Lista de astăzi este pentru mămici sau, de ce nu, pentru viitoarele mămici. Ca părinte te va interesa cu siguranță să îți îmbunătățești relația cu copilul tău, fără ca el să se simtă sufocat de atâtea reguli și /sau restricții. Poate veți fi tentate să spuneți că teoria e una, iar practica din teren (de acasă, cu prichindeii) e cu totul alta. Chiar și așa, cu multă răbdare, tact și bunăvoință, faptele celui mic se vor așeza pe o traiectorie dorită, asta în cazul în care îi vei acorda suficientă încredere fără să pui accent pe ceea ce face mai puțin bine.
Lista aceasta ar putea cuprinde și 100 de cărți, însă important este să lecturezi cu atenție, cu pași mici spre a-ți da răgazul să te gândești la diversele situații, scenarii descrise în care te-ai aflat sau te vei afla cu siguranță la un moment dat.
Nu este un maraton de citit, dar este un subiect pe cât de delicat pe atât de complex și important, în consecință, va trebui să îi acorzi atenția cuvenită.
De asemeni, m-aș bucura să completați această listă cu lecturile voastre și să venim în acest fel în sprijinul celor ce caută informații pe această temă.
Ce ați citit, ce recomandați, ce vi s-a părut interesant, ce nu vi s-a părut util pe această temă?
1.”Diversificarea naturală” de Gil Rapley, Tracey Murkett
Diversificarea naturală este cea mai bună și comodă metodă de a aduce alimente noi în viața copiilor. Această carte își propune să arate că diversificarea bebelușului nu se face doar ajutându-ne de alimente pasate. Însă pentru a face din mesele luate împreună un moment relaxant, va trebui să știți când să începeți, ce ustensile să folosiți pentru a vă fi mai comod să preparați mâncarea, cum să aveți grijă să nu se înece cel mic sau cum să îi formați gustul.
Iată ce spune Dawn Barker, psihiatru specializat pe copii și adolescenți:”Ca psihiatru pentru copii, am lucrat cu nenumărate grupuri de copii cu dificultăți în alimentație … Experiența m-a învățat să spun clar și răspicat că unul dintre principalele lucruri pe care le-aș recomanda acestor familii este acela de a le da controlul copiilor despre cât și ce mănâncă. Să le ofere alimente sănătoase și să îi lase să aleagă cât și când mănâncă. Să nu facă din asta niciodată o luptă de putere. Eu cred cu tărie în autodiversificare mai degrabă decât în rutinele forțate. Acestea se potrivesc uneori doar părinților, dar nu și copiilor.”
2. „Mai bun decât părinții tăi” de Janet G. Woititz
Înainte de a începe lectura acestei cărți, sigur te-ai întrebat ce ai putea să faci mai bine sau cum ai vrea să îți crești copilul/ copiii. Și, fie și în taină, ai spus că tu nu vei repeta greșelile pe care le-au făcut părinții tăi atunci când au încercat să îți netezească drumul spre maturitate, crezând că toate deciziile sunt foarte bune.
“A vorbi despre durere și suferință este o dovadă autentică de curaj – nu doar al celui care scrie, ci și al celui care citește. Această carte îndrăznește să povesteasca despre ceea ce mulți dintre noi au trăit în copilărie și ne ajută să ne găsim vocea, pentru a deveni părinții de care copiii au cu adevărat nevoie. Va fi o lectură grea pentru suflet, dar înălțătoare pentru minte. De aceea, este esențial să ne reamintim că azi suntem adulți puternici, nu victimele de altădată! Cartea e pentru cei care vor să nu-și mai contamineze copiii cu traumele lor.” – Gaspar Gyorgy, psiholog și autorul cărților Copilul invizibil și Revoluția iubirii
“Se spune că nu din cărți învățăm să fim părinți, că ar trebui să ne bazăm pe instinct. Instinctul ne ajută, dar nu ne face părinți. Aprofundarea acestui rol atât de important va face diferența între stagnare și evoluție. La prima vedere, cartea poate părea simplă, însă pe măsură ce dai paginile, inima ți se strânge. Te regăsești în tot mai multe ipostaze și, încet-încet, conștientizezi că ai putea face lucrurile mult mai bine. Pentru familia ta și pentru copiii tăi! O carte de citit cu sufletul, cu zidurile jos, cu iubire și compasiune în primul rând față de propria persoană.” – Atena Boca, fondatoarea Asociației La Primul Bebe
3.”Nu există copii răi”de Janet Lansbury
Cartea aceasta este un ghid dedicat părinților cu copii de toate vârstele.
Janet Lansbur, autoarea unuia dintre cele mai populare bloguri de educație parentală din SUA, oferă exemple practice și răspunde scrisorilor adresate de părinți, în încercarea de a-i ghida să reacționeze corect.
Când copilul face crize de furie sau ni se împotrivește, încearcă de fapt să ne spună că are nevoie să îi trasăm o limită, să-l ghidăm cu blândețe și să-i arătăm iubire atunci când el nu știe ce să facă.
