fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Silviei: 7 cărți despre pâine, la propriu și la figurat

Astăzi am ales să vă pregătesc o listă mai altfel, despre pâine în toate formele ei, începând cu istoria pâinii pe care e util ca cei mici să o cunoască la un moment dat, și terminând cu Arta sfântă a nutriției, pentru că a ne alimenta corect este o necesitate pentru corp în primul rând, apoi pentru minte.

În această trecere printre arome de pâine coaptă nu am omis nici poezia, și vă invit să savurați o bucată generoasă oferită de Vasile Romanciuc în Pâinea noastră cea din toate filele.

Fii brutar la tine acasă, de Tothne Libor Maria

Cumpără cartea cu reducere

Dacă sunteţi în căutarea unor reţete pentru pâine de casă, aluaturi dospite savuroase, testate şi care pot fi coapte cu succes, Fii brutar la tine acasă! reprezintă cu siguranţă cea mai bună alegere.

În această carte, autoarea ne dezvăluie în 12 paşi farmecul frământării şi coacerii pâinii, bucuria de a le oferi celor dragi o pâine rumenă făcută cu propriile mâini.

Pas cu pas, începătorii sunt instruiţi cum se coace aluatul dospit, pentru avansaţi autoarea a adunat cele mai solicitate reţete, iar celor care doresc să experimenteze le-a rezervat diverse bunătăţi din gama produselor de patiserie: cozonaci şi gogoşi, cornuri şi chifle diverse, plăcinte, langoşi, batoane, melci dulci sau săraţi.

Cine a simţit măcar o dată mirosul pâinii coapte în cuptor, a prins cu urechea pocnetul scos de franzelele rumene ce se răcesc încet şi le-a admirat coaja crăpată, a văzut chipurile fericite ale celor care au muşcat cu poftă din pâinea de casă, nu va simţi că frământatul e obositor, nu îl va considera o povară, chiar dacă îl va face în fiecare zi.


Din istoria pâinii, de Daniela Dosa

Cumpără cartea cu reducere

Astăzi pâinea a devenit un aliment atât de obișnuit, încât puțini oameni își mai pun întrebări despre istoria ei sau despre procesul de fabricație. Chiar și pâinea din zilele noastre are o “poveste” care începe cu grâul, materia primă, se continuă cu măcinarea lui, cu modul de preparare al pâinii și se încheie cu câteva sfaturi care ne ajută să alegem produsul pe care-l consumăm zilnic.

Urmărind “povestea pâinii” și câteva expresii: “a-ți câștiga pâinea”, “a-i lua pâinea de la gură” sau “pâinea noastră cea de toate zilele”, ne dăm seama cât este de prețioasă.

Cartea vă prezintă cum se produce o pâine și poate fi de real ajutor în cadrul activităților didactice din grădinițe și școli, fiind bogat ilustrată și având un bogat conținut din punct de vedere al informațiilor.


Pâine neagră, de Emili Teixidor

Cumpără cartea cu reducere

Pâine neagră este un roman aflat la jumătatea drumului între autobiografie și ficțiune, iar evenimentele descrise se petrec în Catalonia rurală, în vremurile întunecate care au urmat războiului civil.

Cititorul pătrunde în lumea aceasta de altădată prin ochii copilului-adolescent Andreu. Ni se dezvăluie astfel urmele trecerii războiului prin localitățile mici și retrase din Spania, conflictul dintre lumea morală a copilului și aceea a adulților, împărțiți în învinși și învingători, oameni care și-au piedut demnitatea și se silesc doar să supraviețuiască.

Cartea a stat la baza scenariului filmului Pa negre, regizat de Agusti Villaronga, câștigător a 13 Premii Gaudi și 9 Premii Goya și propunerea Spaniei pentru cel mai bun film străin la a 84-a ediție a Presmiilor Oscar.


