Pentru cei carora le plac romanele de actiune am gasit zece romane cu spioni care vor alunga plictiseala. Eu mi-am achizitionat cartea “Prin urechile acului” de Ken Follett si de la ea a pornit aceata lista. Sunt curioasa daca ati citit ceva din ea si ce imi recomandati. :)
Descrierile cartilor apartin editurilor si librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!
1. “Criptograful” de Mai Jia
In senzationalul sau roman de debut, Mai Jia ne dezvaluie misterioasa lume a Unitatii 701, un serviciu de informatii ultrasecrete, care se ocupa cu spargerea codurilor si contraspionaj.
Rong Jinzhen, un geniu al matematicii autist, cu un trecut de-a dreptul mitic, e obligat sa-si abandoneze cariera academica dupa ce e recrutat in Unitatea 701.
Fiind cel mai mare criptograf al Chinei, Rong descopera ca mintea stralucita din spatele extrem de dificilului Cod Violet e fostul sau profesor si prieten apropiat, care lucreaza acum pentru inamicul Chinei.
Considerat un precursor al fictiunii de spionaj chineze, Mai Jia s-a inspirat din propria experienta – a intrat in contact cu numerosi criptologi si spioni in timpul celor 17 ani cat a lucrat in serviciul de informatii secrete din cadrul Armatei de eliberare a poporului.
2. “Turistul” de Olen Steinhauer
Milo Weaver, alias Charles Alexander, se afla intr-un punct crucial al vietii sale. Agent al unei sectiuni aparte a CIA functionand sub numele de Turism, si-a gasit in sfarsit linistea renuntand la munca de teren si intemeindu-si o familie.
Insa totul se schimba in momentul in care seful sau, Tom Grainger, il trimite sa investigheze o agenta a Turismului aflata la Paris, Angela Yates, veche prietena si colaboratoare de-a sa, banuita ca vinde informatii. Moartea subita a acesteia si faptul ca Weaver este ultimul care o vede in viata il trimit pe acesta intr-o cursa nebuneasca la capatul careia isi va descoperi si accepta adevarata identitate.
3. “Prin urechile acului” de Ken Follett
„Navele de razboi“ erau imitatii din cauciuc si cherestea, „cazarmile“ – decoruri pentru film. Scopul diversiunii: inamicul trebuia sa se pregateasca impotiva unei invazii prin Pas-de-Calais.
Debarcarea din Normandia, pe 6 iunie 1944, urma sa fie o supriza.
Ar fi fost un adevarat miracol ca nici unul dintre spionii lui Hitler sa nu afle nimic despre acest plan. Au existat oare astfel de spioni? De fapt, existasera foarte putini, si oamenii din „coloana a cincea“ a spionajului englez, MI 5, ii prinsesera aproape pe toti.
Dar era de ajuns unul singur… Un Accident…
4. “Cantecul misiunii” de John Le Carre
Abandonat de ambii parinti – tatal irlandez, mama congoleza -, Bruno Salvo a tanjit toata viata dupa un model pe care sa-l urmeze. Originile sale africane si fluenta in numeroase limbi l-au transformat intr-un interpret de top la Londra, apreciat de oameni de afaceri, de medici, de diplomati… si de spioni.
Angajat de Anderson de la Serviciul de Informatii britanic ca interpret intr-o conferinta la care participa dictatori militari africani si finantisti occidentali, Bruno crede ca ajuta Marea Britanie sa aduca pacea intr-un colt de lume plin de conflicte sangeroase. Atunci insa, Bruno incepe sa auda lucruri care nu erau menite sa ajunga la urechile lui si descopera ca a nimerit in mijlocul unui complot inspaimantator…
5. “Actorul care a devenit spion” de Thomas Caplan
Ty Hunter este un actor care in trecut lucrase ca agent secret in serviciile militare de informatii. Insa cariera in domeniul filmului este intrerupta cand revine in lumea spionajului, la cererea presedintelui Grosvenor, pentru a-l impiedica pe Ian Santal, un fost licentiat la Oxford devenit, intre timp, milionar si negustor de arme, si pe protejatul sau, Philip Frost, un barbat aratos, incantator si totusi cu inclinatii criminale, de a perfecta o afacere cu focoase nucleare din fosta Uniune Sovietica.
Santal are o idee megalomanica pentru a asigura pacea; el vrea sa incline balanta puterii nucleare spre profitul sau. Misiunea lui Ty, aproape imposibila, este de a descoperi daca Santal constituie, intr-adevar, o amenintare. Subiectul cartii ne poarta in locuri exotice, iar capatul de linie, cum s-ar spune, este Gibraltar, locul unde cei buni se confrunta cu cei rai la bordul iahtului lui Santal, Surpass. Focoasele nucleare sunt capturate si Ty Hunter poate spera la o viitoare poveste de dragoste cu Isabella Cavill, designer de bijuterii la Roma si fina lui Ian Santal. Actorul care a devenit spion este o aventura in care atmosfera domina actiunea.
