Astazi, m-am uitat putin prin colectia “Biblioteca RAO” si am facut o selectie de zece romane care mie mi-au atras atentia si pe care as vrea sa vi le recomand si voua. Aceste romane abordeaza subiecte interesante si controversate menite sa va dea un fel de dependenta, nu vei putea lasa cartea din mana pana nu termini povestea. Lectura placuta!
1. “Amanta lui Freud” de Karen Mack si Jennifer Kaufman
Un roman palpitant inspirat de presupusa relatie de dragoste dintre Freud si cumnata sa. Viena sfarsitul de secol 19. Minna Bernays, o doamna de companie extrem de inteligenta si cu o educatie peste medie, este concediata din nou. Se trezeste in strada fara prea multe optiuni in epoca aceea in care, pentru o femeie, singura speranta in ceea ce priveste siguranta zilei de maine este casatoria.
In aceasta poveste complexa de dragoste, loialitate si tradare, realitatea si fictiunea se amesteca perfect, creand portretul irezistibil al unei femei de neuitat si al eforturilor de a impaca afectiunea pentru sora ei cu obsesia fata de sotul acesteia, legendarul parinte al psihanalizei.
2. “Zeita orezului” de Rani Manicka
O saga malaysiana care se intinde pe durata a patru generatii. La varsta de 14 ani, Lakshami lasa in urma copilaria petrecuta printre arborii de mango din Ceylon pentru a se casatori cu un barbat matur din Malaysia. Tanara nestiutoare este nevoita sa dea piept cu greutatile vietii; pana la 19 ani are deja cinci copii, urmeaza ocupatia japoneza, al Doilea Razboi Mondial, iar ea nu are alt scop decat sa-si pastreze familia in siguranta.
Scris din perspectiva mai multor personaje, romanul este cronica unei familii dintr-o lume prea putin cunoscuta noua, unde exotismul si miticul se intrepatrund oferindu-ne o lectura placuta si provocatoare. Mituri, superstitii, detalii sociale si sentimente: „Zeita orezului“ este unul dintre acele romane compulsive pe care nu ai mai vrea sa le lasi din mana. Minunat! The Bookseller
3. “O viata de rezerva” de Jodi Picoult
Anna este sanatoasa, insa traieste viata unui om bolnav. Pana la varsta de 13 ani, a suferit numeroase operatii, transfuzii si injectii astfel incat sora ei, Kate, sa poata lupta cu leucemia care ii macina corpul inca din copilarie. Anna a fost conceputa ca o donatoare de maduva compatibila pentru Kate – o viata si un rol pe care nu le-a contestat niciodata… pana acum.
Romanul examineaza semnificatia ideii de a fi un bun parinte, o sora buna, un om bun. Este corect din punct de vedere moral sa faci orice pentru a salva viata unui copil, chiar daca asta inseamna sa calci in picioare viata altuia? Ar trebui sa urmezi indemnurile propriei inimi sau sa-i lasi pe altii sa-ti conduca viata?
Ca de obicei, si in O viata de rezerva, Jodi Picoult abordeaza un subiect dureros de real cu gratie, intelepciune si sensibilitate.
4. “Fata care a atins cerul” de Luca Di Fulvio
Cum se transforma un tanar hot, care si-a petrecut copilaria intr-un iad, intr-un sustinator si aparator fervent al libertatii? Cum se transforma un artist evreu in supravietuire intr-un medic recunoscut? Si cum se transforma o fata cu un destin dificil intr-o creatoare de moda de succes? Raspunsul se gaseste la Venetia. Caci acolo, in labirintul de stradute si canale din cea mai misterioasa laguna a Europei, intre maretia pietii San Marco si mizeria speluncilor din Rialto, se gaseste intreaga panorama a vietii.
O poveste spectaculoasa despre cele mai ambitioase visuri si despre o dragoste care transcende orice frontiere.
5. “Ingeri in parul meu” de Lorna Byrne
De cand se stie, Lorna, a vazut ingeri. In copilarie, ea era convinsa ca toata lumea putea sa vada fiintele supranaturale care o insoteau mereu. Cu toate astea, in ochii adultilor, comportamentul ei era anormal si considerat un simptom de deficienta mentala. Astazi, oameni bolnavi si chinuiti spiritualiceste sunt atrasi spre ea pentru a gasi alinare si confort, pana si teologii ai diverselor religii cautandu-i sfatul.
