O viata fara prieteni este ca mancarea fara sare. Pur si simplu nu are gust. Aristotel spunea ca “nimeni nu poate trai fara prieteni, chiar daca stapaneste toate bunurile lumii”. Lista din aceasta saptamana este alcatuita din carti care au printre altele si tema prieteniei.
1. “Culoarea sentimentelor” de Kathryn Stockett
In oraselul Jackson din Mississippi, in anii ’60, trei femei care in mod normal nu ar fi avut nimic in comun se leaga printr-o prietenie incredibila. Ceea ce le apropie este un proiect secret care le primejduieste viata, o carte ce pune in discutie conventiile sociale considerate tabu ale vremii lor.
Culoarea sentimentelor, romanul de debut al autoarei Kathryn Stockett, este ceea ce se cheama un fenomen literar: o carte care a fost respinsa de aproape cincizeci de editori si agenti, publicata in cele din urma de Penguin Group si primita cu un entuziasm extraordinar de librarii, cluburi de carte, bloggeri si critica literara. Drepturile de traducere au fost vandute in mai mult de 30 de tari, iar Steven Spielberg a decis sa implice studiourile DreamWorks in ecranizarea cartii.
Definita drept „magica“, „irezistibila“, „plina de umor“, Culoarea sentimentelor s-a mentinut in New York Times Best Sellers List timp de doi ani si s-a vandut in peste 7 milioane de exemplare doar in Statele Unite.
2. “Locul femeii” de Lynn Austin
Sub norii negri ai distrugerii care amenintau America la inceputul deceniului patru al secolului XX femeile din acest grup neobisnuit vor experimenta viata in moduri neasteptat de noi uneori, pe masura ce convingerile lor sunt contestate si lupta sa ajunga la o intelegere noua a ceea ce inseamna cu adevarat iubirea si sacrificiul. Si-au urmarit fiii, fratii si sotii inrolandu-se in lupta impotriva amenintarii crescande de peste ocean. Si cand natiunea le-a cerut-o au raspuns si ele apelului…
In acest roman, Lynn Austin prezinta vietile a patru femei care locuiesc intr-un orasel din Michigan, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cele patru eroine – o italianca vorbareata, o fata de la ferma disperata de a merge la colegiu, o profesoara „fata batrana” care a mostenit o avere si o gospodina plictisita – s-au intalnit si s-au imprietenit repede cand si-au luat slujbe grele, de barbati, la o fabrica din zona.
Autoarea da dovada de o maiestrie deosebita echilibrand povestile celor patru femei, oferindu-le fiecareia o calatorie interesanta si o lectie de invatat. Virginia trebuie sa invete sa fie puternica si sa isi apere drepturile; Jean trebuie sa invete ca, uneori, ceea ce crezi ca ai nevoie in viata nu te va face intotdeauna si fericit; Rosa, nu doar ca a gasit o relatie personala cu Dumnezeu, ci a invatat ca dragostea nu e conditionata de perfectiune; iar Helen realizeaza in cele din urma ca viata este neimplinita atunci cand tinem totul la distanta, inclusiv pe Dumnezeu.
3. “Un alt fel de fericire” de Marc Levy
In prima zi din primavara lui 2010, Agatha paraseste inchisoarea, insa nu pe poarta principala. Dupa trei ani petrecuti in spatele gratiilor, pedeapsa care i-a mai ramas de ispasit nu mai este atat de mare. Atunci de ce s-a hotarat brusc sa evadeze?
Intr-o benzinarie se imprieteneste cu Milly si cele doua femei pornesc intr-o calatorie de-a lungul Statelor Unite. Agatha nu-i dezvaluie secretul ei, ci dimpotriva, ii transmite bucuria sa nestavilita de a trai. Desi le despart douazeci de ani, Agatha si Milly ajung sa impartaseasca aceleasi visuri si aceeasi credinta in iubire.
