Va place Editura Leda? Am gasit in colectia Leda contemporan zece romane foarte interesante care cred eu ca merita citite. Sper sa va inspire lista mea. :) Lectura placuta!
1. “Domnul March” de Geraldine Brooks
- Cumpara cu reducere de la elefant.
- Cel mai bun pret il gasesti aici (ai si transport gratuit)
Misterul vietii unui celebru personaj absent, sau peregrinarile Domnului March departe de Micutele Doamne. Roman distins cu Premiul Pulitzer, in anul 2006.
21 octombrie 1861. March, un preot militar, tocmai a supravietuit unei intalniri cu moartea, in timp ce unitatea sa traversa raul Potomac si a trecut prin scurta, dar ingrozitoarea batalie de la Ball’s Bluff. Cand insa ii scrie sotiei sale, el nu vorbeste despre moartea si distrugerea din jurul sau, ci despre norii ce impodobesc cerul, despre dorul sau de casa si despre cele patru frumoase fiice ale sale. „N-am promis niciodata ca voi scrie adevarul“, isi linisteste el constiinta. [vezi aici mai multe detalii despre carte]
2. “Necunoscuta de la Palazzo d’Oro” de Paul Theroux
Cumpara cartea cu reducere + transport gratuit
O explorare profunda a mecanismelor nevazute ce anima dorinta sexuala.
Un tanar american soseste la Palazzo d’Oro, in Sicilia, in anii ’60. Sarac, dar debordand de trufia tineretii si de talent artistic abia inmugurit, accepta propunerea de a deveni companionul unei frumoase si fascinante aristocrate. Iar relatia lor – formala si rece in timpul zilei, torida si patimasa noaptea – il duce intr-un punct in care nimic, nici macar iubita lui, nu este ceea ce pare. [vezi aici mai multe detalii despre carte]
3. “Casa doctorului Dee” de Peter Ackroyd
Cand mosteneste de la tatal sau o casa veche din cartierul londonez Clerkenwell, Matthew Palmer simte ca devine parte din trecutul ei. Hotarat sa-i dezlege misterul, el descopera cu uimire, dar si cu groaza, ca vechiul proprietar fusese practicant al magiei negre.
Continuandu-si cercetarile, Matthew „se intalneste“ cu faimosul alchimist si astrolog din secolul al XVI-lea John Dee.
Cufundandu-se in consemnarile despre experimentele alchimice ale acestuia, Matthew incepe sa observe cum in jurul sau reinvie fortele misterioase ale trecutului.
4. “Tara lui Dumnezeu” de Ross Raisin
Cumpara cartea cu reducere + transport gratuit
Roman distins cu Betty Trask Award si nominalizata la John Llewellyn Rhys Prize si Guardian First Book Award in 2008.
Bantuit inca de umbrele unui incident pentru care a fost dat afara din scoala, tanarul Sam Marsdyke lucreaza la mica ferma a parintilor, sub supravegherea ostila a tatalui sau. Dar in peisajul de o frumusete frusta si salbatica din comitatul Yorkshire (numit tara lui Dumnezeu, printre localnici) se insinueaza treptat prefacerile aduse de civilizatie si de urbanism, de asaltul tot mai insistent al orasenilor stramutati in cautarea farmecului rural.
Intre tanarul fermier mai ciudat si insingurat si fiica adolescenta a unor nou-sositi pare sa se lege o prietenie. Dar de la o escapada amicala, animata de un gest de rebeliune juvenila, la rapire si prizonierat nu este decat un pas… Iar in mintea tot mai incetosata a lui Marsdyke, diferentele sunt tot mai greu de facut.
5. “Ingaduinta nordului” de Philip Hensher
Roman nominalizat la Man Booker Prize 2008 si Commonwealth Writers’ Prize 2009
„Ingaduinta nordului este un roman urias, candidat perfect la nominalizarea ca roman al anului, care se intinde peste o epoca intreaga, acoperind douazeci de ani si demonstrand ca o tara se poate misca in ritm alert catre viitor, in timp ce unii oameni raman afectati de evenimentele trecutului. Philip Hensher urmareste in detaliu evolutia unui grup de vecini de-a lungul unei generatii, compunand o mare drama din suvoiul inepuizabil de mici surprize ale vietii de zi cu zi.“ – The Spectator
„Ceea ce realizeaza Hensher aici este o incercare indrazneata, impresionanta, de a marca faza de tranzitie catre modernitatea engleza, privind-o aproape in exclusivitate din sfera vietii domestice.” – The Times Literary Supplement
„O carte memorabila… Philip Hensher a compus un roman nu atat despre conditia Angliei, cat despre conditia umanitatii – captivant, surprinzator si socant in toate modurile imprevizibile posibile. Ce scriitor formidabil!“ – Philip Pullman
„Hensher are un ochi de chirurg in privinta tensiunilor familiale si o mana la fel de sigura cand isi manevreaza distributia impresionanta de personaje. Este un maestru al nuantelor in zugravirea caracterelor si a decorului.“ – The Times
„Ingaduinta nordului este un roman formidabil – o realizare cu totul remarcabila. O poveste scrisa in minunatul stil clasic, despre doua familii, incepand din 1974 si intinzandu-se pe doua decenii… Hensher este sclipitor in prezentarea detaliilor.“ – New Statesman
6. “Un viitor stralucit” de Catherine Cusset
Cumpara cartea cu reducere + transport gratuit
Elena, tanara romanca nascuta in Basarabia, intalneste, la un bal, un barbat de care se indragosteste cu pasiune si cu care se marita, realizandu-si visul: acela de a parasi Romania comunista a lui Ceausescu si de a emigra in Statele Unite.