Șuncă pe pâine, de Charles Bukowski

Cumpără cartea cu reducere

Șuncă pe pâine relatează cu un umor savuros primii ani din viața lui Henry Chinaski, nonconformistul alter ego al scriitorului, și experiențele maturizării sale în perioada Marii Crize și în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial.

Copil solitar și ursuz, terorizat de un tată violent și de spectrul sumbru al sărăciei, hărțuit fără încetare de ciudați și schilozi care se proclamă prietenii săi, Henry se maturizează rapid, devenind un adolescent cinic, indolent și agresiv, lipsit de marile ambiții.

Romanul descrie într-un stil de o vulgaritate adesea șocantă, însă de o cuceritoare sinceritate și naturalețe lupta sa cu acneea severă care îi spulberă orice șansă la o viață socială normală, primele sale experiențe erotice și bahice în cartierele din Los Angeles, dar și cele dintâi încercări literare.


Pâinea noastră cea din toate filele, de Vasile Romanciuc

Cumpără cartea cu reducere

Fie că scrie poeme de dragoste, fie că (re)citește proverbele, fie că își exprimă decepțiile provocate de nedreptățile și promiscuitatea lumii din care face parte, Vasile Romanciuc rămâne un poet pe cât de sensibil, pe atât de profund.

Imaginile din textele sale, elaborate cu multă grijă pentru cuvântul scris și cu multă încredere în relevanța a ceea ce rămâne nespus, impresionează prin inedit, bucură prin frumusețe, bulversează prin adevărul pe care îl transmit…” – Lucia Țurcanu


Patiserie. Cofetărie, de Claudiu Vodă

Cumpără cartea cu reducere

Claudiu Vodă, cunoscut ca scriitor de literatură și autor de cărți pe teme naturiste sau de știință, nu s-a ferit să abordeze genul culinar, dovedind că și bărbații pot fi maeștri în bucătărie.

Și, pentru că trăim într-o vreme în care este foarte important ce, cât și cum mâncăm, “bucătarul” Claudiu, ca un adevărat om de știință, ne explică în detaliu cum să frământăm singuri aluatul și să ne coacem pâinea în casă sau cum să preparăm mezeluri și alte bucate tradiționale.

Totul ca la carte, astfel încât produsul finit nu doar să ne satisfacă papilele gustative, ci să ne aducă necesarul nutritiv și energetic de care organismul nostru nu se poate dispensa pentru a funcționa în condiții optime.


Arta sfântă a nutriției, de Peter Deunov

Cumpără cartea cu reducere

Pentru starea noastră de bine, pentru o viață armonioasă și pentru păstrarea sănătății noastre, legea naturii vii cere ca hrana pe care o consumăm să fie ușor de digerat și să ne simțim bine atunci când ne așezăm la masă.

Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, se vor produce în mod inevitabil consecințe nefaste, întâi pentru echilibrul nostru fizic și apoi pentru comportamentul nostru armonios.

Chiar dacă vă hrăniți cu cea mai bună pâine și cu alimentele cele mai sănătoase și cele mai curate, funcționarea stomacului vostru poate fi grav compromisă dacă înghițiți în grabă, fără să mestecați.

Digestia incompletă care va urma vă va îngreuna stomacul. Mintea și toate organele vă vor fi perturbate, veți simți indispoziție, nemulțumire, indispoziție nu numai fizică, ci și în elaborarea și manifestarea gândurilor și sentimentelor voastre.

Silvia Filip
Total
3
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Istoria Insulei

Istoria Insulei, un nou roman de Evgheni Vodolazkin (Editura Humanitas, 2021)

Next Article
reduceri

Reduceri de până la 80% la mii de cărți de la Elefant

Related Posts
arici
Citește mai mult

Lista Silviei: 7 cărți cu arici

A sosit momentul să ne împrietenim cu aricii, să ascultăm povestea medicului veterinar Massimo Vacchetta care datorită Ninnei,…

Total
3
Share