V-ati intrebat vreodata cum traiesc cei ce lucreaza in domeniul financiar? Din exterior par a avea o viata de vis, insa ce se ascunde dupa usile inchise? Am gasit un thiller financiar si asa mi-a venit ideea unei liste cu romane despre bani din care actiunea si suspansul sunt nelipsite. Pana saptamana viitoare, spor la lecturi!
Descrierile cartilor apartin editurilor si librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!
1. “Bani de hartie” de Ken Follett
„Bani de hartie“ este un roman ingenios construit, cu o structura inteligenta si minutios elaborata. Crima si infractionalitatea, afacerile financiare la nivel inalt si jurnalismul se intrepatrund periculos si intr-o maniera corupta in acest roman timpuriu al celebrului Ken Follett, care reuseste sa creioneze, prin intermediul catorva personaje bine alese, un tablou sugestiv al societatii Londrei anilor ’70.
Cercul vicios in care interactioneaza personajele in decursul unei singure zile, in care norocul se schimba dramatic pentru unele dintre ele, generand rasturnari de situatie comico-absurde sau tragice, demonstreaza talentul scriitorului de a inocula suspansul si surpriza in jocul ametitor din jurul permutarii „banilor de hartie“.
2. “Factorul groazei” de Robert Harris
Robert Harris, scriitorul ale carui carti s-au vandut in peste 10 milioane de exemplare si au fost traduse in peste 30 de limbi, a fost publicat de curand in colectia Strada Fictiunii, cu romanul Factorul groazei, traducere din limba engleza si note de Diana Geacar. Pornind de la un dezastru financiar real – prabusirea Bursei din New York in 6 mai 2010, pe fondul crizei datoriilor suverane din Grecia, Robert Harris exploreaza potentialul distructiv al propriilor noastre creatii, imbinand cu maiestrie si ingeniozitate conventiile thrillerului „clasic“cu spaimele lumii contemporane.
Cel mai mare dusman al ratiunii este frica – nimeni nu o stie mai bine decat Alexander Hoffmann, omul care a facut o avere din spaima altora. Geniu matematic si om de afaceri, Hoffmann ruleaza miliarde de dolari pe pietele financiare fara a ridica macar un deget, si asta datorita programului VIXAL-4, un algoritm care decide singur cum sa joace la bursa in situatiile cele mai riscante. Principiul de la baza algoritmului este pe cat de ingenios, pe atat de simplu: in vremuri tulburi, cine intelege mecanismul fricii poate prezice mersul pietei. In scurt timp insa, cand VIXAL scapa de sub control, cel care se imbogatea din frica altora ajunge sa o traiasca pe propria piele, iar visul sau de o viata se transforma in cel mai negru cosmar al omenirii.
Bun cunoscator al spaimelor noastre atavice, Robert Harris porneste de la o intamplare adevarata (asa-numitul Flash Crash, care a zguduit lumea finantelor in 6 mai 2010) pentru a explora potentialul distructiv al propriilor noastre creatii, propunandu-ne un Frankenstein al zilelor noastre.
3. “Manuitorii de bani” de Arthur Hailey
Daca obisnuiesti sa citesti romane despre bani, trebuie sa-ti pui in colectie si aceasta carte. Negocieri, coruptie si sex in lumea bancara. Comert la negru cu mii de carti de credit, negocieri secrete indulcite de sex, lovituri mai mult decat indraznete si o dorinta nesecata de putere se ascund in spatele usilor de bronz ale uriasei banci First Mercantile American.
Pentru omul de pe strada aceasta institutie financiara este la fel de solida si de sigura ca Fort Knox. Dar inauntru coruptia si rivalitatile salbatice se transforma intr-un vartej de violenta ce sfasie, deopotriva, vietile cinicilor manuitori de bani si pe cele ale milioanelor de oameni nevinovati. Naivitatea costa…
„Hailey – creatorul renumitului bestseller al oamenilor bogati si celebri.“ Publishers Weekly
4. “Baietii isteti. Asalt pe Wall Street” de Michael Lewis
Daca va imaginati niste masculi alfa care stau in ringurile bursiere si striga unul la celalalt, nu este asa. Aceasta lume nu mai exista. In prezent, banii lumii sunt tranzactionati de catre codurile de computer din interiorul unor cutii negre aflate in cladiri extrem de bine pazite. Nici macar expertii care gestioneaza banii dumneavoastra nu stiu ce se intampla cu ei. Iar cei putini care cunosc ce se intampla nu vor spune nimic, deoarece castiga o avere.