Lorna a devenit o persoana de incredere pentru multa lume, datorita abilitatii ei de a comunica cu spirite – iar prin faptul ca ne impartaseste cunostintele ei despre lumea spirituala, ea ne ofera un mesaj de iubire si speranta.
6. “Povestea anticarului” de Charlie Lovett
Anticarul Peter Byerly se cufunda in munca pentru a putea trece peste suferinta pricinuita de moartea sotiei sale. Din intamplare gaseste un mic portret in acuarela care infatiseaza o femeie care seamana izbitor cu raposata sa sotie. Astfel incepe o vanatoare obsedanta pentru a afla originea acestei picturi. Urmeaza o pista care il duce mai intai in epoca victoriana, iar mai apoi in vremea lui Shakespeare.
Peter comunica cu spiritul Amandei, afla adevarul despre propriul trecut si descopera o carte care ar putea demonstra o data pentru totdeauna ca Shakespeare este cu adevarat autorul tuturor pieselor care ii sunt atribuite.
7. “Baiatul pierdut” de Aher Arop Bol
Aher Arop Bol avea doar trei sau patru ani cand unchiul lui il aduce intr-un lagar de refugiati in Etiopia. Erau anii ’80 si ei fugeau de razboiul civil din Sudan. Aceasta carte remarcabila ne prezinta copilaria lui Bol cand intr-un lagar, cand intr-altul, cu vremuri mai bune sau mai grele pana cand va incepe calatoria prin Kenya, Tanzania, Zambia si Zimbabwe pentru a ajunge, in cele din urma, zece ani mai tarziu, in Africa de Sud. Pana cand va ajunge la Pretoria, Bol va avea deja peste 20 de ani si va constata ca nu mai are nici un tel.
Pentru a nu cadea in depresie, el incepe sa studieze engleza la o scoala pentru refugiati. Isi va povesti viata unui profesor, care-i va sugera sa puna totul pe hartie. Rezultatul este aceasta carte.
8. “Taina pictorului” de Adele Geras
O familie extinsa se reuneste la sfarsit de august pentru a sarbatori implinirea a saptezeci si cinci de ani de viata de catre formidabila mater familias, Leonora. Ea este fiica celebrului pictor eduardian Ethan Walsh, ale carui picturi sunt pastrate la vila familiei, Willow Court in Wiltshire. La petrecerea Leonorei vor fi prezente fiicele ei, Gwen si Rilla, pe care le-a crescut singura, dupa ce a ramas vaduva la mai putin de treizeci de ani; fiica vitrega a Rillei, Beth; si sotul si cei trei copii ai lui Gwen cu sotii si iubitii lor.
Un outsider se alatura grupului: Sean Everard, un regizor de televiziune care face un documentar despre viata si opera lui Ethan Walsh. Toate familiile au secretele si partea lor intunecata, iar cea a Leonorei nu face exceptie. Inainte ca pavilionul sa fie demontat si toti oaspetii sa plece pe drumurile lor, ies la lumina doua evenimente socante din trecut, care schimba pentru totdeauna viata Leonorei si a fiicelor ei.
9. “Un moment de reculegere” de Siegfried Lenz
Cum devine dragostea nemuritoare tocmai prin moarte – despre asta povesteste Siegfried Lenz cu talent nemaipomenit, cu distantare si umor, alert, compact, inchistat. Din subiectul iubirii pamantene trecatoare, care se descompune sub atingerea timpului, din imposibilitatea implinirii fericirii razbate melancolia unui Theodor Storm. Din strictetea povestiri se simte duritatea existentiala a lui Ernest Hemingway.
Cu toate acestea, cel mai tare se simte simpatia si integritatea de povestitor a lui Siegfried Lenz, care dezvolta din iubire, aventura, decizii si moarte, pe un spatiu restrans al nuvelei, o problema fireasca umana care este valabila mereu – in toate timpurile si in toate locurile.
10. “Disparitii” de Jodi Picoult
Ce se intampla cand afli ca nu esti cine credeai? Cand oamenii pe care ii iubeai si in care aveai incredere se schimba brusc sub propriii ochi? Cand indeplinirea celei mai arzatoare dorinte inseamna sa renunti la ceea ce considerai ca e pentru totdeauna?
Disparitii exploreaza ce se intampla cand viata isi schimba cursul pe care il credeai stabilit, cand a face ceea ce este corect inseamna a face rau, cand amintirile considerate uitate pentru totdeauna se intorc, amenintatoare. Inca o data, Jodi Picoult manuieste un subiect dificil si actual cu intelegere, intuitie si compasiune.