fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Anutei: Zece romane fascinante pentru o toamna plina de aventuri

Nu stiu cum este vremea in orasul vostru dar la mine in oras este mohorata si bate vantul. O vreme ideala sa te pierzi intr-o carte plina de aventuri si care sa te tina cu sufletul la gura pe tot parcursul povestii. Daca mai adaugam un ceai sau o cafea alaturi nici nu mai conteaza vremea de afara. Cele zece romane alese pentru aceasta saptamana ne vor purta in locuri foarte interesante in cautarea unor artefacte si demascarea unor conspiratii. Suna interesant, nu-i asa?

Descrierile cartilor de mai jos apartin librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Spor la citit!

1. “Codul lui Da Vinci” de Dan Brown

codul-lui-da-vinci

Aflat la Paris pentru o conferinta, profesorul american de simbolistica si istoria artei Robert Langdon primeste un telefon in toiul noptii. Batranul custode al Luvrului a fost asasinat in muzeu, in circumstante stranii, lasand un mesaj la fel de enigmatic ca zambetul Giocondei.

Impreuna cu Sophie, specialista in decriptare, Langdon incepe o cursa frenetica pentru descifrarea numeroaselor indicii ascunse in picturile lui Leonardo… si nu numai.

Pasii ii poarta de la Paris la Londra si apoi in Scotia, pentru a dezvalui un mister pazit cu strasnicie de secole, capabil sa zguduie din temelii dogmele crestinatatii. Roman ecranizat in 2006 de Columbia Pictures.

2. “Paznicii legamantului” de Tom Egeland

paznicii-legamantului

Dupa ce si-a facut un renume in cercurile stiintifice prin descoperirea Raclei Sfintelor Taine, excentricul arheolog Bjorn Belto si-a reluat existenta searbada de mai inainte. Tocmai cand credea ca nu mai are ce sa i se intample, gaseste insa niste manuscrise criptate care ii dau din nou viata peste cap, aruncandu-l in mijlocul unei conspiratii religioase vechi de o mie de ani.

Din bisericile de lemn din Norvegia pana in pesterile din Islanda, din Londra pana in Luxor si in Republica Dominicana, cercetarile il poarta pe tanarul arheolog inapoi in timp, in anul 1013, cand razboinicii vikingi ai regelui Olav au jefuit un mormant egiptean, intrand in posesia celui mai mare secret al Vechiului Testament.

Dar, cand pe urmele lui sunt niste asasini platiti, va reusi Bjorn sa dea in vileag cea mai mare musamalizare din istoria crestinismului?

3. “Cartea interzisa” de Guido Mina de Sospiro si Joscelyn Godwin

cartea-interzisa

Dispute de ordin politic, conflicte religioase, ocultism, ritualuri magice si sexuale, motivatiile si consecintele lor, asa cum n-au aparut pana acum intr-o lucrare de fictiune! Cartea interzisa infatiseaza povestea descifrarii unor secrete din perioada Renasterii italiene, secrete care au fost inserate intr-o carte ingenios cifrata. Sub aspect esoteric, acest thriller reprezinta mult mai mult decat atat: este vorba despre continutul spiritual si profund al textului, continut care, de obicei, lipseste acestui gen. Acest fapt este datorat celor doi autori specialisti in istoria Bisericii Catolice Mina di Sospiro si in esoterism Godwin.

Cartea are in prim-plan povestea destramarii unei familii aristocrate din Italia, detinatoarea misteriosului exemplar, unul dintre membrii ei fiind ucis, iar altul rapit, dar se concentreaza si asupra problemei destramarii Europei. Thrillerul porneste de la existenta reala a unei carti in anul 1603, scrisa de Cesare della Riviera, Il Mondo magico de gli heroi, un tratat despre obtinerea prin alchimie a Copacului Vietii, cel cu ajutorul caruia un om poate fi transformat intr-un zeu.

Cartea se ocupa cu o limpezime neobisnuita de adevarata magie naturala si arata cum poate fi obtinuta piatra filosofala, descriind, pas cu pas, binefacerile uimitoare si inefabile pe care eroul desavarsit le poate obtine prin intermediul ei.