Aceasta este piata masluita si ascunsa, scapata de sub control; o piata in care viteza reprezinta ingredientul principal; o piata in care traderii ar fi in stare sa iti vanda si bunicile pentru o microsecunda. Este suficient doar sa clipesti, si vei rata totul. Michael Lewis ne relateaza o poveste controversata despre un grup de inadaptabili care a hotarat sa dezvaluie lumii ce se intampla pe pietele bursiere. Este o poveste din care aflam cum este sa declari razboi celor mai bogati si mai influenti oameni din lume, despre lupta impotriva sistemului, cat si despre nebunia care a cuprins intreaga piata financiara de azi. Nu veti crede pana cand nu veti citi cartea!
5. “Cameleonul de pe Wall Street” de Richard Hains
Un thriller financiar considerat „o poveste despre ambitii mari, averi uriase si lipsa de moralitate“ intr-o lume in care acestea sunt atributele esentiale ale reusitei.
Jon Phillips, un aventurier pe pietele financiare, si-a croit drum pana in varful ierarhiei uneia dintre cele mai mari banci de investitii de peWall Street. Insa dupa ani de egoism si extravaganta, Jon isi doreste sa faca o schimbare radicala in viata si planuieste sa-si faca iesirea in stil mare, printr-o afacere spectaculoasa si frauduloasa pe piata actiunilor. Fara ca Jon sa stie, un finantist rus se implica financiar pentru succesul acestei scheme riscante. Insa afacerea esueaza si lumea lui Jon se prabuseste.
In vreme ce rusii incearca cu disperare sa-si recupereze milioanele pierdute, Jon este aruncat intr-un joc mortal de-a soarecele si pisica. Din localurile dubioase din New York in cluburile luxoase din Hamptons si pe nesfarsitele plaje australiene, iubiri trecute, amenintari noi si un numar de morti aparent accidentale urmaresc drumul lui Jon. Acum, supravietuirea lui depinde de abilitatea de a lasa in urma trecutul si a se transforma dintr-o prada vulnerabila intr-un pradator calculat.
6. “Privilegiatii” de Jonathan Dee
Adam si Cynthia Morey sunt cuplul perfect. Inteligenti, fermecatori, frivoli, traiesc clipa, fara ca nimic sa le stea in cale. Au putin peste douazeci de ani, si casatoria li se pare ocazia perfecta pentru a rupe legaturile cu parintii. Adam este un baiat atragator, Cynthia este frumoasa si vanitoasa. Sase ani mai tarziu, locuiesc intr-un cartier de lux din Manhattan si au devenit cuplul tipic de aspiranti la un statut social la care multi doar viseaza. El lucreaza in domeniul investitiilor de capital de dimineata pana seara, este favoritul sefului (pe care il dispretuieste) si a inceput sa castige o multime de bani, nu intotdeauna in mod legal. Ea sta acasa cu copiii, iar efortul de a petrece aceleasi zile repetitive ce par sa nu se mai sfarseasca a ajuns sa o oboseasca. Cei doi au o singura mare ambitie: sa devina si mai bogati, sa ajunga, prin orice mijloace, la o pozitie sociala si mai inalta. Si norocul este de partea lor: intr-o buna zi Cynthia si Adam castiga o suma uriasa de bani… Copiii, la randul lor, invata sa profite de tot ce-i inconjoara: daca au probleme, stiu ca vor reusi intotdeauna sa scape, ca toti bogatii din lume.
Privilegiatii este odiseea unui cuplu atins de noroc, schimbat de timp si calauzit, mai presus de toate, de o dragoste nemarginita. Lirica, provocatoare si stralucit scrisa, cartea este o meditatie de actualitate despre familie, avere si despre vremurile in care traim.
„Dee este fermecator, expresiv, sensibil si, de multe ori, extrem de amuzant… un scriitor plin de eleganta, vitalitate si complexitate.“ – The New York Times Book Review
„Sclipitor… Jonathan Dee este un portretist remarcabil, are talentul deosebit de a prezenta cu profunda empatie punctele de vedere ale personajelor sale.“ – The Washington Post
7. “Mirajul fericirii” de Walker Percy
Pentru pasionatii de romane despre bani recomandam povestea de neuitat a unei saptamani ce va schimba definitiv vietile a doi oameni.
