Se intampla uneori sa gasesti un roman care sa-ti placa atat de mult incat parca nu vrei sa il termini. Pentru mine, romanele din aceasta lista fac parte din acea categorie. Inca de cand am citit “Gradina uitata” de Kate Morton am inclus autoare pe lista preferatilor mei. Acum mi-am achizitionat si “Casa de la Riverton” si “Orele indepartate” scrise de ea si abia astept sa le citesc. Alta carte din lista care a fost citita este “Casa de chihlimbar” de Kelly Moore, Tucker Reed si Larkin Reed, titlu care m-a captivat de la inceput si pana la sfarsit, dar si “Mostenirea” de Katherine Webb care a fost, de asemenea, foarte frumoasa. In concluzie, daca iti plac romanele care te poarta in trecut descoperind secrete de mult uitate lista asta va fi pe gustul tau.
Descrierile cartilor de mai jos apartin librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!
1. “Casa de chihlimbar” de Kelly Moore, Tucker Reed si Larkin Reed
Sarah Parsons nu a fost niciodata la Casa de chihlimbar, uriasa vila din Maryland aflata in proprietatea familiei ei de generatii intregi. Nu s-a plimbat niciodata prin labirintul misterios si nu a explorat cotloanele ascunse ale casei; nu a dansat in sala de bal si nici nu a cautat diamante ascunse in zidurile casei.
Dar toate astea sunt pe cale sa se schimbe, caci odata cu moartea bunicii, ea impreuna cu mama si fratele ei se instaleaza la Casa de chihlimbar unde va descoperi viziuni din trecut, personaje misterioase si pline de rautate sau obiecte stranii care par sa transceanda secolele.
2. “Casa de la Riverton” de Kate Morton
Roman cinematografic in spiritul marilor productii Gosford Park si Ramasitele zilei, Casa de la Riverton reinvie saga engleza de la inceputul secolului XX.
La Riverton, in 1924, un garden party reuneste crema societatii tinere. In vreme ce muzica de dans insufleteste spiritele, explozia unui glont rasuna in noapte: poetul Robbie Hunter isi pune capat zilelor, iar drama lui va schimba pentru totdeauna viata familiei Hartford. Pana si Grace, menajera, paraseste domeniul de la Riverton, incercand sa traga cortina peste tragica intamplare.
Dar trecutul reinvie dupa saptezeci si cinci de ani, cand o tanara regizoare reia filmul evenimentelor. Grace, singurul martor in viata al acelei epoci apuse, incearca sa refaca din franturi de amintiri viata din casa de la Riverton. In fata ochilor ni se dezvaluie o lume aparte: ne plimbam prin saloanele vechii aristocratii engleze interbelice, luam parte la bucuriile, dramele si pasiunile ei, si aflam secretele ramase atata vreme nemarturisite. O veritabila saga de familie impletita din povesti tulburatoare si o meditatie profunda asupra destinului uman.
3. “Mostenirea” de Katherine Webb
Într-o zi ploioasă şi mohorâtă a anului 1905, lady Caroline Calcott, stăpâna domeniului Storton din Wiltshire, dispare în pădure, ducând în braţe un copil abia născut. În prezent, surorile Erica şi Beth Calcott, strănepoatele lui lady Caroline, se întorc la moşie pentru a-şi lua în primire proprietatea, cu haloul ei de secrete.
Aşa începe o saga de familie în care se intersectează poveşti captivante de iubire şi de ură, într-un ţinut sălbatic, de o frumuseţe obsedantă. Cititorul va fi purtat din înalta societate a New York-ului de început de secol XX până în preria nemărginită a Vestului Sălbatic, urmărind cu sufletul la gură destinele unor personaje cu adevărat pasionale.
„O saga care are toate atuurile unui roman de succes: mister, intrigă, istorie şi o casă mare şi veche, plină de poveşti.“ – Amanda Ross, Radio Times
4. “Pazitoarea tainei” de Kate Morton
Romanele lui Kate Morton – Casa de la Riverton, Gradina uitata, Orele indepartate si Pazitoarea tainei -, vandute in milioane de exemplare, sunt publicate in peste 40 de tari.
1961: Intr-o superba zi de vara, cand familia ei organizeaza un picnic pe malul paraului ce strabate terenul fermei Greenacres, adolescenta Laurel se ascunde de parinti si de surori. Are 16 ani si vrea sa viseze in voie la prima ei iubire, rebelul Billy, si la luminile rampei, care o asteapta la Londra, departe de cadrul bucolic al copilariei. Insa, pana la apusul soarelui, Laurel va fi martora unei crime terifiante, care o va marca toata viata.
