fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Anutei: Zece romane din “Biblioteca Polirom”

Astazi m-am uitat putin prin colectia “Biblioteca Polirom” e Editurii Polirom si am ales zece romane pe care vi le recomand. Colectia cuprinde carti foarte bune care au fost distinse cu diverse premii si s-au bucurat de succes in intreaga lume. Cu siguranta aceasta colectie merita interesul vostru.

palatul-puricilor1. “Palatul Puricilor” de Elif Shafak

Cumpara cartea cu reducere

Autoarea bestsellerului international Bastarda Istanbulului.
Palatul Puricilor foloseste cu ingeniozitate structura narativa din O mie si una de nopti, ramificand naratiunea principala in nenumarate povesti, care mai de care mai amuzanta si mai uimitoare. Ceea ce leaga toate aceste intamplari este locul in care se petrec – Palatul Bomboana, o cladire de apartamente de pe strada Cabal, construita pe la jumatatea secolului XX de un cuplu de imigranti rusi. Altadata plin de farmec si cu personalitate, acum insa cazut in paragina, invadat de gunoaie si de paraziti de toate soiurile, Palatul Puricilor, asa cum a ajuns sa fie poreclit, este populat de personaje curioase, de la pitorestii coafori Celal si Cemal la obsedata de curatenie Tijen Igiena, familia Fiii-cei-iuti-din-fire, urmarita de blestemul nasurilor, sau frumoasa Amanta Trista.
Palatul Puricilor este, de fapt, o metafora a Istanbulului, cu amestecul lui de vechi si nou, splendoare si mizerie si diversitatea lui culturala cuceritoare.

lumina-dintre-oceane2. “Lumina dintre oceane” de M. L. Stedman

Cumpara cartea cu reducere

O devastatoare poveste de iubire intr-o lume fara raspunsuri sigure.
Devenita bestseller, Lumina dintre oceane a fost desemnata cea mai buna carte a lunii august 2012 de Amazon.com, unanim considerata un debut spectaculos al scriitoarei de origine australiana M.L. Stedman.

Dupa patru ani de cosmar petrecuti pe fronturile Primului Razboi Mondial, Tom Sherbourne se intoarce in tara natala, Australia, angajandu-se paznic de far pe Ianus Rock, o insula aflata la distanta de o jumatate de zi de coasta. Izolati de restul lumii, Tom si frumoasa lui sotie, Isabel, incearca zadarnic sa devina parinti. Cand orice speranta parea pierduta, pe tarm esueaza o barca ducand un cadavru si un nou-nascut. Incalcandu-si principiile, Tom si Isabel decid sa pastreze copilul, considerandu-l un dar de la Dumnezeu. Dupa doi ani, cand se intorc pe continent, descopera ca hotararea luata le-a schimbat iremediabil destinele.

ultima-fugara3. “Ultima fugara” de Tracy Chevalier

Cumpara cartea cu reducere

Trasee secrete, case conspirative, pedepse sangeroase, ura si razbunare, iar pe dedesubt, ca un curent nestavilit, dorinta de libertate care tine totul in miscare. Aceasta este Calea Ferata Clandestina, o retea secreta prin care negrii fugari ai Americii mijlocului de secol XIX sunt calauziti catre libertate.

In acelasi timp, de la est la vest se misca necontenit caravanele colonistilor in cautarea unei vieti noi. Iar la raspantie, chiar in coltii de salbaticiune tanara ai acestei tari zbuciumate, nimereste Honor Bright, o tanara quakerita fortata sa-si paraseasca Anglia natala.
Singura printre oameni straini de sange si de suflet, intr-o comunitate religioasa ce denunta raul, dar nu-si poate apara principiile, intr-o America in care viitorul si prosperitatea se cladesc pe umerii sclavilor, nevoita sa minta si sa insele pentru a salva vieti care nu intotdeauna pot fi salvate, Honor Bright trebuie sa descopere unde se afla salvarea: in legatura fortata cu trecutul sigur si familiar ori in desprinderea dureroasa si dificila.

