Va place muzica? Daca va place si muzica si lectura probabil aceste zece romane va vor atrage foarte tare. Pentru ca toate au in comun muzica pe langa alte teme specifice lor. Mie mi s-au parut tare frumoase si potrivite pentru a te relaxa dupa o zi agitata cu un ceai aromat alaturi. Ce parere aveti de cartile alese? Va plac?
Descrierile cartilor apartin editurilor si librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!
1. “Sarutul lui Liszt” de Susanne Dunlap
O poveste tragica de dragoste in Parisul anului 1832 pe vremea holerei. In Parisul secolului al XIX-lea, holera ucide mii si mii de oameni. Departe de aceasta drama, contesa Anne de Barbier-Chouant, o tanara pianista extrem de talentata, duce un trai privilegiat inconjurata de dragostea sufocanta a mamei. Impreuna petrec multe ore impartasindu-si dragostea pentru muzica. Dar viata lor idilica este curand spulberata de holera care ii rapeste mama, iar tatal este coplesit de pierderea suferita si incuie sala de muzica interzicandu-i fiicei sale sa mai puna piciorul acolo si prin urmare sa-si gaseasca o consolare in muzica.
Marie d’Agoult o introduce pe tanara in inalta societate facandu-i cunostinta cu elitele din lumea muzicii. Ea i-l prezinta pe compozitorul si pianistul Franz Liszt, cea mai mare celebritate a Parisului la acea vreme, in speranta ca intre ei se va infiripa o poveste de dragoste, in vreme ce tatal lui Anne ii aranjeaza o casatorie cu un var indepartat. Pasional si foarte chipes, cu multe inimi sfasiate la activ, Liszt nu e deloc interersat de Anne care e vrajita de el, ci de Marie care este dispusa sa renunte la avere, statutul social si chiar la propriii copii pentru dragostea lui Liszt.
2. “Zoli” de Colum McCann
Viata lui Zoli Novotna incepe undeva, pe drumurile laturalnice, inverzite, ale Slovaciei cand, impreuna cu bunicul sau, ajunge pe malul unui lac linistit, unde ceilalti membri ai familiei fusesera inecati de garzile fasciste. Zoli si bunicul ei fug de acolo si se alatura unui alt grup de cantareti itineranti.
Astfel incepe aceasta poveste epica despre cantec, intimitate si tradare. Bazat in mare pe viata poetei de origine rroma Papusza si pe fundalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Zoli este o poveste de dragoste, o poveste a pierderilor suferite si o parabola a Europei moderne.
3. “Violonista” de Jessica Duchen
Martora la dezastrul in care se transforma viata celei mai bune prietene, Karina simte ca a venit momentul sa isi cerceteze radacinile propriei existente. Fiica a doi parinti unguri, dar nascuta in Marea Britanie, cu un sot englez, mama a unui fiu, descendent, pe de o parte al unui lord, iar de cealalta parte al unei dinastii de menestreli hoinari, Karina simte ca nu se integreaza in nici una din aceste lumi.
Dar Rohan, un coleg, violonist, la randul lui, si admirator al bunicii ei, o incurajeaza sa isi cunoasca radacinile familiei si mostenirea ei nomada. Descoperirile pe care le va face ii vor schimba viata pentru totdeauna. Trecutul si prezentul se ciocnesc in vreme ce de-a lungul paginilor se intretaie povestile fascinante ale Karinei si ale bunicii ei, faimoasa violonista Mimi Racz.
Pe o scena in continua miscare, sentimentul dezradacinarii se impleteste cu cel al continuitatii, iubirea si dezamagirea se succed ametitor, singura constanta a acestei familii ramanand sunetul viorii.
4. “Fecioarele lui Vivaldi” de Barbara Quick
Venetia inceput de secol XVIII. Splendoarea si decadenta, intrigi si cautari, pasiuni si amintiri, adevaruri spuse doar pe jumatate si minciuni care ruineaza vieti. Venetia era un oras incandescent, exotic, cu oameni instariti si mari iubitori de arta si frumos, iar Ospedale della Pieta – un orfelinat care gazduia copii nedoriti sau abandonati si scoala de musica, locul unde Antonio Vivaldi si-a compus majoritatea operelor.
