Premiul Pulitzer a fost creat in anul 1904 de jurnalistul american de origine maghiara Joseph Pulitzer si este acordat anual pentru merite deosebite pentru reportaje, fotografii, romane și înregistrări muzicale.
În lumea jurnaliștilor este un premiu echivalat cu premiul Nobel acordat cercetătorilor sau cu premiul Oscar din cinematografie. In continuare va voi prezenta zece carti castigatoare ale acestui prestigios premiu. Lectura placuta!
1. “Olive Kitteridge” de Elizabeth Strout
Treisprezece povestiri scrise cu profunda intelegere si simpatie pentru natura umana dezvaluie momentele de tristete sau de revelatie ale unor oameni cat se poate de obisnuiti. Olive Kitteridge este firul calauzitor ce traverseaza toate aceste crampeie de viata. Fosta profesoara de matematica, personalitate puternica si mizantropa, aceasta cunoaste suferinta de a-si vedea unicul fiu instrainandu-se treptat de ea. Dezamagirea ia forma casatoriei lui Christopher, copilul iubit, cu o femeie pe care abia o cunoaste si de care va divorta dupa un an. Fire dificila si nesociabila, Olive isi pierde ultimul prieten adevarat cand sotul sau, Henry, sufera un atac cerebral si isi petrece restul vietii intr-o stare vegetativa.
Toate aceste experiente o conduc la concluzia ca toti ne nastem si murim singuri.
In esenta, Olive Kitteridge este o carte despre pierdere, despre neputinta de a stabili sau a reinnoda legaturile sufletesti cu cei apropiati, dar si despre speranta si reinnoire. Ceea ce insenineaza existenta dureros de confuza, uneori lipsita de sens a personajelor sunt clipele fugare in care acestia inteleg ca viata vibreaza totusi de frumusete si ca merita a fi traita.
Cartea a obtinut Premiul Pulitzer pentru fictiune in 2009.
2. “Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao” de Junot Diaz
Premiul Pulitzer 2008. National Book Critics Circle Award 2007.
O poveste hilara si induiosatoare, dar, in acelasi timp, o experienta lingvistica unica, pentru ca in proza extraordinar de bogata a lui Diaz se confrunta nu doar doua lumi, ci si doua limbaje, doua feluri de a vedea si a descrie lumea, intr‑un aliaj ametitor de engleza si spaniola, de rigoare stiintifica si culoare vernaculara.
Oscar Wao, protagonistul cartii, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou si impatimit de jocurile video si romanele SF. In casa lui din New Jersey, unde locuieste cu mama de moda veche si cu sora rebela, Oscar viseaza ca va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial si, mai ales, ca va descoperi dragostea. Dar asta s‑ar putea sa nu se intample niciodata, din cauza blestemului fuku, care urmareste familia lui Oscar de generatii intregi, condamnandu‑i pe membrii acesteia la inchisoare, tortura, accidente tragice sau iubiri nefericite. Si daca nu fuku este cel vinovat de atatea rele, atunci probabil e vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, impinzand infernal si absurd o lume intreaga, chiar si dincolo de mormant. Iar Oscar, inca asteptand primul sarut, este doar cea mai recenta victima a… vietii. Viata despre care Diaz scrie cu o tandrete si o energie uluitoare, ilustrand, prin aceasta experienta dominicano‑americana, capacitatea nesecata, profund umana, de a persevera in fata chinului si durerii.
3. “Drumul” de Cormac McCarthy
Roman castigator al Pulitzer Prize 2007, al James Tait Black Memorial Prize 2006 si ecranizat in 2009 de John Hillcoat, cu Viggo Mortensen, Charlize Theron si Robert Duvall in rolurile principale.
O iarna atomica in care nu mai exista animale sau plante, singura prezenta constanta este foamea si orice intalnire intre doua fiinte omenesti poate sfarsi intr-un act de canibalism. Iata decorul postapocaliptic, definit fie prin absente tragice, fie prin prezente amenintatoare, prin care calatoresc un barbat fara nume si fiul lui, incercand sa ajunga la mare. Au un pistol cu doua gloante, ceva resturi de mancare si niste paturi vechi – si, foarte important, se au unul pe altul. Supravietuirea inseamna insa amoralitate, dupa cum invata copilul studiindu-si tatal, a carui dragoste pare a fi ultimul lucru ramas din lumea veche, ultima realitate confortabila, mostenita, la adapostul careia te poti odihni.
„Suntem mortii vii care bantuie prin decorul unui film de groaza“ – aceasta e starea de spirit in lumea lui McCarthy, pe care n-o coloreaza decat foarte rare detalii de un umor nostalgic: ultima sticla de Coca-Cola sau singura inscriptie care a supravietuit dezastrului nuclear – ramasitele unei lumi care seamana cu a noastra.
4. “Domnul March” de Geraldine Brooks
Misterul vietii unui celebru personaj absent, sau peregrinarile Domnului March departe de Micutele Doamne.
Roman distins cu Premiul Pulitzer, in anul 2006.
