fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Silviei: 7 cărți pentru iubitorii de șah

Astăzi am pregătit o listă pentru iubitorii de șah, de la cei mai mici care acum învață acest joc, până la avansați care au acces la un Manual de șah și management sistemic științific, de Constantin Mihăescu. Acest manual este disponibil atât în librării, cât și pe internet, tipărit în format de buzunar sau pe CD/DVD. Apoi ne vom amuza cu simpaticul Pixi Știe-Tot, de la care vom afla istoria jocului de șah și vom face cunoștință cu Jucătorul de șah, de Stefan Zweig.

Să învățăm șah, de Milorad Kovacevic, Goran Milisavljevic

Vezi preț cu reducere

Șahul este un joc cu origini milenare, izvorând din negura timpului, în jurul lui țesându-se nenumărate legende.

Cartea Să învățăm șah reprezintă o pledoarie pentru acest frumos joc și un ghid pentru cei care vor să învețe regulile lui. Adresată copiilor, dar și tuturor începătorilor, indiferent de vârstă, facilitează învățarea prin simplitatea și claritatea limbajului și totodată prin desenele simpatice și sugestive.


Manual de șah și management sistemic știintific, de Constantin Mihăescu

Vezi preț cu reducere

În știința managementului, autorul propune concepte absolut noi ca: management sistemic științific, viziune sistemică știintifică, legea universală a organizării, modelul universal al organizării și managementului, șase funcții ale managementului, șah științific.

În prima parte sunt identificate riguros științific șase funcții ale managementului și se clarifică legătura complexă biunivocă între conceptele de “organizare” și “management” care explică structura ierarhizată pe niveluri de complexitate a lucrurilor, fenomenelor și sistemelor din univers.

În partea a doua se prezintă o aplicație practică: optimizarea gândirii în partida de șah prin organizare și management în viziune sistemică științifică, concretizată într-un model logic de șah științific performant, pe care folosindu-l, autorul a ajuns până în semifinalele Campionatului Național de Șah.

Partea a treia este un studiu aplicativ al unor partide câștigate de Garry Kasparov și de autor împotriva calculatorului, diagramate aproape în întregime, mutare cu mutare, pentru a dezvălui deopotrivă detaliat dar și în ansamblu modul în care operează asupra poziției jucătorul care folosește metoda managementului sistemic științific.

Manualul poate fi procurat din librării sau de pe internet, tipărit în format de buzunar sau pe CD/DVD.


Șahul pe înțelesul copiilor, de Sabrina Chevannes

Vezi preț cu reducere

Ne place șahul pentru că este un joc amuzant, un joc de strategie, un joc al minții. Toate acestea sunt lucruri care ne ajută să ne concentrăm la activitățile de la școală.

Dupa ce vei citi această carte, vei ști mai multe despre: – Piesele / figurile și felul în care ele se mută, dar și despre cum devin pionii Superputernici!

O multitudine de mutări inteligente care te vor ajuta să câștigi. Cum este să joci într-un campionat de șah. De asemenea, ai la dispoziție câteva diagrame formidabile, care te vor ajuta să devii tot mai bun la acest joc.


Pixi Știe-Tot: Șah, de Bjorn Lengwenus

Vezi preț cu reducere

Pixi Știe-Tot despre cum să dăm șah-mat plictiselii. Aceasta este o cărticică amuzantă despre unul dintre cele mai cunoscute jocuri din lume, care se bucură de fani pe tot globul.

Jocul de șah este foarte vechi și provine din India. Se pare că acolo se juca deja șah încă din secolul al IV-lea. Cuvântul „șah“ provine din limba persană și înseamnă „rege“.

Astfel, jocul a primit numele piesei sale cele mai importante, regele. În Europa, șahul se număra printre cele șapte aptitudini pe care trebuia să le aibă un cavaler. Astăzi, fete și băieți, bărbați și femei joacă șah pentru recreere sau la nivel profesionist.

Așa cum la judo există centura neagră, cei mai buni jucători de șah primesc titlul de mare maestru. Cel mai tânăr jucător devenit mare maestru avea abia 12 ani când a primit acest titlu. Asta s-a întâmplat în anul 2002.

Ilustrator: Jorg Hilbert

Cărticelele educative PIXI ȘTIE-TOT se adresează copiilor de vârstă școlară.


Gambitul damei, de Walter Tevis

Vezi preț cu reducere

Gambitul Damei este cartea care iți va da șah mat cu o poveste a maturizării, a nonconformismului, a geniului și a ambiției în fața dependențelor.

Gambitul Damei este povestea micuței orfane care, într-o lume a dependențelor, își dorește să evadeze din realitatea apăsătoare ce o înconjoară. Și are două modalități: să joace șah și să ia micile pastile verzi.

Beth Harmon pornește într-o călătorie extraordinară, din subsolul unui orfelinat până în vârful lumii șahului. Beth este un diamant neșlefuit, care se confruntă cu dependența și abandonul. Succesul ei contra oricăror șanse ne demonstrează încă o dată importanța perseverenței, a familiei și a regăsirii de sine.

Orfană de la vârsta de opt ani, Beth își rescrie destinul cu o grație tulburătoare.

De la primul joc de șah împreună cu omul de serviciu al orfelinatului, ajunge să fie față în față cu cel mai bun jucător al lumii, un mare maestru rus. Îl poate învinge? Sau va cădea pradă dependențelor sale?

“Trebuie să-mi placă șahul? – întreabă oamenii când le recomand cartea. Vă promit că oricine s-a simțit vreodată pierdut, respins sau subestimat, dar speră cu înverșunare că ceva din interiorul său i-ar putea salva cumva viața, va iubi această carte.” – The New Yorker

Gambitul Damei stă la baza celei mai urmărite miniserii TV de pe Netflix.


Jucătorul de șah, de Stefan Zweig

Vezi preț cu reducere

În anii de început ai celui de-al Doilea Război Mondial, la bordul unui pachebot ce se îndreaptă spre Buenos Aires, călătorii descoperă că printre ei se află un campion mondial la șah pe nume Czentovic.

Talentul de șahist al jucătorului, fiu al unui luntraș sărac dintr-un sătuc slav, e dublat de o lipsă de educație apropiată de grosolănie.

Czentovic ajunge să se înfrunte pe tabla de șah cu un grup de călători de pe vas, pe care îi învinge cu ușurință.

Ideea de „joc al minții” capătă astfel o semnificație mult mai amplă, iar înfruntarea ce se prefigurează pe pachebot e doar ecoul alteia, una teribilă.


Micul șahist, de Mihaela Miu

Vezi preț cu reducere

Spre deosebire de alte jocuri, șahul are o complexitate deosebită, fiind considerat un joc al înțelepciunii, o cale de menținere a tonusului cerebral.

El nu este un joc specific copilăriei, putând fi practicat la orice vârstă. Însă, învățat la o vârstă fragedă, șahul are o putere formativă extraordinară, cultivând în cel mai înalt grad memoria, inteligența, imaginația, spiritul competițional.

Silvia Filip
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Zilele Elefant

Zilele Elefant - reduceri de până la 90% la mii de produse

Next Article
Oricine poate avea o relație fericită

Oricine poate avea o relație fericită, de Stefanie Stahl (Editura Litera, 2021)

Related Posts
arici
Citește mai mult

Lista Silviei: 7 cărți cu arici

A sosit momentul să ne împrietenim cu aricii, să ascultăm povestea medicului veterinar Massimo Vacchetta care datorită Ninnei,…

Total
0
Share