de a invata din greselile altora. Eu am ales zece carti din aceasta categorie care mi s-au parut foarte interesante si sper sa fie si pe gustul vostru. Pana la urmatoarea lista va urez lectura placuta!

mananca-roaga-te-iubeste1. “Mananca, roaga-te, iubeste” de Elizabeth Gilbert

Cumpara de aici cu reducere si transport gratuit

Cartea a aparut la editura Humanitas in colectia Memorii. Jurnale. La 30 si ceva de ani, Liz Gilbert are tot ce-si poate dori o femeie ambitioasa. Si totusi e asaltata de indoieli, sufera de panica si insatisfactii. Urmeaza divortul, prabusirea in depresie, o relatie catastrofala… Asa ca Liz abandoneaza totul si pleaca in lume de una singura. In Italia, gusta „la dolce vita” si deliciile ei culinare, punand „cele mai fericite” 12 kilograme din viata. In India, afla intr-un ashram, prin asceza (trezire la 3 dimineata, meditatie si frecat de podele), ce este cautarea spirituala. In Indonezia, incearca sa-si reconcilieze trupul cu sufletul, sa descopere echilibrul care se cheama fericire si isi gaseste marea dragoste. Uneori, fericirea se afla la capatul lumii. Calatoresti ca sa ajungi la tine insati. Ca sa te descoperi.

eu-sint-malala2. “Eu sint Malala” de Malala Yousafzai si Christina Lamb

Cumpara de aici cu reducere si transport gratuit

Cand talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, prea putini le-au stat impotriva. Doar o tanara, Malala Yousafzai, si-a invins frica si si-a cerut dreptul la o viata libera, la educatie. Pe 9 octombrie 2012 era pe cale sa-si plateasca indrazneala cu viata. A fost impuscata in cap, in timp ce se intorcea cu autobuzul de la scoala, si era greu de crezut ca avea sa scape cu viata. A supravietuit insa, iar miracolul acesta a purtat-o din valea indepartata unde traise tocmai in Statele Unite ale Americii, la New York. Nu avea nici 16 ani cand a devenit un simbol al protestului pasnic si cea mai tanara favorita la premiul Nobel pentru pace.

Eu sunt Malala este povestea cutremuratoare a unei familii dezradacinate de uratenia terorismului, a luptei pentru educatia tinerelor si a curajului iesit din comun al unor parinti care-si iubesc nespus fata intr-o lume ce ofera totul fiilor.

cirese-amare3. “Cirese amare” de Liliana Nechita

Cumpara de aici cu reducere

„Un moment de slabiciune si devii prada. Victima. Depresia si parerea ca esti intr-un labirint fara iesire. Te zbati de toti peretii si cauti si strigi… I-ai rugat vreodata si pe vii, si pe morti sa te ajute?
Ai primit raspuns?“
„Ii captam pe toti cu privirea. Sa-i pastrez pentru mai tarziu.
In acel moment am murit pe dinauntru. Viata emigrantului e o moarte lenta pe dinauntru. Trupul tau poate fi oriunde, in Italia, in ceturile Angliei, pe campiile Spaniei, mainile culeg sau sterg, spatele se incovoaie, dar, odata ce ti-ai lasat sufletul acasa, inauntru e moartea.
Ai simtit vreodata cum se naruie lumea?“

namaste-un-roman-de-aventuri-spirituale-in-india4. “Namaste. Un roman de aventuri spirituale in India” de Sega

Cumpara de aici cu reducere si transport gratuit

Namaste este jurnalul a doua calatorii simultane – una in India si alta in sine insusi -, pe care un tanar le initiaza intr-un moment de cotitura a vietii, cand, dupa cautari febrile, dar sterile ale adevarului personal, isi indeasa toate intrebarile intr-un rucsac si porneste sa le gaseasca raspunsuri pe alte meleaguri. Drumul pana in inima Indiei asterne dinaintea calatorului Sega peisaje naturale de un farmec luxuriant si peisaje umane pitoresti pana la bizarerie si se opreste in ashramul lui Osho din Pune – o oaza de calm, cel putin in aparenta, in mijlocul unei lumi dezlantuite. Aici, intre doua sesiuni de meditatie pe muzica asurzitoare ori in intuneric ca smoala, Sega are parte de fapt de adevarata aventura indiana: descopera un caleidoscop intreg de personaje exotice si povestile lor de viata, delicioasele mancaruri locale cu nume imposibil de pronuntat, aroma inconfundabila a ceaiului masala, farmecul femeii asiatice si forta regeneratoare a chatarsisului. Dar, dincolo de toate acestea, sarea si piperul cartii o reprezinta sirul intamplarilor marunte, surprinse cu un ochi de cineast plin de verva, de umor si dotat cu remarcabila intuitie a dozarii suspansului, care te acapareaza pana la ultimul rand al povestii.