baiatul-printului4. “Baiatul printului” de Paul Bailey

Cumpara cartea cu reducere

Romanul unei iubiri aristocrate, fresca a unei lumi de mult apuse.
Sosit la Paris, in primavara anului 1927, pentru a gusta din placerile boemei si a-si descoperi drumul ca scriitor, tanarul Dinu Grigorescu nu banuieste o clipa ca, la doar nouasprezece ani, isi va gasi iubirea vietii. In unul dintre cele mai cunoscute bordeluri pariziene, condus de un personaj pitoresc despre care se spune ca ar fi sursa de inspiratie pentru domnul Jupien al lui Proust, Dinu il intalneste pe Razvan Popescu, poreclit „baiatul printului”, care il fascineaza. Pe cat de cultivat, pe atat de salbatic, emanand deopotriva forta si fragilitate, Razvan – fiul adoptiv al unui print ilustru – devine indrumatorul lui Dinu in explorarile sale artistice si sexuale. Incarcat de referinte proustiene, strabatut pe alocuri de un lirism wagnerian, Baiatul printului este o meditatie sobra si eleganta despre iubire, moarte si arta.

intoarcere-la-salem5. “Intoarcere la Salem” de Helene Grimaud

Cumpara cartea cu reducere

Intoarcere la Salem are ca punct de plecare vizita pe care Helene Grimaud, aflata la Hamburg pentru un concert din Brahms, o face la un anticariat improbabil de pe o strada pustie dintr-un cartier portuar. Intrata acolo ca sa cheme un taxi, Helene observa citeva obiecte stranii si pleaca acasa cu un vraf de partituri. Nu mica ii este mirarea cand descopera in paginile amestecate un jurnal (sau sa fie text de fictiune?) al lui Johannes Brahms insusi. Pe firul aflarii adevarului despre paginile misterioase, nuvela fantastica se amesteca in biografie, iar intamplarile o vor purta pe Helene din Europa inapoi in Statele Unite, la Salem, unde infiintase un refugiu pentru lupi si unde isi reia lupta impotriva distrugerii naturii.

proiectul-rosie6. “Proiectul Rosie” de Graeme Simsion

Cumpara cartea cu reducere

Proiectul Rosie este o sublima si, la prima vedere, imposibila poveste de dragoste. La treizeci si noua de ani, Don Tillman, un profesor de genetica suferind – fara sa stie – de sindromul Asperger, e inca burlac. Desi e destept si aratos, nu prea are noroc in dragoste. Dar de data asta e hotarat sa reuseasca. De aceea a initiat Proiectul Sotia, pe baza unui chestionar de saisprezece pagini, care il va ajuta sa-si afle partenera perfecta prin eliminarea pas cu pas a tipurilor feminine nepotrivite: veganele, microbistele, creationistele, fumatoarele, ignorantele, homeopatele… Numai ca frumoasa Rosie, care da buzna in viata lui, e exact pe dos: munceste intr-un bar, e vegetariana, fumeaza si, in plus, incearca sa dea de urma tatalui ei biologic. „Cea mai incompatibila femeie din lume“, conchide Don. Si totusi, se lasa implicat, fara sa stie prea bine de ce, intr-un nou proiect: s-o ajute pe Rosie sa-si gaseasca tatal prin intermediul unor mostre de ADN prelevate pe ascuns. Si sa descopere ca dragostea si viata nu urmeaza intotdeauna regulile stiintei.

eram-singur-si-fericit7. “Eram singur si fericit” de Pawel Huelle

Cumpara cartea cu reducere

Eram singur si fericit cuprinde o suita de opt povestiri care au ca martor un baietel din Gdansk, devenit apoi adolescent si tanar. Prin ochii lui, antipatiile politice ale parintilor se coloreaza fantast, iar bizareriile unor personaje excentrice sint intampinate deopotriva cu mirare si stapanire de sine. Istorisirea se condimenteaza cu faptul neasteptat, intr-un volum de un rafinament al expunerii valorificand metaforic firescul ori absurdul unor intamplari in stare sa amprenteze viata. Capabil sa sustina mai multe tipuri de lectura – o istorie a cresterii si maturizarii, o povestire despre Polonia ultimilor 50 de ani, o tesatura filosofic-ingenua -, volumul Eram singur si fericit ofera cititorilor varietate, arta a povestirii si bucuria dezvaluirii de mistere acolo unde o privire de suprafata ar distinge numai rutina.