4. “Pergamentul uitat” de Philipp Vanderberg

pergamentul-uitat

Cand, la inceputul secolului al XV-lea, marile catedrale, domuri si biserici ale Europei incep sa se prabuseasca, populatia este cuprinsa de panica. In aceste vremuri nelinistite, Afra, o prea frumoasa fiica de bibliotecar, ii salveaza viata lui Ulrich von Ensingen, taciturnul mester-constructor de domuri. Cei doi se indragostesc, dar, curand dupa aceea, sotia lui Ulrich moare, iar Afra este acuzata de vrajitorie. Disperata, Afra isi aduce aminte de o caseta misterioasa, pe care o primise de la tatal ei cu avertismentul ca ii va putea aduce bogatii, dar va distruge intreaga lume occidentala…

Un pergament nescris ii nedumereste pe cei doi indragostiti. Cu ajutorul unui alchimist, vor scoate la iveala un text latinesc care face referire la Constitutum Constantini. Dar ce este Constitutum Constantini? Treptat, Ulrich si Afra isi dau seama ca au intrat in posesia unui document de o importanta majora. Dar in cautarea lor au pornit deja spionii papei, ca sa-i reduca la tacere pentru totdeauna.

5. “Sfinxul” de T.S. Learner

sfinxul

O comoara antica. Un sacrifiu suprem. Un secret pentru care merita sa ucizi.
Alexandria, Egipt, 1977. In timpul unei scufundari in cautarea unei epave, arheologul Isabella Warnock descopera un artefact care nu seamana cu nimic din ceea ce ea a vazut vreodata: un astrarium, un instrument misterios, despre care se spune ca ar fi avut puterea de a hotara destinele faraonilor si regilor inca de la inceputurile istoriei.

Isabella plateste insa pretul suprem pentru descoperirea sa, si misiunea pastrarii in siguranta a acestui obiect de o valoare inestimabila ii revine sotului ei, Oliver. In lupta cu un adversar necunoscut si cu o secta puternica, pregatita sa faca orice pentru a pune mana pe astrarium, Oliver se trezeste prins intr-un vartej de evenimente, o cursa nebuneasca pentru a proteja un secret de veacuri in lumea plina de primejdii si comploturi a egiptologilor, in care vrajile stravechi si legendele intra in conflict violent cu ambitiile moderne.

Alert si fascinant, acest thriller constituie o lectura obligatorie pentru fanii lui Kate Mosse si ai lui Dan Brown.

6. “Labirintul” de Kate Mosse

labirintul

Iulie 1209: in Carcassonne, o tanara de 17 ani primeste un manuscris misterios de la tatal ei, care sustine ca in aceasta carte se gaseste secretul adevaratului Graal. Desi Alais nu poate intelege cuvintele ciudate si simbolurile pe care acestea le ascund, ea stie ca acum scopul vietii ei este pastrarea secretului labirintului…

Iulie 2005: Alice Tanner descopera doua schelete intr-o pestera uitata din Pirineii francezi. Intrigata de simbolul labirintului sculptat in piatra, ea isi da seama ca a tulburat ceva menit sa ramana ascuns. Cumva, o legatura cu un trecut teribil – trecutul ei – a fost descoperita… Un thriller inspirat din legendele si din istoriile catarilor, care urmareste destinele a doua femei despartite de opt secole, dar unite de secretul Graalului.

7. “Sangele. Experimentul Opus Dei” de Francisco Asensi

sangele-experimentul-opus-dei

Actiunea romanului Sangele incepe brusc, cu descoperirea unei spargeri la capela relicvelor dintr-o veche manastire madrilena. Cititorul este introdus in miezul actiunii politienesti de descoperire a faptasilor, dar mai ales a mobilului faradelegii. Autorul ridica valul de mister cu care este acoperita miscarea catolica numita Opus Dei, incercand in acelasi timp si o demistificare a cultului relicvelor, cult care face parte din arsenalul de propaganda al slujitorilor Bisericii Catolice.

