fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lista Silviei: 7 cărți despre celebra Coco Chanel

Astăzi doresc să vă facilitez o întâlnire cu cea care a făcut istorie în lumea modei, cu una dintre cele mai influente femei din secolul al XX-lea, nimeni alta decât fascinanta Gabrielle Chanel. Stilul ei inconfundabil a revoluționat moda anilor ’20 și s-a spus de atâtea ori, pe bună dreptate, că ea nu a creat simple haine, ci un nou stil de viață spre care priveau încântați cu toții, bărbați și femei deopotrivă. Dar ca să nu mai lungesc vorba, vă las pe voi să descoperiți ce calități surprizătoare avea Coco Chanel și cum a reușit ea să razbată într-o perioadă în care războiul era o realitate dureroasă.

Coco Chanel, de Edmonde Charles-Roux 

Coco Chanel

Cumpără cartea cu reducere

Edmonde Charles-Roux , editoarea revistei Elle și laureată a premiului Goncourt, s-a născut în aprilie 1920 și a murit în ianuarie 2016 în Franța.

Autoarea este nevoită să facă ordine într-o viață întregă de minciuni, spre a ne-o arăta pe fetița unor negustori ambulanți din Cevennes, pe mica elevă internă la călugărițele din Moulins, ce avea să devină curând “poseuse”, figurantă într-o cafenea frecventată de garnizoană, unde cânta „Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadero?“

Gabrielle Chanel a fost toată viața ei prinsă în înverșunarea de a șterge urmele trecutului și originile ei. În ochii apropiaților părea misterioasă dar ea a fost mereu o femeie în afara tiparelor, nu respecta nicicum normele impuse de societate. 

Probabil reușita acestei femei unice se datorează, în mare măsură, originii ei, iar Edmonde Charles-Roux reușește să traseze totodată cronica a șaptezeci de ani din secolul XX.


Chanel, de Bertrand Meyer-Stabley

Cumpără cartea cu reducere

“Moda trece, stilul rămâne. Și stilul meu este simplitatea de lux.” – Coco Chanel

Mai mult decât o modă, a impus un stil, mai mult decât o marcă, a fost un spirit, mai mult decât un om, a rămas un mit. O lebădă neagră, spunea Cocteau.

A câștigat, singură, prima mare bătălie purtată de o femeie a secolului XX. A impus într-o lume dominată de bărbați creațiile unei femei pentru alte femei, și-a îmbrăcat epoca și și-a brodat legenda.

“Atunci, o să-mi permiteți să vă întreb de ce nu v-ați căsătorit niciodată?

Cred că din cauza muncii mele. Cei doi bărbați pe care i-am iubit nu au înțeles-o niciodată. Amândoi erau bogați și nu puteau să înțeleagă, având avere, că eu doream în continuare să muncesc. Dar eu nu puteam abandona Casa Chanel, era copilul meu, creat din nimic, din câteva fâșii de mătase.

Ce părere aveți despre Yves Saint Laurent?

Știu că Saint Laurent mă copiază. Prin urmare, mă admiră, ceea ce mă încântă. Modelele lui seamănă cu ale mele, ceea ce dovedește că are gust. Cu cât va copia mai mult Chanel, cu atât va avea mai mult succes. Va trebui să fiu înlocuită într-o zi și mă bucur că există un tânăr căruia-i place ce fac.” 


Rivalele. Coco Chanel și Elsa Schiaparelli, de Jeanne Mackin 

Cumpără cartea cu reducere

Coco Chanel și Elsa Schiaparelli se războiesc de multă vreme pentru titlul de cea mai bună, cea mai inspirată, dar și cea mai influentă creatoare de modă din Franța. Rivalitatea dintre cele două este legendară, iar strategiile sunt înspăimântătoare.

 Coco și Elsa sunt cum nu se poate mai diferite fie că este vorba despre opțiunile politice, fie despre stil. Ținutele imaginate de Chanel sunt clasice, elegante, practice, în vreme ce Schiaparelli mizează pe îndrăzneală și nonconformism.

“În vreme ce Hitler și naziștii devin din ce în ce mai puternici, iar omenirea se pregătește de război, Elsa Schiaparelli și Coco Chanel, ale căror opinii politice diferă la fel de mult ca stilul vestimentar pe care îl propun clientelor, duc propria bătălie. […] Jeanne Mackin îl însoțește pe cititor într-o călătorie captivantă, plină de descrieri atât de vii ale hainelor despre care se vorbește, încât ai senzația că le vezi sărind din pagină. Splendid istorisită, având la bază o cercetare minuțioasă, povestea Rivalelor este o lectură obligatorie.”- Renee Rosen, autoarea romanului Park Avenue Summer.

Lily Sutter este o tânără văduvă ce visează să devină pictoriță dar care este angajată în atelierul Elsei. Fără să vrea, nevinovata Lily se vede implicată în lupta dintre cele două creatoare de modă și nu știe de partea cui să se poziționeze.

Amenințarea războiului plutește în aer și concurența dintre cele două devine tot mai încrâncenată.