6. “Fabrica de spioni” de Nelson DeMille
Sfarsitul anilor ’80 era inca perioada in care principalul conflict al acestei lumi il constituia Razboiul rece. Un razboi in care spionajul a jucat rolul cel mai important. Romanul isi propune nu numai sa inlature misterul care planeaza inca asupra „fabricilor de spioni“, ci si sa ofere o viziune ampla a complexitatii relatiilor Est-Vest.
Cartea depaseste cantitativ volumele clasice de spionaj si reuseste, in ciuda masivitatii sale, sa capteze pe intreaga derulare a povestirii interesul cititorului. Dupa succesul repurtat la noi de Coasta de aur si Odiseea lui Talbot, RAO va prezinta acum al treilea roman al lui Nelson DeMille care va face deliciul publicului de acum bine conturat al acestui autor american de succes.
7. “Omul nostru din Havana” de Graham Greene
Personajul principal al romanului este englezul Jim Wormold, un marunt vanzator de aspiratoare din Havana lui Batista, care accepta, de dragul fiicei sale cheltuitoare, sa lucreze pentru serviciile secrete britanice. Doar ca in Havana nu prea se intampla nimic.
Ca sa-si pastreze aceasta slujba pentru care este platit cu 300 de dolari pe luna, proaspatul „spion“ scrie cu zel rapoarte false, inchipuie instalatii militare pornind de la schitele componentelor aspiratoarelor sale si inventeaza informatori care-i furnizeaza tot felul de date ultrasecrete. Insa de la un punct incolo lumea fictionala a lui Wormold incepe – nelinistitor – sa prinda viata.
Romanul a fost ecranizat, in 1959, cu Alec Guinness, Burl Ives si Maureen O’Hara in rolurile principale.
8. “Inotatorul” de Joakim Zander
Actiunea romanului Inotatorul are loc pe scena politica din Bruxelles, pe culoarele linistite ale sediului CIA din Virginia, in zonele de razboi fierbinti din Orientul Mijlociu, dar si pe tarmurile stancoase ale arhipelagului suedez.
Un spion american isi abandoneaza orasul copilariei pentru o soarta nesigura. Neputinta lui de a se ierta pe sine pentru ceea ce a facut il determina, de-a lungul anilor, sa incerce sa se elibereze de trecutul pe care, de altfel, il poarta cu el in Liban, Afganistan, Irak – oriunde pericolul si stresul, crede, si spera el, ii permit sa uite.
9. “Nume de cod: Verity” de Elizabeth Wein
11 oct. 1943. Un avion spion britanic se prabuseste pe teritoriul Frantei ocupate de nazisti. Pilotul, o tanara, si pasagera care o insotea erau cele mai bune prietene.
Una dintre ele a scapat ca prin urechile acului, cealalta a pierdut lupta chiar inainte de a o incepe. Cand Verity e arestata de Gestapo, este sigura ca nu are nicio sansa. Ca agent secret capturat pe teritoriu inamic, traieste cel mai crancen cosmar al oricarui spion. Nazistii care o interogheaza ii pun in fata o alegere simpla: ori isi destainuie misiunea, ori suporta o executie sinistra. Vor obtine adevarul de la ea. Insa nu va fi cel la care se asteapta ei. In timp ce-si intretese complex marturisirea, Verity isi dezvaluie trecutul, cum s-a imprietenit cu Maddie, pilot de avioane, si in ce conditii a parasit-o pe Maddie in epava avionului prabusit. Pe fiecare noua bucatica de hartie, Verity se lupta pentru viata ei, expunandu-si vederile despre curaj si esec, ca si speranta nebuneasca de a se intoarce, totusi, acasa.
Dandu-si la schimb secretele va fi oare de ajuns ca s-o salveze din ghearele unui dusman nemilos si crud? Sfasietoare si magistral scrisa, Nume de cod: Verity este povestea unei prietenii de neuitat, infiripata sub amenintarea raului suprem.
10. “Omul nostru din Panama” de John Le Carre
Cand esti proprietarul unei croitorii de lux pentru rasfatatii sortii din intreaga America Centrala, se cheama ca te-ai logodit cu Fortuna.
Numai ca Harry Ppendel are ocazia sa se convinga ca lucrurile nu stau asa in clipa cand in atelierul si in viata lui patrunde misteriosul Andrew Osnard, spionul trimis de englezi sa supravegheze manevrele politice in urma carora, pe 31 decembrie 1999, Canalul Panama isi va schimba proprietarul.
“Omul nostru din Havana” este şi pe lista mea (de citit) :)
Așteptăm s-o vedem povestită pe bookish :)