2011: Acum actrita consacrata, Laurel Nicolson se intoarce acasa pentru a-si sarbatori, impreuna cu surorile ei, mama nonagenara, al carei sfarsit este aproape. De veghe la capataiul lui Dorothy, Laurel este coplesita de amintirile traumatizante din adolescenta, iar vorbele soptite de batrana la hotarul dintre somn si trezie ii ofera o pista de investigatie. Asemenea unui detectiv, Laurel incepe sa cerceteze trecutul familiei, aducand la lumina intamplari incredibile, petrecute in Londra zguduita de bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial.
5. “Mostenirea” de Danielle Steel
Vietile a doua femei extraordinare – o scriitoare care lucreaza in mediul universitar modern si o tanara indiana – se impletesc intr-o calatorie de neuitat in secolul al XVIII-lea, intr-o tulburatoare poveste despre dragoste, curaj si familie.
„Intr-o zi“ este expresia obisnuita a lui Brigitte Nicholson. Intr-o zi, ea si barbatul pe care il iubeste, Ted, isi vor clarifica relatia. Intr-o zi, va avea copii. Intr-o zi, va termina de scris cartea la care lucreaza de ani buni. Intr-o zi, va face toate acele lucruri… Dar, brusc, evenimente dintre cele mai neasteptate ii schimba complet viata si o obliga sa-si analizeze alegerile facute pana atunci. Hotarata sa porneasca pe un alt drum, Brigitte accepta sa-si ajute mama in cercetarea pe care aceasta o intreprinde asupra genealogiei familiei – si face o descoperire care o duce inapoi in timp, in vremea aristocratiei franceze. Cum a ajuns oare stra-stra-stra-bunica ei Wachiwi, o indiana sioux, sa calatoreasca din Lumea Noua la curtea franceza a Mariei-Antoaneta? Si cum a ajuns sa se casatoreasca cu un marchiz?
Brigitte decide sa porneasca pe urmele acestei femei exceptionale si, pe masura ce pune cap la cap puzzle-ul calatoriei lui Wachiwi, viata ei linistita se transforma ea insasi intr-o aventura. O intalnire intamplatoare cu un scriitor de care se indragosteste si o noua oportunitate o vor face pe Brigitte sa-si indrepte din nou atentia asupra propriei vieti. Iar mostenirea familiei ei ii va arata in cele din urma ca „intr-o zi“ este chiar astazi.
6. “Gradina uitata” de Kate Morton
Gradina uitata, cel de-al doilea roman al lui Kate Morton, egaleaza succesul international al cartii sale de debut, Casa de la Riverton, devenind, in 2008, mai intai bestseller in Australia, apoi bestseller Sunday Times in Marea Britanie si bestseller New York Times in SUA. In anul 2009 a fost recompensat cu General Fiction Book of the Year, in cadrul Australian Book Industry Awards (ABIA). Romanele lui Kate Morton sunt publicate in peste treizeci si cinci de tari.
In ajunul Primului Razboi Mondial o fetita este gasita la bordul unui vas cu destinatia Australia. O femeie misterioasa, supranumita Autoarea, ar fi trebuit sa o aiba in grija, dar aceasta a disparut fara urma. In noaptea in care implineste douazeci si unu de ani, Nell O’Connor afla un secret care ii va marca destinul. Peste cateva zeci de ani, ea porneste in cautarea adevaratei sale identitati, intr-o calatorie avand drept punct final un conac ciudat, despre care se crede ca ar fi bantuit, Blackhurst, candva proprietatea familiei aristocrate Mountrachet. La moartea lui Nell, nepoata ei, Cassandra, intra in posesia unei mosteniri neasteptate.
Conacul Blackhurst si gradina sa uitata dezvaluie treptat secretele familiei Mountrachet, dand la iveala legatura dintre cele trei femei, apartinand unor generatii diferite, ale caror destine exceptionale se continua unul pe celalalt.
7. “Nevazutii” de Katherine Webb
Anglia, 1911. Cand o tanara si misterioasa femeie isi face aparitia intr-un orasel adormit din Berkshire ca sa lucreze ca servitoare in casa sotilor Canning, ea declanseaza un sir de evenimente care vor schimba viata tuturor.
Cat are un trecut plin de secrete – un trecut pe care tanara stapana e dispusa sa-l treaca cu vederea, dar pe care nu-l va intelege niciodata. Numai ca necazurile lui Hester Canning nu se opresc aici.
