fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lista Anutei: Zece romane science fiction

In general nu sunt adepta romanelor SF insa am gasit zece titluri care mi se par interesante si pe care am vrut sa le impart cu voi. Sper ca lista va va fi folositoare. Lectura placuta!

al-cincilea-val1. “Al cincilea val” de Rick Yancey

Cumpara cartea cu reducere

O invazie extraterestra distruge omenirea in patru Valuri succesive de nenorociri. Dar Al Cincilea Val este cel mai periculos, pentru ca de data asta putinii pamanteni ramasi in viata nu stiu nici macar ce ii ameninta, cu atat mai putin cum sa infrunte pericolul. Cassie, o adolescenta curajoasa de 16 ani, are o singura dorinta: sa isi salveze fratiorul – iar pentru asta nu se da in laturi de la nimic.

Inaintea atacului, Ben Parish era un baiat obisnuit, dintr-un liceu obisnuit. Acum este soldat si se vede obligat sa aleaga intre a avea incredere si a deznadajdui, intre a se supune si a se razvrati, intre a-si face datoria si a-si salva prietenii, intre viata si moarte.

Romanul lui Rick Yancey este diferit de orice carte sau film despre extraterestri la care va puteti gandi. Al Cincilea Val este cu mult mai inspaimantator. Poate pentru ca pare atat de plauzibil. Mai aproape de noi decat am vrea sa credem. Un roman fascinant, indraznet, o capodopera a SF-ului modern.

insomnia2. “Insomnia” de Charlie Huston

Cumpara cartea cu reducere si transport gratuit

Intr-un viitor foarte apropiat, lumea se confrunta cu un val apocaliptic de insomnie. Pe masura ce epidemia se intinde, haosul musca din oras. Bolnavii bantuie pe strazi sau devin dependenti de un misterios joc online. Reteaua de mafioti care vinde singurul medicament ce poate combate boala pare invincibila. Politistul Parker Hass, infiltrat sub acoperire printre traficantii de Visator – acesta este numele medicamentului -, trebuie sa-si faca meseria, dar si sa-si salveze familia. Undeva la intersectia dintre bani murdari, industria medicamentelor si epidemia starnita ca din senin, exista o conspiratie de proportii devastatoare.

pianul-mecanic3. “Pianul mecanic” de Kurt Vonnegut

Cumpara cartea cu reducere

Actiunea din Pianul mecanic are loc in viitor, candva dupa incheierea celui de-Al Treilea Razboi Mondial, cand – in numele eficientei –, oamenii, fascinati de tehnologie, inventeaza din ce in ce mai multe automate care sa le preia aproape toate sarcinile. Dar Paul Proteus, un tanar inginer, incearca sa se impotriveasca sistemului, tanjind dupa lumea simpla dinaintea supertehnologizarii.

Comparat adesea cu Minunata lume noua de Huxley si cu Noi de Zamiatin, Pianul mecanic se distinge prin ironia si umorul subtil caracteristice lui Vonnegut, care satirizeaza aici America anilor ′50, tragand un semnal de alarma in fata tendintei societatii de a robotiza totul in detrimentul fiintei umane.

solaris4. “Solaris” de Stanislaw Lem

Cumpara cartea cu reducere

Explorare filosofica a limitelor omului, Solaris este unul dintre cele mai importante romane SF din toate timpurile. Comunicarea, mai ales aceea dintre specii diferite, genereaza o poveste spectaculoasa, care incepe cu studierea suprafetei oceanice a planetei Solaris. Realitatile si dimensiunile lor depasesc stiinta, scriitorul polonez oferind o meditatie consistenta si o fictiune fascinanta de peste o jumatate de secol.

radioul-lui-darwin5. “Radioul lui Darwin” de Greg Bear

Cumpara cartea cu reducere si transport gratuit

Kaye Lang crede ca boli stravechi codificate in ADN-ul uman asteapta sa se activeze pentru a infecta din nou. Teoria ei controversata pare sa fie o realitate sumbra, intrucat un vanator de virusuri descopera o boala stranie, similara gripei, care ataca femeile insarcinate si pruncii lor. Descoperirea in Alpi a unei familii preistorice perfect conservate arata o legatura socanta: ceva ce a dormit milioane de ani in genele noastre incepe sa se trezeasca.