purificare8. “Purificare” de Sofi Oksanen

Cumpara cartea cu reducere

Romanul Purificare a castigat numeroase premii literare, printre care: The Nordic Council Literature Award (2010), Prix Femina Etranger (2010), The European Book Prize (2010), Le Prix du Roman FNAC (2010)

Romanul Purificare construieste o complexa drama de familie pe fundalul Estoniei rurale din timpul dictaturii sovietice si apoi din anii ’90, detaliind consecintele pe care le au abuzurile si violentele unui regim represiv. Aliide Truu isi traieste batranetile in singuratate, la marginea unui sat depopulat, pregatindu-si leacurile si muraturile si ascultand radioul, cand in curtea ei apare peste noapte o fata necunoscuta, vorbind o estoniana invechita, cu accent rusesc. Fata este o fugara, iar din gesturile nervoase si speriate, din povestile pe care le spune, Aliide recunoaste in tanara speriata o victima a unor violente ce-i evoca dureros traume asemanatoare, pe care, la randul ei, a trebuit sa le indure si sa le tainuiasca pentru a ramane in viata. Pe masura ce Aliide si Zara se apropie tot mai mult, legaturile dintre ele ies la lumina, dezvaluind amintiri reprimate si constientizarea unui rau ce continua sa faca victime mult timp dupa ce radacina sa a disparut.

marea-dimineata9. “Marea, dimineata” de Margaret Mazzantini

Cumpara cartea cu reducere

Margaret Mazzantini este autoarea bestsellerului Nu te misca (cu peste doua milioane de exemplare vindute), tradus in 35 de limbi si ecranizat in regia lui Sergio Castellitto, cu Penelope Cruz in rolul principal.

Farid traieste intr-una din ultimele oaze din Sahara. Lumea lui este desertul fara sfirsit, locul fierbinte al nasterii si al fericirii, locul implinirii si al pacii. Aceasta pace va fi insa sfisiata de un zgomot la inceput insinuant, apoi din ce in ce mai puternic, care se apropie incet, ca un animal de prada, chiar din inima desertului: razboiul. Jamila, mama vaduva, nu are alta cale decit sa-si ia copilul si sa fuga. Unde insa? Spre mare, spre celalalt desert. Dincolo, de cealalta parte a intinderii de apa, Vito, care-si traieste copilaria in Sicilia, asista la sosirea valurilor de refugiati. Refugiat la rindul lui, el este fiul unei araboaice si ea pribegita inca din copilarie. Daca privirea lui Vito ar putea strabate marea, el ar vedea cum, cu ochii in lacrimi, Jamila linge buzele chinuite de morbul setei ale micutului Farid.

legea-copiilor10. “Legea copiilor” de Ian McEwan

Cumpara cartea cu reducere

Un roman al lumii contemporane despre iubire, religie si justitie.
Fiona Maye este judecatoare la High Court of Justice, sectia pentru cazurile de familie. Este faimoasa pentru inteligenta ei extraordinara, precizie si sensibilitate. Dar succesul profesional ii e umbrit de tristetile care o coplesesc tot mai des si de problemele domestice. Regretul de a nu avea copii o sfasie, iar casnicia ei veche de treizeci de ani e in criza. Aceste detalii compun imprejurarile in care este chemata sa judece un caz urgent: Adam, un adolescent angelic in varsta de saptesprezece ani, refuza tratamentul care i-ar putea salva viata, dar care contravine credintelor lui religioase. Parintii evlaviosi par a fi portavocea dorintelor baiatului. Timpul se scurge. Oare tribunalul laic ar trebui sa ignore devotiunea sincera a baiatului? Ca sa ia o decizie, Fiona il viziteaza pe Adam la spital – o intalnire care reaprinde in ea sentimente pe care le credea de mult uitate. Hotararea ei va avea consecinte profunde asupra vietilor amandurora.

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Oferta zilei: ”Despre dragoste si alti demoni” de Gabriel Garcia Marquez cu doar 13,86 lei

Next Article

Noutatile Editurii Litera la Bookfest 2015

Related Posts

Total
0
Share