in-aerul-rarefiat5. “In aerul rarefiat” de Jon Krakauer

Cumpara de aici cu reducere si transport gratuit

Volum tradus in peste douazeci si cinci de limbi, desemnat in 1997 „Cartea anului“ de catre Time Magazine, finalist la National Book Critics Circle Award si inclus in anul urmator pe lista celor trei finaliste pentru Pulitzer Prize.
In 1996 Jon Krakauer porneste, alaturi de Rob Hall, unul dintre cei mai respectati si cunoscuti ghizi montani de mare altitudine din lume, in ceea ce avea sa devina aventura vietii sale. Spunand povestea celei mai cumplite ascensiuni din istoria alpinismului mondial, a zilei in care si-au pierdut viata patru dintre membrii expeditiei conduse de Hall (inclusiv acesta), Krakauer isi indruma pas cu pas cititorii de-a lungul expeditiei, din Kathmandu pana pe varful muntelui, unde mandria, lacomia, deciziile gresite si ghinionul i-au facut pe cataratori sa cada prada furiei neprevazute a muntelui. Ascensiunea e plina de pericole si ii face pe alpinisti, profesionisti sau nu, sa-si dezvaluie adevaratul caracter, slabiciunile si dorintele cele mai intime pe masura ce se apropie de scopul calatoriei lor. In aerul rarefiat este o carte foarte bine scrisa si minutios documentata, care ii atrage pe cititori intr-o aventura teribila, pe viata si pe moarte.

pe-firul-de-paianjen-al-memoriei6. “Pe firul de paianjen al memoriei” de Cella Serghi

Cumpara de aici cu reducere si transport gratuit

Aceasta carte face parte din colectia ESEURI SI CONFESIUNI a editurii Polirom.
Un veritabil jurnal intim in care Cella Serghi ne ofera o fascinanta cronica a vietii literare din perioada interbelica si unde se regasesc atat personalitatile ce i-au marcat viata si cariera – Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Eugen Lovinescu, Mihail Sadoveanu, Curzio Malaparte –, cat si iubirea sa neimplinita pentru Camil Petrescu sau stransa prietenie cu Mihail Sebastian.

„As vrea sa nu fi trecut degeaba prin viata. Ploaia care cade acum pe streasina, pe geam si pe asfalt si care miroase si rasuna a vara as vrea s-o fixez, sa ramiaa aici pe foaia asta ca o panza din cele facute sa nu piara, ca sa traiesc si eu cu ea, mereu in fiecare din picaturile ei, si ea prin mine, sa trecem impreuna prin toate vietile care vor urma si sa ramanem vii ca acum, cand ii ascult rostogolirea.“ – Cella Serghi

candva-am-fost-printesa7. “Candva am fost printesa. Cosmarul unei mame” de Jacqueline Pascarl

Cumpara de aici cu reducere

In Melbourne, in primavara anului 1980, Jacqueline Pascarl, pe atunci o tanara increzatoare, dar si credula, de doar 17 ani, facea cunostinta cu Bahrin, un tanar student la Arhitectura. Se indragostesc, isi fac planuri de casatorie si pleaca in tara lui Bahrin, Terengganu, un sultanat al Malaysiei, bogat in petrol. Acolo, vor fi pregatiti pentru o viata regala, el fiind un print malaysian, iar ea devenind printesa Yasmin. Dar, imediat dupa casatorie, lucrurile se schimba in rau. In aceasta poveste dramatica, Jacqueline Pascarl ne descrie cum sotul ei s-a transformat peste noapte intr-un tiran, cum palatul in care locuia i-a devenit inchisoare, pana cand, la 22 de ani a reusit sa se intoarca impreuna cu cei doi copii mici ai ei in Australia. Acolo, s-a luptat sa obtina singura custodia copiilor. Dar, sapte ani mai tarziu, printul se razbuna si ii rapeste pe copii. Drama personala de pana atunci se transforma intr-o stire de rasunet international, cu consecinte grave.