“Rivalele aduce în prim-plan povestea fascinantă a Elsei Schiaparelli într-un roman la fel de elegant construit precum ținutele imaginate de aceasta. Concurența aprigă dintre ea și Coco Chanel, precum și apropierea războiului creează o tensiune aproape palpabilă, iar, în cele din urmă, Jeanne Mackin propune cititorilor un deznodământ frumos, sfâșietor, perfect în toate privințele.”- Michelle Gable, autoarea bestseller- ului Un apartament la Paris.


Chanel No 5, biografie neautorizată, de Marie-Dominique Lelievre

Cumpără cartea cu reducere

Jurnalista Marie-Dominique Lelievre pornește într-o călătorie de descoperire a misterului creat în jurul legendarului parfum Chanel NO 5 și a muzei acestuia, Coco Chanel.

Nimic nu este simplu în lumea celor celebri și bogați, ne spune scriitoarea, conducându-ne prin labirintul evenimentelor și al personalităților epocii. Pe lângă detalii surprinzătoare despre originea parfumului, a compoziției acestuia, a mecanismelor de fabricare, vânzare și publicitate a legendarului Chanel 5, cititorul este introdus în atmosfera efervescentă din perioada interbelică și în cea tensionată a celui de-al Doilea Război Mondial. Grație geniului comercial al fraților Wertheimer, parfumul Chanel NO 5 va cuceri inimile femeilor din Statele Unite și din toate colțurile lumii. 


Aroma timpului, de Nuria Pradas 

Cumpără cartea cu reducere

Romanul Aroma timpului ne oferă o incursiune în fascinanta lume a parfumurilor, care ne face cunoscută una dintre cele mai pline de glamour perioade ale secolului XX.

De la Grasse, leagănul parfumeriei de înaltă clasă, la Barcelona de după războiul civil, trecând prin Parisul lui Coco Chanel, Aroma timpului povestește despre cine și cum face parfumurile și vorbește despre viața unui om care se construiește pe sine și ajunge în vârf, după ce depășește multele lovituri primite de la viață. 

Destinul lui Pablo, orfanul barcelonez devenit parfumier de excepție, este legat de Coco Chanel, al cărei renumit Chanel N° 5 va face istorie și va deveni legendă.


50 de femei celebre ale secolului al XX-lea, de Roselyne Febvre

Cumpără cartea cu reducere

Cartea de față ne prezintă traiectoriile unor destine incomparabile, întâmplări amuzante sau povești emoționante despre un debut ezitant sau, după caz, mistere din viața lor sentimentală sau momente decisive ale existenței acestora. 

Femei de stat, savante, artiste sau aventuriere, toate au scris cele mai frumoase pagini în istoria secolului care tocmai a trecut. De la Marie Curie la Marilyn Monroe, și până la Madonna, Coco Chanel și Maria Tereza, veți descoperi care a fost cheia succesului lor și ce secrete ascundeau ele. 


Parfumuri de legendă, de Anne Davis, Bertrand Meyer-Stabley

Cumpără cartea cu reducere

De la Miss Dior și Chanel Nᵒ 5 la Opium, de la Arpege la Joy, Caleche și L’Interdit, de la L’Air du Temps, Aqua Allegoria și Ma Griffe la Shalimar și Shocking, fiecare parfum celebru cu istoria lui secretă și pasionantă.

Jurnalist reputat al revistei „Elle”, Bertrand Meyer-Stabley, autorul volumelor 12 creatoare care au schimbat istoria și 12 creatori care au schimbat istoria, e pasionat de celebrități și de modul lor de a se integra în cotidian. A scris despre Elton John, Coco Chanel, Rudolf Nureyev, Gala Dali, James Dean și mulți alții. 

Editor, apoi jurnalistă la revista „Elle”, Anne Davis lucrează în domeniul modei, al frumuseții și al sănătății de douazeci și cinci de ani.  

Fragment din volum:

“Ca să-și lanseze parfumul, Coco începe prin a le oferi sticluțe prietenelor, făcându-le să creadă că e vorba despre un efluviu pe care l-a descoperit din întâmplare și pe care nu are nici cea mai mică intenție să-l comercializeze. În boutique-ul de la numarul 31, de pe Rue Cambon, vânzătoarele le parfumează pe cliente, care, seduse, doresc să cumpere produsul. Cu un surâs în colțul gurii, Coco le răspunde: „Dar eu nu vând parfum!”

Îi cere însă lui Beaux să mărească producția și începe să comercializeze parfumul, dar numai în rândul clientelor din magazinele ei din Paris, din Deauville și din Biarritz.” 

Silvia Filip
Total
2
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Blestemul familiei Palmisano

Blestemul familiei Palmisano, de Rafel Nadal (Editura Litera, 2021)

Next Article
Mici Dezastre

Mici Dezastre, de Sarah Vaughan (Editura Litera, 2021)

Related Posts
arici
Citește mai mult

Lista Silviei: 7 cărți cu arici

A sosit momentul să ne împrietenim cu aricii, să ascultăm povestea medicului veterinar Massimo Vacchetta care datorită Ninnei,…

Total
2
Share