Aparent, Binx Bolling le are pe toate: la numai 30 de ani este un broker de succes, are bani, masina, iar femeile mor dupa el. Cu toate acestea, viata lui pare lipsita de sens, un sens pe care-l gaseste mergand foarte des la cinema, unde reuseste sa uite traumele provocate de problemele familiale si de experienta razboiului. Romanul este deopotriva o fresca a decaderii Sudului american, dar si un portret viu al New Orleansului. De altfel, punctul culminant al romanului coincide cu o sarbatoare de Mardi Gras. In acelasi timp ironic si romantic, Mirajul fericirii este un roman clasic al literaturii americane.
8. “Clubul patriotilor” de Christopher Reich
Premiul International Thriller Writers, 2006 Bestseller Los Angeles Times Thomas Bolden a crescut in orfelinate. Copilaria lui, demna de romanele lui Dickens, a fost marcata de saracie si violenta. Dar Bolden este un luptator: reuseste sa uite trecutul, termina o facultate, face cariera pe Wall Street. Acum nu-i lipsesc nici banii, nici dragostea. Fericirea, crede el, nu-i o vorba in vant. Apoi, in numai douasprezece ore, viata lui frumoasa se prabuseste ca un castel de nisip.
Este rapit si interogat. I se cer informatii pe care nu le are. Scapa ca prin minune. E acuzat de crima. Fotografia lui apare in presa. Disperat sa scape din acest cosmar, Bolden trebuie sa-si aminteasca lectiile de supravietuire pe care i le-a dat viata. Dar, in timp ce fuge prin New York – cu numai unsprezece dolari in buzunar si urmarit de personaje misterioase care par sa dispuna de resurse nelimitate – incepe sa faca descoperiri socante. Despre un secret ascuns in trecutul Americii, in zorii democratiei, cand iluziile despre dreptate si libertate erau inca vii. Despre istoria deviata de la cursul ei firesc in momentele cruciale. Bolden se afla in epicentrul schimbarii. De ce?
9. “Lupul de pe Wall Street” de Jordan Belfort
Lupul de pe Wall Street este un ghid de supravietuire in jungla urbana guvernata de corupţie, droguri, afaceri ilegale si bani. La inceputul anilor ’90, protagonistul isi traieste din plin visul american. Stratton Oakmont, firma de brokeraj pe care o conduce, devine in cel mai scurt timp una dintre cele mai mari din istoria Wall Street. Sa vedeti si filmul, este foarte baun, dar neaparat sa cititi cartea mai ales daca sunteti pasionati de romane despre bani.
Jordan Belfort merge pe firul memoriei si prezinta lumea care l-a facut celebru. Actor desavarsit și perseverent, autorul are capacitatea de a-si modela destinul in funcţie de situaţiile oferite si nu-si refuza nicio placere. Personaj al contrastelor, Belfort isi marturiseste faptele fara regrete, invitandu-l pe cititor intr-o calatorie in care drogurile, adevaratul permis de trecere de pe Wall Street, si prostituţia se transforma in repere existenţiale.
In spatele limbajului dur, explicit și lipsit de prejudecaţi, autorul oscileaza intre satira, ironie si umor. Toate aceste trei elemente transforma Lupul de pe Wall Street intr-o lecţie de viaţa despre putere si lacomie. O carte care te va pune pe ganduri, indiferent daca iubesti sau urasti personajul.
10. “Un bilion de dolari” de Andreas Eschbach
Un bilion de dolari a aparut la editura RAO in colectia Carte de buzunar si este o excelenta carte in categoria romane despre bani.
John Salvatore Fontanelli este un amarat fara nici o letcaie. Asta pana cand primeste o mostenire uluitoare: o avere pe care i-a lasat-o un stramos indepartat din secolul al XVI-lea si care, adunand dobanda peste dobanda in 500 de ani, a ajuns la uriasa suma de un bilion de dolari. Mostenitorul acestei averi, se sustine in testament, va reda la un moment dat omenirii viitorul pierdut. John isi accepta mostenirea. Isi angajeaza garzi de corp, negociaza cu ministri si cardinali. Cele mai frumoase femei i se arunca la picioare. Dar oare se mai poate increde in cineva? Si apoi primeste un telefon de la un strain misterios, care il lasa sa inteleaga ca stie ce se ascunde in spatele mostenirii…