maini-cuminti-copilul-meu-autist8. “Maini cuminti. Copilul meu autist” de Ana Dragu

Cumpara de aici cu reducere si transport gratuit

Ana Dragu a aflat ca baietelul ei sufera de autism cand acesta avea doi ani. De atunci, s-a documentat continuu si s-a implicat activ in recuperarea lui. Avand la baza experienta familiei lor, Maini cuminti spune povestea lui Sasa, de la diagnosticare pana in prezent, cu toate incertitudinile si temerile, dar si cu bucuriile si progresele facute pas cu pas. Mama si fiul invata treptat sa comunice unul cu altul si se plimba ore in sir noaptea pentru ca baiatul are insomnii severe. Ana ii canta „La multi ani“ pe muteste fiindca el are auz absolut si percepe diferit sunetele. Impreuna cu Maria, cea care il insoteste la gradinita, Sasa plimba timp de cativa ani un balon invizibil prin oras, iar Aria, sora lui mai mare, stie cum sa-i fie mereu alaturi. In urma sedintelor de recuperare, el invata sa scrie si sa citeasca la varsta de cinci ani si este integrat cu succes la scoala.

pe-cand-eram-doar-niste-pusti9. “Pe cand eram doar niste pusti” de Patti Smith

Cumpara de aici cu reducere si transport gratuit

Pe cand eram doar niste pusti, autobiografia lui Patti Smith, surprinde cu onestitate si sensibilitate viata clocotitoare din New Yorkul anilor ’60-’70. Totul se petrece in ecourile dorintei de pace si libertate sociala si sexuala din epoca, ale protestelor impotriva razboiului din Vietnam. In vreme ce formatii celebre ca The Rolling Stones sau The Doors isi tin concertele si legende ale rockului precum Jimi Hendrix sau Janis Joplin isi impart faima cu tabloidele ce scriu despre crimele cutremuratoare ale lui Charles Manson, scriitoarea trece prin peripetiile tineretii si prin stradaniile de-a face ceva semnificativ cu viata ei. Cititorul are astfel prilejul sa patrunda in lumea artistilor excentrici de la faimosul Chelsea Hotel si in universul magic al relatiei de iubire si prietenie cu fotograful Robert Mapplethorpe. Cartea a fost distinsa chiar in anul aparitiei cu National Book Award for Nonfiction, ajungand in scurt timp un bestseller international.

confesiuni-fragmente-din-viata-unei-cititoare-de-profesie10. “Confesiuni. Fragmente din viata unei cititoare de profesie” de Jodie Rhodes

Cumpara de aici cu reducere

„Am crescut intr-o casa in care iubirea lipsea. Nici eu, nici fratele meu, n-am fost vreodata sarutati sau imbratisati. Pe parintii mei ii ingrozea faptul ca eram buna la invatatura, caci se temeau sa nu devin o tocilara, o paria. Casatoria lor a fost un dezastru si au ajuns amandoi alcoolici. (…) Intr-un fel, ar trebui sa le multumesc, pentru ca daca ar fi fost niste parinti buni, probabil ca n-as fi devenit scriitoare. Asa, am avut material de lucru din plin. Doua dintre romanele mele au fost publicate, iar cel de-al doilea, Winners and Losers, a ajuns pe lista de bestselleruri a L.A. Times in prima saptamana de la aparitie. Am ocupat posturi de conducere in agentii publicitare din patru orase. Vreme de cativa ani, am lucrat in industria de film. Insa cand am devenit agent literar, nu numai ca mi s-a schimbat radical viata, dar m-am schimbat si eu. Confesiunile reprezinta drumul pe care l-am avut de parcurs pana aici – unul lung si plin de peripetii.“ – Jodie Rhodes

„Fascinanta, amuzanta si uneori scandaloasa, aceasta carte onesta, pe care n-o poti lasa din mana, spune povestea unei femei care a cunoscut deopotriva mari succese si infrangeri usturatoare.“ – Clarion Review

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "Farmecul unei relatii interzise" de Vanessa Kelly

Next Article

Eveniment: lansarea romanului "Ochii doamnei mele", de Anthony Burgess

Related Posts

Total
0
Share