21 octombrie 1861. March, un preot militar, tocmai a supravietuit unei intalniri cu moartea, in timp ce unitatea sa traversa raul Potomac si a trecut prin scurta, dar ingrozitoarea batalie de la Ball’s Bluff. Cand insa ii scrie sotiei sale, el nu vorbeste despre moartea si distrugerea din jurul sau, ci despre norii ce impodobesc cerul, despre dorul sau de casa si despre cele patru frumoase fiice ale sale. „N-am promis niciodata ca voi scrie adevarul“, isi linisteste el constiinta.
Ajuns intamplator pe mosia Clement, un loc minunat pe care il cunostea din tinerete, descopera ca tot ceea ce fusese candva frumos este acum parjolit de razboi. Idealurile sale se prabusesc, dar March nu are de ales, trebuie sa mearga inainte. Va infrunta multe alte pericole, iar viata ii va fi pusa de nenumarate ori in primejdii de moarte… Va supravietui groaznicelor incercari ale razboiului, reusind sa se intoarca la sotia sa si la cele patru fiice ale lor?
Domnul March este nimeni altul decat faimosul personaj absent din clasicul roman american Micutele doamne, de Louisa May Alcott. Inspirata de aceasta carte a copilariei, Geraldine Brooks scrie povestea unui barbat care pleaca la razboi, lasandu-si sotia si fiicele sa faca fata singure vremurilor grele. De la vibrantul New England si pana la Sudul atat de fascinant inainte de razboi, March adauga trairile adultilor la cele optimiste ale copiilor din romanul Louisei May Alcott.
O scriitura profunda, o poveste in totalitate originala, bogata in detalii din alte timpuri, March ii asigura lui Geraldine Brooks un loc printre marii autori de fictiune istorica.
5. “Middlesex” de Jeffrey Eugenides
Middlesex este, la baza, povestea unui hermafrodit american. Cal(liope) Stephanides, naratorul si protagonistul romanului, sufera de o anomalie genetica rara denumita sindromul deficitului de 5-alfa-reductaza. Depasind criza declansata la paisprezece ani, o data cu descoperirea adevaratei sale identitati sexuale, Cal decide sa evite procedurile chirurgicale de schimbare a sexului si sa ramana o persoana cu sex „de mijloc.“
Dar majoritatea actiunii din roman se petrece inainte de nasterea lui Cal, urmarind traiectoria in spatiu si timp a familiei de greci americani Stephanides care, pe parcursul a trei generatii, emigreaza dintr-un satuc micut de pe versantul muntelui Olimp din Asia Mica in Detroitul din vremea Prohibitiei, fiind martori ai zilelor sale de glorie din perioada „Motor City“ si ai luptelor de emancipare rasiala din 1967, pentru a ajunge, in cele din urma, in suburbia linistita Grosse Pointe, pe bulevardul Middlesex. Astfel, cronica de familie a emigrarii si asimilarii devine un roman social despre Detroit, probabil cel mai simbolic dintre orasele americane.
Samburele romanului, dupa cum il vede insusi autorul, este „portretul unui intersexual, vazut dinauntru“. In jurul acestuia se tese povestea de familie si, in cele din urma, povestea istorica. In Middlesex, povestea unei metamorfoze, ideea centrala este reinventarea identitatii, pe mai multe nivele: grecii devin americani, femeia devine barbat.
6. “Interpret de maladii” de Jhumpa Lahiri
Aceasta carte a aparut la editura Univers, in colectia Globus.
Interpret de maladii este o colectie de proza scurta care cuprinde noua povestiri cu si despre indieni, imigranti sau nu. Personajele, banale in aparenta, trec prin intamplari dintre cele mai obisnuite, la prima vedere, in care autoarea descopera marea lor intalnire cu destinul. Protagonistii au ceva din haloul personajelor stranii, inadaptabile, din Noua povestiri, celebrul volum al lui Salinger, caruia Jhumpa Lahiri ii face o discreta reverenta, reunind tot noua titluri in sclipitoarea ei carte de debut.
7. “Orele” de Michael Cunningham
Intr-o dimineata mohorata, in Londra anului 1923, Virginia Woolf se trezeste dintr-un vis care o va determina sa scrie „Doamna Dalloway“. In Greenwich Village-ul timpului nostru, Clarissa Vaughan pregateste o petrecere pentru ziua de nastere a fostului ei iubit, un poet bolnav de SIDA. Intr-un Los Angeles al anului 1949, Laura Brown pregateste ziua de nastere a sotului ei si nu se poate abtine sa citeasca din Woolf. Odata inceputa povestea lor, cele trei destine se intrepatrund, se reflecta ca intr-o oglinda, chiar si in cel mai marunt moment al vietii.
Romanul a stat la baza peliculei omonime, distinsa cu cele mai prestigioase premii din lumea filmului: doua Globuri de Aur (pentru cel mai bun film, cea mai buna actrita – Nicole Kidman), Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin (pentru cea mai buna interpretare feminina: Nicole Kidman, Meryl Streep si Julianne Moore), doua premii BAFTA (pentru cea mai buna actrita in rol principal – Nicole Kidman – si pentru cea mai buna muzica) si premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal (Nicole Kidman).