Anna Maria Violonista, este o tanara in varsta de 14 ani, numele fiindu-i dat dupa instrumentul la care se pricepea cel mai bine sa cante, divinitatea ii daduse un har aparte, devenind in scurt timp preferata maestrului, dedicandu-i 30 dintre compozitiile sale. Inca de mica a fost aleasa in „figlie di coro“, grupul elitelor indrumat de Maestru, poreclit Preotul Rosu dupa culoarea parului. Fecioarele cantau doar la adapostul orfelinatul, ferite de privirile curiosilor de zidurile groase ale Pieta.
Desi a fost abandonata de copila la Ospedale della Pieta – Anna este ferm hotarata sa afle cine este si de unde se trage, viseaza sa-si cunoasca mama care a adus-o pe lume. Nu are decat un singur ajutor care stie ca nu o va abandona niciodata: muzica si Maestrul.
5. “Novecento” de Alessandro Baricco
Intr-o dimineata, dupa ce toti calatorii au debarcat, marinarul Danny Boodmann descopera in luxosul salon de bal al transatlanticului Virginian o cutie de carton. In ea – un nou-nascut, pe care matrozul se hotaraste sa-l adopte, dandu-i numele secolului care de-abia incepea: Novecento. La opt ani, cand Danny Boodmann moare, micul Novecento ramane pentru a doua oara al nimanui.
Adoptat din nou, de data aceasta de capitan si de intregul echipaj, baiatul isi dezvaluie talentul extraordinar: este un pianist desavarsit, care seara, alaturi de orchestra vasului, ii incanta pe pasagerii bogati de la clasa intai, iar noaptea, de unul singur, le ofera umililor calatori de la clasa a treia o muzica supraomeneasca, menita sa alunge orice urma de nefericire.
Si totusi, cum de poate Novecento, care nu a coborat niciodata de pe vas, sa cante despre toata frumusetea lumii.
6. “Simfonia a X-a” de Joseph Gelinek
Lumea muzicii clasice este revolutionata atunci cand prestigiosul dirijor Roland Thomas interpreteaza, intr-un concert privat, presupusa reconstituire a primei parti a miticei Simfonii a Zecea de Beethoven. Unul dintre invitatii la eveniment, tanarul muzicolog Daniel Paniagua, ascultand o muzica atat de sublima, devine banuitor si este asaltat de indoieli: si daca partitura originala a celei de a Zecea Simfonii ar exista si ar fi ajuns in mainile lui Thomas? Si daca geniul de la Bonn ar fi biruit presupusul „blestem al celei de a zecea simfonii“?, despre care se spunea ca punea capat vietii compozitorilor care au incercat sa o termine?
Dupa un sangeros asasinat, incepe o periculoasa cursa contra cronometru in care Daniel, ajutat de o curajoasa judecatoare de instructie si de un perspicace inspector la Omucideri, trebuie sa se confrunte cu grupuri influente de putere, de la niste obscuri oameni de afaceri pana la descendenti ai lui Napoleon, care se lupta pentru a intra in posesia asa-numitului „Sfant Graal“ al muzicii clasice.
Nici unul nu stie ca raspunsul la toate intrebarile lor se afla in trecutul zbuciumat al lui Beethoven si in iubirea interzisa care a ramas tainuita pana acum…
7. “Intoarcere la Salem” de Helene Grimaud
Intoarcere la Salem are ca punct de plecare vizita pe care Helene Grimaud, aflata la Hamburg pentru un concert din Brahms, o face la un anticariat improbabil de pe o strada pustie dintr-un cartier portuar. Intrata acolo ca sa cheme un taxi, Helene observa citeva obiecte stranii si pleaca acasa cu un vraf de partituri. Nu mica ii este mirarea cand descopera in paginile amestecate un jurnal (sau sa fie text de fictiune?) al lui Johannes Brahms insusi.