Pana unde suntem dispusi sa mergem in cautarea fericirii?
Si la ce nu trebuie sa renuntam niciodata?
4. “Frumoasele chinezoaice” de Lisa See
In 1938, Ruby, Helen si Grace, trei fete provenite din medii foarte diferite, sunt concurente la aceeasi auditie pentru ocuparea posturilor de dansatoare la un club de noapte cu specific oriental din San Francisco. Grace, o chinezoaica nascuta in America a fugit de acasa din cauza tatalui abuziv. Helen este dintr-o familie din China, care are radacini adanci in Chinatown din San Francisco. Iar Ruby este japoneza dar pretinde ca este chinezoaica.
Cele trei fete se imprietenesc iar drumul lor este presarat cu succese, greutati, razboi, iubire, tradare si inimi frante. Dar cel mai interesant lucru este ca autoarea reuseste sa creeze atat de bine atmosfera acelor vremuri.
5. “Dieta iubitoarelor de ciocolata” de Carole Matthews
Patru prietene consumatoare impatimite de ciocolata trec printr-un lant nebunesc de intamplari care le vor pune prietenia si nervii la incercare. Lucy, Chantal, Nadia si Autumn au existente si aspiratii diferite, dar cand se pune problema sa recupereze bijuterii furate in valoare de zeci de mii de lire sterline sau sa duca la capat o livrare de droguri, chiar in ziua nuntii lui Lucy, isi unesc fortele, trecand peste orice obstacol. In timp ce prietenele ei au relatii stabile, Lucy oscileaza intre cei doi barbati din viata sa. Va face oare greseala de a-i acorda inca o sansa lui Marcus, fostul logodnic infidel, sau il va alege pe chipesul ei sef, Aiden Holby?
6. “Clubul norocoaselor” de Amy Tan
Romanul imbina povestile mai multor femei, mame si fiice, explorand tensiunile si, deopotriva, relatiile puternice dintre generatii. Dureroase, tandre, misterioase si profund emotionante, povestile personajelor se desprind dintr-una intr-alta, fermecandu-si cititorul. Romanul Clubul norocoaselor a ramas opt luni pe lista de bestselleruri a prestigioasei publicatii New York Times si a fost tradus in peste douazeci si cinci de limbi.
Cartea a fost nominalizata la National Book Award si National Book Critics Circle Award si a fost distinsa cu Bay Area Book Reviewers Award for Fiction si Commonwealth Club Gold Award.
Clubul norocoaselor a fost ecranizat cu mare succes in anul 1993 de regizorul Wayne Wang.
7. “Colierul” de Cheryl Jarvis
Oare cum ar fi sa porti ceva atat de frumos si de extravagat? Pe 18 septembrie 2004, Jonell McLain a vazut in mijlocul vitrinei stralucind pe un suport din catifea neagra un colier de diamante, era exact modelul pe care si-l dorise de mult. Coplesita de dorinta de a-l avea a inceput sa-si puna tot felul de intrebari. De ce atat de putine persoane isi pot permite luxul de a avea o asemenea bijuterie ? Ce-ar fi daca am imparti ceva ce ne dorim cu totii?
Dupa cateva saptamani si cateva zeci de telefoane, Jonell impreuna cu alte 12 femei din Ventura, California, au mers sa cumpere colierul de diamante. In parte talisman, in parte bijuterie de lux sau metafora a vietii, colierul intra in viata fiecareia, reflectandu-i trecutul, definindu-i prezentul si aducand odata cu el promisiuni pentru viitor. Pentru fiecare dintre cele 13 femei, are o semnificatie aparte. Impartind un colier au descoperit ca mai pot imparti si multe alte lucruri, iar cu cat impart mai multe lucruri cu altii, cu atat experienta devine mai profunda si capata o semnificatie cu totul aparte.
