fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Inima Europei („Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei”, de David Abulafia)

Este Mediterana un areal în care nordul se prăjeşte la soare în Malaga, iar sudul asistă cum libienii se ucid între ei? Cele două lumi diferite sunt de fapt cele două feţe ale umanităţii înconjurând ţărmuri de o frumuseţe inegalabilă, fiecare naţiune cu ce poate… cu refugiaţi trăind drame sau cu populaţii de pensionari în croaziere.

  • marea-cea-mare-o-istorie-umană-a-mediteraneiCarte publicata in 2014 la Humanitas
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Istorie
  • Traducator: Denisa Duran, Georgeta-Anca Ionescu, Marieva Catalina Ionescu
  • Tip coperta: Cartonata
  • Format: 150×225
  • Numar pagini: 840
  • ISBN: 978-973-50-4413-8

Mediterana uneşte şi separă. La câţiva kilometri de doamne cu pretenţii care vizitează Lampedusa plutesc fără speranţe bărci supraîncărcate cu cei ce fug din calea propriilor compatrioţi care îi iau la ţintă. Mediterana nu are nicio vină; este doar scena unor paradoxuri surprinse magistral de David Abulafia, care propune o uluitoare călătorie prin istoria la care a asistat Marea Mediterană, suficient de mare pentru a „adăposti” mari civilizaţii distincte şi îndeajuns de strâmtă pentru a permite comunicarea dintre ele. „Mediterana este poate locul în care interacţiunea între civilizaţii a fost cea mai viguroasă din toată lumea”, consideră autorul care porneşte într-o călătorie ce-i arată pe hominizii antici populând Creta înarmaţi cu topoare primitive şi nu se opreşte până nu radiografiază Grecia de azi. Toată istoria Mediteranei este adunată într-o singură istorie captivantă.

Abordând Mediterana din perspectiva importanţei ei pentru popoarele din zonă, autorul menţionează cu predilecţie Sardinia, Mallorca, Creta sau Cipru şi mai puţin decât s-ar aştepta cititorul Corsica, locul naşterii lui Napoleon. Acest fapt demonstrează că demersul lui Abulafia nu este unul în căutare de senzaţional sau de cărări bătătorite (în fond, despre Bonaparte s-au scris cărţi cu duiumul), ci unul care să demonstreze că Mediterana este un soi de leagăn unic, un martor inegalabil al unei incredibile diversităţi şi al unor modele de dezvoltare definitorii pentru evoluţia umanităţii. Aşa se explică poziţionarea centrală în carte a Siciliei, o comoară aprig disputată până târziu, în secolul al XVIII-lea, dacă ar fi să amintim doar importanţa ei strategică pentru drumul Cartagina-Roma şi consecinţele parcurgerii lui sau bătăliile din Al Doilea Război Mondial. Prinse toate sub aceeaşi cupolă a existenţei Mediteranei, percepută secole la rând ca mijloc şi scop, constituie un tablou istoric cutremurător.

Una dintre concluziile pe care le poate desprinde cititorul în faţa acestei etalări de istorie umană concentrată într-un singur punct geografic este că mâna omului poate distruge nu doar ce este în jur, ci şi propria civilizaţie. Stau mărturie evocatele episoade ale prăbuşirii unor imperii, care au pornit de la un ţărm sau altul al Mediteranei. Strategica mare a văzut măriri şi decăderi care se predau ca lecţii de istorie şi este departe de a-şi fi terminat rolul în calculele geopolitice ale lumii; o demonstrează socotelile strategice ale Greciei, Turciei, Ciprului, chiar Rusiei sau Chinei, care atestă o dată în plus că inima Europei este Mediterana; la un capăt dramatică, la un altul splendidă…

Cel mai bun preț pentru această carte l-am găsit la eMAG. Reducere mare + transport gratuit.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Oaie ce se intampla? :)

Next Article

Revolutia preturilor a inceput. Vezi reducerile la carti

Related Posts

Total
0
Share