Pe firul aflarii adevarului despre paginile misterioase, nuvela fantastica se amesteca in biografie, iar intamplarile o vor purta pe Helene din Europa inapoi in Statele Unite, la Salem, unde infiintase un refugiu pentru lupi si unde isi reia lupta impotriva distrugerii naturii.
„Multe se vor spune despre intoarcerea mea printre lupi; si toate vor fi inexacte. Pentru a afla adevarul, s-ar fi cuvenit sa fiu insotita cand am deschis usa acelui obscur magazin din Hamburg – dar in seara aceea eram singura. Hotarasem sa-mi iau o pauza intre repetitii. Lucram la Concertul nr. 2 de Brahms si voiam sa-mi curat trupul de intreaga tensiune fizica a exercitiilor de claviatura pe care le impune aceasta opera cu complicatii ritmice nesfarsite, cu zbateri complexe intre acorduri masive si mari disonante, cu un scherzo impetuos – o muzica furtunoasa. Brahms o crease ca sa exceada puterile feminine, asa incat aveam uneori impresia ca duc o lupta inversunata cu pianul si ca opera pare sa combata niste forte cosmice, intunecate, strabatute de falfiitul unor aripi deasupra unui ocean caruia ii simteam, chiar in acea clipa, mirosul greu, sarat si usor uleios.” – Helene Grimaud
8. “Seara cantaretelor” de Lidia Jorge
In garajul unei cladiri din Lisabona, un pian negru canta singur, fara sa fie atins de degetele cuiva, iar muzica lui ajunge pana in Africa. Sau, cel putin, astfel i se relateaza publicului povestea formarii unui grup muzical compus din cinci tinere femei: Solange, o studenta de nouasprezece ani, vizitata adesea de „zeul micii poezii“; surorile Nani si Maria Luísa Alcides, soprane cu formatie clasica; Madalena, „The African Lady“, cea mai tulburatoare voce a grupului, capabila de extraordinare modulatii de jazz si blues; si, nu in ultimul rand, ambitioasa Gisela Batista. Dar cat de mult trebuie sa sacrifice fiecare pentru a atinge faima?
Dupa douazeci si unu de ani, Solange, vocea narativa a romanului, ne dezvaluie teribilul secret care a dus la destramarea grupului.
9. “Chitaristul” de Luis Landero
Emilio este un adolescent care dimineata munceste in atelierul unui mecanic, iar dupa-amiaza merge la scoala, incercand sa-si gaseasca drumul printr-un labirint de promisiuni.
Cand varul lui, Raimundo, se intoarce de la Paris si ii povesteste despre marile succese pe care le-a avut cantand flamenco la chitara, Emilio se lasa purtat de visul acestei vieti boeme si se hotaraste sa devina chitarist.
In curand, sotia sefului lui, o adevarata femme fatale, ii cere sa-i dea lectii particulare de chitara, si astfel Emilio isi descopera pasiunea pentru muzica, pentru arta, pentru femeile frumoase, dar si pentru pericol.
10. “Pasii pierduti” de Alejo Carpentier
„Pasii pierduti este un roman magistral al literaturii hispanoamericane si, dupa parerea unor critici, cel mai important din creatia lui Alejo Carpentier, ilustrare perfecta a teoriei sale despre «realul miraculos».
Publicat in 1953, romanul a inaugurat perioada de plenitudine creatoare a scriitorului. Inspirata de experiente personale traite de autor in Venezuela, calatoria protagonistului anonim al romanului – ce il poarta spre izvoarele fluviului Orinoco, in adancul selvei, in cautarea unui instrument muzical primitiv al unor triburi amerindiene – se transforma intr-o intoarcere in timp, de-a lungul celor mai importante epoci istorice ale Americii, pana la origini, pana la epoca primelor forme si a descoperirii limbajului articulat. Se imbina in acest roman in mod desavarsit cele doua dimensiuni fundamentale ale existentei umane – spatiul si timpul -, mereu ciclice potrivit tezei lui Carpentier.“ – Dan Munteanu Colan
„O poveste incarcata de eruditie, aventuroasa si captivanta… O carte plina de bogatii – stilistice, senzoriale, vizuale.“ – New York Times Book Review
Am retinut cateva titluri :).