Janet ne propune să nu intrăm în panică dacă uneori copilul ne sfidează sau lovește sau are orice alt comportament dificil, întrucât toți copiii trec prin asta și este o etapă absolut normală în dezvoltarea lor.
Janet Lansbury, cu o experiență de peste douăzeci de ani în lucrul cu cei mici și cu părinții acestora, știe mereu cum să facă față unui comportament dificil și ne călăuzește pașii spre o relație armonioasă cu copiii noștri.
4.”Copilul independent sau cum să fii o mamă leneșă” de Anna Bikova
Trebuie să recunosc că acest titlu de carte mi-a smuls un zâmbet, chiar dacă îndemnul de a fi o mamă „leneșă” spre a-ți învăța copilul să se descurce singur în diverse situații, are desigur aici o conotație pozitivă.
Din această carte vei afla:
- • cum să învățați copilul să doarmă în pătuțul lui, să-și strângă jucăriile și să se îmbrace
- • când trebuie să-l ajutați pe copil și când e mai bine să vă abțineți să faceți asta
- • cum să lăsați deoparte rolul de mamă perfecționistă și să deveniți o mamă „leneșă”
- • de ce este periculoasă protecția excesivă și cum s-o evitați
- • cum să-l faceți pe copil să creadă în forțele proprii
- • ce înseamnă educația în stil coaching
5. „Cum să crești un copil sigur de sine” de Kent Hoffman, Glen Cooper, Bert Powell
Deși mulți părinți încearcă să se apropie de perfecțiune în relația lor cu copiii, nu aceasta este calea spre crearea și sudarea atașamentelor sigure între părinți și copii. Poate uneori chiar dorința de a face lucrurile cât mai apropiate de perfecțiune, ne îndepărtează de esență în actul educării copiilor.
Iată un fragment sugestiv din cartea “Cum să crești un copil sigur de sine” de Kent Hoffman, Glen Cooper și Bert Powell, despre importanța încrederii: „Încrederea dobândită de timpuriu radiază pe tot parcursul vieții. Acest copil de șase ani s-a înconjurat din nou de răspunsul plin de atenție și grijă al părinților săi, o resursă care îi e cunoscută încă din momentul nașterii. Ceea ce a trăit ea în primii ani de viață a fost o armonizare și o sensibilitate care i-au îngăduit să se simtă în siguranță și să aibă încredere în căminul ei ocrotitor. Copiii mici au nevoie să știe că pot conta pe cineva care are grijă de nevoile lor fizice și emoționale. Încrederea în sine și în alții se construiește în mod invariabil din experiențele timpurii de disponibilitate și sensibilitate ale cel puțin unuia dintre părinți — cu alte cuvinte, din siguranța dată de atașament.”
Autorii, toți trei psihoterapeuți cu peste treizeci de ani de experiență în tratarea copiilor și adolescenților, au creat și folosesc metoda „Cercul Siguranței” în lucrul cu părinții și psihologii, această metodă de parentaj fiind bazată pe teoria atașamentului.
6. „Pedepsiți prin recompense” de Alfie Kohn
Recompensele și pedepsele nu sunt, așa cum credem, benefice pe termen lung. Manipularea prin diverse stimulente (dulciuri, bani) are efect imediat, însă privind în viitor, vom constata că cei asupra cărora le aplicăm își pierd interesul față de subiectul mitei.
Kohn este de părere că se impune căutarea altei metode de a controla oamenii și oferă un set practic de strategii pentru părinți, profesori și manageri, care depășesc nivelul utilizării de recompense sau pedepse.
Ademenirea oamenilor într-un mod în care am dresa un animal de casă, în viziunea lui Kohn, nu e cea mai înțeleaptă soluție pentru progres.
Pedepsiți prin recompense, scrisă cu umor și exemple din viața de zi cu zi, ne oferă argumente tulburătoare pe care ne este greu să le negăm.
7. Cele 7 obișnuințe ale copiilor fericiti – Sean Covey, Stacy Curtis
Această carte cu povești pentru părinți și copii conține 7 capitole. Fiecare poveste are la final un loc ce este dedicat părinților iar autorul indică legătura sa personală cu povestea respectivă. Fiecare poveste este despre o obișnuință, toate cele 7 obișnuințe fiind necesare pentru a face copiii mai fericiți.
Charles E. Kreinbucher spune că pentru a dezvolta subiectul celor șapte obișnuințe, Sean Covey a creat o extraordinară carte de povești. Una dintre povești, intitulată „Bored, bored, bored” (Plictisit, plictisit, plictisit) reflectă „obișnuința” de a fi proactiv și a face pe cineva fericit.
Obișnuința 1, de exemplu, este despre cum să facem copiii să fie proactivi și responsabili pentru toate momentele prin care trec, pentru distracție sau plictiseală, fericire sau nefericire.