Cand sotul ei, pastorul, invita in casa lor un tanar care se prezinta drept teosof, oaspetele aduce cu el si o obsesie periculoasa… in timpul unei veri lungi si apasatoare, casa parohiala pare cuprinsa de un vartej periculos de mister, pasiune si gelozie, cu urmari devastatoare, ce vor fi aduse la lumina peste cateva generatii.
8. “Orele indepartate” de Kate Morton
Din primele ei trei romane publicate, Casa de la Riverton, Gradina uitata si Orele indepartate, scriitoarea australiana Kate Morton a vandut peste 8 000 000 de exemplare in peste 40 de tari.
Cartea Orele indepartate face parte din colectia Raftul Denisei a editurii Humanitas Fiction si a fost recompensata in 2011 cu Australian Book Industry Award for General Fiction Book of the Year. Cartea este un bestseller international aflat in topurile de vanzari ale publicatiilor New York Times, Sunday Times si Die Zeit.
O scrisoare care ajunge la destinatar la cateva zeci de ani dupa ce fusese trimisa bulverseaza existenta unei familii din Londra: Edie Burchill, editoare pasionata, descopera astfel un mister surprinzator legat de mama ei, Meredith, care implica un castel plin de secrete – Milderhurst, un autor celebru Raymond Blythe, si pe cele trei fiice ale acestuia Percy, Saffy si Juniper. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Meredith este evacuata, alaturi de alti copii, din Londra, iar ea ajunge la castelul Milderhurst, devenind cea mai buna prietena a lui Juniper. Dar castelul, desi aparent un loc minunat, inconjurat de o gradina fabuloasa, ascunde multe mistere pe care Meredith doar le intuieste, pentru ca fiica ei, Edie, sa le descopere ani mai tarziu.
Povesti despre tradare, intamplari dramatice, iubiri nefe-ricite alcatuiesc un labirint periculos in care Edie e pe cale sa se rataceasca, la fel cum mama ei, Meredith, cu jumatate de secol mai devreme, se pierduse pe coridoarele intunecate si intortocheate ale castelului. Singure zidurile acestuia mai stiu insa toate povestile de demult, si Edie nu trebuie decat sa le asculte pentru a le deslusi.
9. “Casa doctorului Dee” de Peter Ackroyd
Cand mosteneste de la tatal sau o casa veche din cartierul londonez Clerkenwell, Matthew Palmer simte ca devine parte din trecutul ei. Hotarat sa-i dezlege misterul, el descopera cu uimire, dar si cu groaza, ca vechiul proprietar fusese practicant al magiei negre.
Continuandu-si cercetarile, Matthew „se intalneste“ cu faimosul alchimist si astrolog din secolul al XVI-lea John Dee.
Cufundandu-se in consemnarile despre experimentele alchimice ale acestuia, Matthew incepe sa observe cum in jurul sau reinvie fortele misterioase ale trecutului.
10. “Cititoarea in dantela” de Brunonia Barry
Cititoarea in dantela ne poarta in lumea misterioasa a uneia dintre cele mai vechi familii din orasul Salem, in care ecourile vanatorii de vrajitoare din secolul al XVII-lea par sa nu se fi stins complet. Naratoarea este Towner/Sophya, care, ca si celelalte femei din familia Whitney, are darul cititului in dantela. Disparitia matusii Eva o readuce pe Towner in Salem si o sileste sa se confrunte cu umbrele unui trecut pe care ar fi preferat sa-l uite: moartea surorii sale gemene, prezenta malefica si distructiva a unchiului ei, Cal Boynton, ca si propria poveste, care, la randul ei, are foarte multe aspecte ramase inca in umbra.
De fapt, ambiguitatea este cuvantul-cheie al romanului si ceea ce tine cititorul cu sufletul la gura pana la final. Va reusi oare Towner sa faca lumina asupra misterului vietii sale? Va afla adevarul despre sora ei si despre restul familiei?
De Kate Morton am citit şi eu 2 romane. “Grădina uitată” mi-a plăcut, dar apoi “Orele îndepărtate” mi s-a părut că nu aduce nimic nou, iar acţiunea a stagnat pe alocuri. Sunt lecturi plăcute, dar nu au personaje memorabile pe care să ţi le aminteşti peste ani şi nici nu au un substrat profund la care să vrei să revii.
“Casa doctorului Dee” am citit-o chiar acum 2 săptămâni, dar nu a fost atât de interesantă pe cât m-aş fi aşteptat. Este o ficţiune istorică seacă din punct de vedere al transpunerii narative.
Vezi cum e, Dana, titlul ales de Anuta este chiar bun. La cum spui si tu chiar sunt romane de neuitat :) Nu neaparat memorabile.