8. “Bella Mafia” de Lynda La Plante
Lynda la Plante s-a nascut la Liverpool, in 1946. inainte de a dobandi celebritatea ca scriitoare, s-a facut remarcata ca actrita la National Theatre, dar si pe micul ecran. in paralel cu activitatea teatrala, s-a dedicat scrisului, impunandu-se foarte repede cu scenariul de televiziune Vaduvele. Au urmat cinci romane: Mostenirea, Bella Mafia, impreuna, Indiferenta si Sange rece – care au cunoscut un imens succes, fiind traduse in peste 21 de limbi.
Aceste romane au fost transpuse pe marele si micul ecran, bucurandu-se de aceleasi extraordinare aprecieri. Lynda la Plante este, totodata, autoarea popularului serial de televiziune Primul suspect, cu care a castigat numeroase premii, printre care prestigiosul Emmy si premiul Edgar Allan Poe Writers. Cartea de fata – Bella Mafia – a fost considerata ca avand aceeasi valoare cu faimosul roman Nasul, de Mario Puzzo. Cinci femei, aparent neajutorate, raman vaduve in urma unei actiuni sangeroase comise de un clan rival. Acestora le revine misiunea de a-si razbuna sotii si de a readuce in prim-plan gruparea mafiota Luciano, din care faceau parte. Dusmanii lor erau convinsi ca au eliminat orice amenintare. Oare, nu se inselau?
9. “Aleea cu licurici” de Kristin Hannah
Indragita scriitoare Kristin Hannah ne ofera un roman sentimental despre virtutile prieteniei in existenta a doua femei, din adolescenta pana la maturitate si dincolo de moarte – un roman care poate va influenta existenta fiecarui cititor.
Autoarea marturiseste ca multe intamplari din carte sunt inspirate din viata ei: adolescenta in anii ’70, muzica pe care tinerii o ascultau pe atunci, visele unei absolvente de liceu, nazuintele de implinire profesionala si personala, fatalul cancer la san de care a suferit mama ei…Dar, mai ales, etern valabilul adevar: cand ai un necaz, cand simti ca lumea s-a strans ca un clopot sufocant in jurul tau, descarca-ti sufletul in fata unui prieten. Alinarea te va invalui negresit.
Acesta este mesajul frumoasei relatii de prietenie dintre cele doua eroine ale romanului: Tully si Kate, cele mai bune prietene pentru totdeauna.
10. “Dragostea Florii-de-Bujor” de Lisa See
China, secolul al saptesprezecelea. Floare-de-Bujor are aproape saisprezece ani si, ca toate fetele de varsta ei, a fost deja promisa in casatorie de catre familie unui barbat despre care ea nu stie nimic, nici macar numele. De ziua ei, tatal sau, un om foarte luminat pentru timpul sau, ii ofera ca dar o reprezentatie dupa o opera clasica din literatura chineza, “Pavilionul Bujorului”, carte care pare sa reflecte soarta tinerei fete. Desi fetele nemaritate nu au voie sa iasa in public, vor vedea reprezentatia de dupa un paravan. Acesta este momentul cand Floare-de-Bujor se indragosteste de un tanar distins si foarte aratos. “Pavilionul Bujorului” are la baza povestea adevarata a trei femei din secolul al XVII-lea din China, care s-au casatorit cu acelasi barbat, imediat una dupa cealalta.
Aceste trei femei au scris impreuna prima carte, “The Three Wives’ Commentary”, o lucrare de critica literara despre opera “Pavilionul Bujorului”. La acea vreme, femeile din China aveau voie sa citeasca opera, dar nu si sa o vada dramatizata. In secolul al XVII-lea, China avea cele mai multe scriitoare publicate comparativ cu restul lumii. Lisa See a fost fascinata de aceasta descoperire si a hotarat sa reinvie povestea lor. “Pavilionul Bujorului” a fost prima opera de fictiune din istoria Chinei, in care eroina, o fata in varsta de saisprezece ani, si-a hotarat singura destinul.