hotul-cuantic6. “Hotul cuantic” de Hannu Rajaniemi

Cumpara cartea cu reducere

Excentricul Jean le Flambeur este un hot postuman. Are stiinta de a fura gandurile si timpul sau obiecte vechi de pe planeta Pamant, aflate acum in posesia aristocratilor din Orasele Miscatoare de pe Marte. In ciuda abilitatilor sale, Jean, ale carui origini sunt invaluite in mister chiar si pentru el, face o greseala si ajunge in Inchisoarea Dilema. Salvat de misterioasa Mieli si nava ei seducatoare, i se ofera o sansa unica – sa isi recastige libertatea si memoria pierduta, daca accepta provocarea de a duce la bun sfarsit o spargere asa cum n-a mai dat niciodata.

razboiul-z7. “Razboiul Z” de Max Brooks

Cumpara cartea cu reducere

Un medic chinez asista la primele cazuri ale unei epidemii inexplicabile, care cuprinde treptat intreaga lume. In mai putin de un an, populatia Americii isi gaseste adapost in lagarele pentru refugiati din Cuba, europenii se baricadeaza in castele medievale, iar Pakistanul abate asupra planetei iarna nucleara…

„Pacientul zero“ al pandemiei apare in China, al carei guvern incearca sa restrictioneze infectia si inventeaza o criza ce implica Taiwanul pentru a-si masca activitatile. Epidemia se raspandeste insa in alte tari prin intermediul comertului cu organe de pe piata neagra si al refugiatilor, inainte ca rabufnirea ei in Africa de Sud sa o aduca in atentia publicului… Peste zece ani, peisajul geopolitic al planetei este transformat pentru totdeauna.
„Omenirea s-a clatinat in pragul extinctiei…“

orasul-ambasadei8. “Orasul Ambasadei” de China Mieville

Cumpara cartea cu reducere

Intr-un viitor foarte indepartat, oamenii au colonizat o planeta aflata la granitele Universului cunoscut, pe care traieste enigmatica specie a ariekeilor. Aceste fiinte au un limbaj pe care doar cativa oameni special pregatiti – Ambasadorii – il pot vorbi.

Avice Benner Cho s-a intors – dupa mai multi ani de calatorie prin spatiu – in colonia ariekeana a terestrilor, denumita Orasul Ambasadei. Cu toate ca nu poate vorbi limba ariekeilor, Avice este o parte integranta a acesteia: o comparatie vie, una dintre multele figuri de stil (oameni, animale ori lucruri neinsufletite) fara de care extraterestrii nu pot comunica.

Cand, in urma unor manevre politice ale statului-metropola, un nou Ambasador este trimis pe Arieka, echilibrul fragil dintre oameni si extraterestri este tulburat intr-un mod violent, iar Avice incearca sa impiedice producerea dezastrului care ameninta intreaga planeta.

postasul9. “Postasul” de David Brin

Cumpara cartea cu reducere

La paisprezece ani de la apocalipsa care a distrus organizarea teritoriala americana si a ucis majoritatea populatiei, Gordon Kranz devine un ratacitor care retraieste destinul menestrelilor medievali, colindand comunitatile de supravietuitori, carora le ofera, contra gazduire si provizii, povesti pline de speranta. In ziua in care isi insuseste camasa unui postas pe care-l gaseste mort printre ramasitele unui avion prabusit, se naste in el ideea Statelor Unite Restaurate ale Americii. David Brin scrie despre puterea povestilor, despre invinsii care supravietuiesc si invingatorii care reconstruiesc lumea. Si asa aflam ca, de fapt, totul a fost, la inceput, o poveste.

fantanile-paradisului10. “Fantanile paradisului” de Arthur C. Clarke

Cumpara cartea cu reducere

O statie orbitala legata de Terra printr-o retea de cabluri, de-a lungul careia un ascensor de proportii nemaiintalnite ar transporta in spatiu oameni si materiale fara riscuri, la un cost mult inferior celui practicat de operatorii rachetelor conventionale – iata o inventie care ar inaugura o noua era spatiala. In secolul al XXII-lea, Vannevar Morgan, cel mai bun inginer al vremurilor sale, care a legat deja Europa de Africa prin Podul Gibraltar, isi dedica intreaga existenta realizarii acestui proiect.

Are insa de infruntat o problema spinoasa: singurul amplasament potrivit pentru ascensor se afla in varful unui munte sacru, loc de rugaciune pentru calugarii unui stravechi ordin religios. Cine va iesi victorios din infruntarea intre stiinta atotcuceritoare si credinta de nestramutat? Arthur C. Clarke trateaza probleme etice esentiale in acest roman cu adevarat vizionar, a carui tema a fost deja studiata temeinic in lumea stiintifica.

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Viaţa reîncarnată-n poem (“Zodia nopţii”, de Cassian Maria Spiridon)

Next Article

Invincibila ignoranţă („Lumea şi demonii ei”, de Carl Sagan)

Related Posts

Total
0
Share