Minunile desfasurate sub ochii credinciosilor – cum ar fi lichefierea sangelui Sfantului Pantelimon – sunt oare reale sau sunt „ajutate“ sa se produca prin interventia noilor descoperiri ale stiintei? Cititorul va urmari cu sufletul la gura desfasurarea anchetei politienesti, asezonata cu descrieri si analize foarte pertinente a doua capodopere ale pictorului flamand Hieronymus Bosch – Gradina desfatarilor si Adoratia Magilor -, o plimbare prin catacombele Parisului, referiri la monstruoasele experimente medicale ale lui Josef Mengele, precum si decodificarea unor misterioase inscriptii in greceste.

Sfarsind lectura, cititorul va ramane uluit la dezlegarea misterului care invaluie pe parcursul intregii carti o intriga foarte bine condusa si care scoate in evidenta pregatirea filosofica si teologica a autorului, care, din interiorul tagmei ecleziastice, isi poate permite critica sistemului din care a iesit in mod voluntar. O carte din care cititorul interesat, nu numai de intriga politista, are multe de invatat.

8. “Ultimul templier” de Raymond Khoury

ultimul-templier

Cavalerii templieri, mister fascinant al istoriei, sunt protagonistii unui thriller fara egal, care a incantat milioane de cititori din lumea intreaga, fiind tradus in peste 30 de limbi.

Un arheolog din Manhattan face o incursiune palpitanta in secretele unei epoci indepartate. Povestea incepe in 1291, in Regatul Latin al Ierusalimului, si ajunge in America secolului XXI. Ultimul templier este in actiune: trebuie sa salveze leganda Ordinului cu orice pret. Iar omul modern trebuie sa dezlege una dintre marile enigme neelucidate ale universului.

Bestseller New York Times pentru aproape doi ani, romanul lui Raymond Khoury impleteste magistral fictiunea cu istoria. Ultimul templier, o carte ce se citeste cu sufletul la gura, a fost ecranizat de NBC, intr-o serie de succes.

9. “Sepulcrul” de Kate Mosse

sepulcrul

Octombrie 1891: Tanara Leonie Vernier si fratele ei Anatole parasesc Parisul pentru a se retrage la Domaine de la Cade, la cativa kilometri de Carcassonne. In padurile stravechi care inconjoara casa izolata, Leonie descopera ruinele unui sepulcru vizigot – si este atrasa in misterul unei crime din trecut si al unui pachet de carti straniu, despre care se spune ca detine puterea vietii si a mortii. Octombrie 2007: Meredith Martin se hotaraste sa faca o pauza in cercetarea pe care o realizeaza la Paris asupra biografiei compozitorului Claude Debussy si se indreapta spre un frumos hotel aflat in padurile din sud. Acolo, incepe sa fie fascinata de istoria locului si mai ales a tragicelor evenimente petrecute cu mai mult de un secol in urma, intr-o noapte de Halloween, care socasera micuta comunitate din zona.

Astfel, destinul ei se impleteste cu cel al lui Leonie. Pe masura ce se apropie Noaptea Tuturor Sfintilor – atunci cand valul dintre viata si moarte este cel mai subtire – Meredith este chemata parca spre un luminis izolat din padure unde secretele trecutului sunt departe de a fi ingropate.

10. “Furtuna de nisip” de James Rollins

furtuna-de-nisip

O explozie inexplicabila zguduie colectia de antichitati a unui muzeu londonez, declansand alarma in organizatiile clandestine din intreaga lume. Iar acum cautarea de raspunsuri o duce pe Lady Kara Kensington, pe prietena ei, frumoasa si inteligenta Safia al-Maaz, curator al muzeului, si pe ghidul lor, aventurierul Omaha Dunn, intr-o lume despre care nici nu visasera ca exista: un oras ingropat in desertul arab. Dar si altii sunt atrasi spre acelasi loc, oameni cu scopuri intunecate si sinistre. Insa nenumaratele pericole pe care trebuie sa le infrunte in calatoria spre inima salbatica a Peninsulei Arabice palesc in fata cosmarului care ii asteapta la capatul calatoriei: o putere misterioasa si eterna, capabila sa creeze o utopie… ori sa distruga tot ceea ce a creat omenirea de-a lungul mileniilor.

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Litera lansează primul volum al autobiografiei Lupta mea, de Karl Ove Knausgård

Next Article

La sud de graniţă, la vest de soare, de Haruki Murakami

Related Posts

Total
0
Share