8. “Pastorala americana” de Philip Roth
Pastorala americana este o naratiune de proportii si de mare forta, unul din marile romane ale lui Philip Roth si ale literaturii americane din secolul XX. De altfel, cartea, aparuta in 1997, a cistigat premiul Pulitzer si a fost inclusa pe lista celor mai importante o suta de romane din toate timpurile, realizata in 1998 de revista Time. Personajul principal, Seymour Levov, poreclit „Suedezul”, fosta vedeta a echipelor de baseball, baschet si fotbal american din liceu, este un american instarit din Newark, care detine o prospera afacere de familie si pare sa aiba tot ce si-ar dori un om.
Viata lui este insa data peste cap atunci cind izbucnesc amplele miscari pentru drepturi civile si manifestatiile de protest impotriva razboiului din Vietnam, ce au dominat America deceniului sapte. Orasul Newark e ravasit de revoltele populatiei de culoare din 1967, iar fiica lui Levov Suedezul se opune activ razboiului din Vietnam, devenind membra unei grupari teroriste.
9. “Ziua Independentei” de Richard Ford
In cel de-al doilea roman al trilogiei ce graviteaza in jurul lui Frank Bascombe, Ziua Independentei, Richard Ford continua odiseea plina de umor si melancolie a personajelor sale. Acum agent imobiliar in Haddam, adevarat topos american, ilustrativ pentru un anumit tip de existenta in suburbiile elegante din New Jersey, Frank cauta strategii de supravietuire dupa evenimentele traumatizante din viata sa – moartea fiului mai mare, divortul, despartirea de Vicki Arcenault, singura femeie care i-a mai putut trezi sentimente dupa ce a pierdut-o pe sotia sa, Ann.
Pe jumatate un road novel, Ziua Independentei e o carte mai intensa si mai alerta decat Cronicarul sportiv, prima parte a trilogiei, aici calatoria pe care o fac cei doi, tata si fiu, cu ocazia lui 4 Iulie, fiind plina de peripetii si de situatii dramatice care tin cititorul cu sufletul la gura pana la ultima pagina. Deopotriva fresca a Americii contemporane, scrisa cu o acuitate a observatiei demna de John Steinbeck si cu umor debordant, dar si roman psihologic, Ziua Independentei reuseste sa conserve statutul arhetipal al lui Frank Bascombe.
10. “Jurnal in piatra” de Carol Shields
Premiul Pulitzer 1995. Jurnal in piatra a fost desemnat cartea anului 1995 de revista Lire, a fost distins cu Pulitzer Prize si Governor General`s Award si a fost nominalizat la National Book Critics Circle Award si Man Booker Prize.
In 1905, in Manitoba, se naste Daisy Goodwill, iar la inceputul anilor `90 isi gaseste sfarsitul inconjurata de familie. Ce se intampla in acest rastimp? Strabatem anii, si uneori oceanele, si urmarim cu sufletul la gura filmul unei existente traite sub auspiciile dragostei si durerii, catastrofelor si fericirii, dezamagirilor si bucuriei.
Dornica sa experimenteze tot ceea ce viata are sa-i ofere, insatiabila Daisy isi asuma rand pe rand felurite roluri – iubita, sotie, mama, amanta -, incercand, pana in ultima clipa, sa-si vindece spaima ca ar putea sa dispara din propria-i poveste. Astfel, din faptele marunte ale vietii ei, vazute prin lentila maritoare istoriei, se naste o aventura extraordinara, misterioasa si pasionanta.
Daisy Goodwill se naste in Canada, in 1905, sub o stea fara noroc: mama ii moare aducand-o pe lume, fara sa-si fi dat seama macar ca e insarcinata. Tatal o lasa in grija unei famillii prietene si pleaca in Lumea Noua hotarat sa faca avere. Insa tanara va invata sa iubeasca viata, se va casatori de doua ori, va creste trei copii, se va emancipa in anii cand femeile se hotarasc sa-si ia destinul in maini, va avea puterea sa iubeasca si sa se impace cu pierderea iubirii, va reusi sa se smulga din depresia pe care o naste in sufletul oricarei femei trecerea nemiloasa a timpului si va cutreiera prin lume inainte ca batranetea sa-i apese umerii. „Poate v-ar placea sa credeti ca lui Daisy Goodwill nu i-a mai ramas nici un pic de veselie, dar nu e adevarat, pentru ca ea traieste si in afara povestii ei, nu numai inauntru. Anotimpurile vin si trec: golf, tenis, prietenele ei, gradina – toate astea si dragostea aceea neajutorata, tainica, pe care o are pentru corpul sau.
Are ceva emotionant, de fapt, felul in care a invatat sa anunte durerea si sa o indeparteze – totul dintr-o singura suflare, reusind astfel sa dispara, am putea spune, din propria ei viata. Are un talent aparte pentru anularea de sine.” Insa Daisy nu dispare. E prezenta pana la ultima fila a povestii sale pe o umple cu bucuria de a fi trait o aventura irepetabila: aceea de a fi fost ea insasi.