Devine americanca, iar de acum se va numi Helen. A rupt toate legaturile cu trecutul, dar viitorul nu este nici el perfect. Se confrunta acum cu o realitate pe care nu o poate stapani: pe langa boala si depresia sotului, independenta unui fiu pentru care ea a sacrificat totul si care se casatoreste cu o frantuzoaica, in ciuda opozitiei parintilor.
Pe nora egoista, aroganta, plina de un sentiment al propriei superioritati, Helen n-o iubeste. De aceasta soacra, a carei tacere ascunde o ostilitate tot mai profunda, Marie se teme. Si totusi, intre cele doua femei pe care totul pare sa le desparta, se iveste si prinde contur ceva ce seamana cu iubirea. Roman distins cu Prix Goncourt des Lyceens in 2008
7. “Europa” de Tim Parks
Cumpara cartea cu doar 4,80 lei + transport gratuit
Europa este un roman ce goneste frenetic pagina dupa pagina in ritmul rulajului unui autocar pe autostrazile Europei si al cascadei gandurilor de neoprit, numai bune de psihanalizat, ale lui Jerry Marlow, un Woody Allen in varianta de ex-pat britanic, aflat in plina criza de 45 de ani.
Autocarul ultramodern, ultradotat, ultraluminat si fasonat, poarta dezlantuit – precum altadata taurul Zeus pe rapita Europa – o delegatie cosmopolita formata din lectori de limbi straine ce au pornit cu jalba-n bat din nordul Italiei cu destinatia Parlamentul European, pentru a-si expune doleantele inaintea inaltului for european.
Grupul pestrit, poliglot, bine metisat, asa cum ii sade bine unei Europe ce si-ar putea imprumuta cordial deviza de la United Colours of Benetton, se pretinde victima a unei aprige discriminari practicate de guvernul italian si s-a decis, intr-un act de curaj si razvratire supreme, sa-si caute dreptatea – unde oare, daca nu la Strasbourg!
Dar treptat vietile eroilor – mai mult sau mai putin excentrice – isi deschid secretele, obsesiile, iluziile, ticurile, dezamagirile, pasiunile, frustrarile intr-un turbion tragicomic, cu un deznodamant total neasteptat.
8. “Linii de falie” de Nancy Huston
Roman distins cu Premiul Femina 2006 si nominalizat la Premiile Goncourt si Orange.
Bestseller in Franta si tradus in 27 de limbi, fascinantul roman al scriitoarei canadiene Nancy Huston surprinde patru generatii ale unei familii, mergand pe urmele unui secret vechi de sase decenii. Este o poveste cu accente poetice si profunde, care se deruleaza in ordine cronologica inversa, din 2004 pana in 1944, si din California zilelor noastre pana pe Coasta de Est a Statelor Unite, de la Haifa la Toronto si de acolo pana la Munchenul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Secretul ascuns timp de generatii iese la lumina treptat, intr-o naratiune construita cu originalitate, urmand o structura temporala fracturata, asemenea unor linii de falie, si culminand cu dezvaluirea intunecatului adevar ce leaga intre ele aceste personaje.
9. “Stiri de acasa” de Annie Proulx
Cumpara cartea cu doar 9 lei + transport gratuit
Pulitzer Prize pentru fictiune, 1994. National Book Award, 1993. Un roman de atmosfera, o poveste incarcata de lirism si umor sardonic semnata de una dintre cele mai talentate si originale voci ale literaturii americane de azi ecranizat in 2001, cu Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench si Cate Blanchett in rolurile principale (productie nominalizata la Bafta, Globul de Aur si Ursul de Aur).
Quoyle, un jurnalist de mana a doua, cam ghinionist si lipsit de idealuri, se hotaraste sa paraseasca New Yorkul dupa ce isi pierde sotia intr-un dramatic accident de automobil. Stabilit impreuna cu cele doua fiice ale sale rebele si cu matusa lui in cel mai indepartat colt din Newfoundland, pamantul stramosilor sai, Quoyle se pomeneste aruncat in valtoarea unei noi vieti intr-un satuc de pescari de pe tarmul Atlanticului.
10. “Gandacul” de Rawi Hage
Cumpara cartea cu doar 9 lei + transport gratuit
Plasata in decorul comunitatii de imigranti din Montreal, actiunea romanului se desfasoara pe parcursul unei luni de iarna deosebit de aspre. Un hot autodeclarat, cu o tentativa de sinucidere ratata, este salvat impotriva vointei sale si obligat sa frecventeze sedinte de terapie la cabinetul unei analiste bine intentionate, dar naive. Astfel se declanseaza intreaga poveste, purtandu-ne din trecutul violent al copilariei antieroului petrecute intr-o tara sfasiata de razboi, intr-un prezent cu un peisaj dominat de cafenele de imigranti imbacsite de fum, in care fiecare are cate o poveste de spus. Pe strazile inghetate din Montreal, hotul supravietuieste la limita, imaginandu-si ca este un gandac ce invadeaza vietile localnicilor privilegiati si nepasatori din jurul sau.
Scrisa intr-un remarcabil stil cinematografic, Gandacul a consolidat statutul lui Hage ca una dintre cele mai interesante si puternice voci tinere ale fictiunii canadiene contemporane. Numele sau reprezinta o achizitie de valoare pentru portofoliul Editurii Leda, care a publicat deja autori canadieni consacrati, precum Margaret Atwood, Nancy Huston, Anne Hebert, Anne Michaels si altii.
Bookura-te de comentarii