fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Mentalitatea de cercetaș, de Julia Galef (Editura Publica, 2021)

Mentalitatea de cercetaș

Julia Galef, autoarea cărții Mentalitatea de cercetaș, este gazda popularului podcast Rationally Speaking, pentru care a intervievat gânditori precum Tyler Cowen, Sean Carroll, Phil Tetlock și Neil deGrasse Tyson.

Cumpără cartea cu reducere

Ce înseamnă să fii posesorul unei mentalități de „soldat?” Autoarea crede că cei care au o mentalitate de soldați, văd doar ce vor să vadă.

În acest mod ajungem să apărăm cu convingere ideile în care ne dorim să credem, în timp ce pe celelalte le lăsăm la o parte și le reducem la tăcere.

Însă pentru ca lucrurile să se întâmple așa cum trebuie, este nevoie de un antrenament pentru mentalitatea de „cercetaș”. Ce înseamnă asta?

Cercetașul va dori să afle adevărul, va ieși pe teren pentru ca mai apoi să analizeze datele cât mai corect și exact cu putință, spre deosebire de soldat care va apăra mereu o parte împotriva celeilalte.

Cercetașul este mai bun nu pentru că este mai inteligent sau mai instruit decât alții, ci datorită faptului că are aptitudini emoționale pe care ceilalți, „soldații”, nu le posedă și privește diferit lumea.

Cartea nu este lipsită de exemple, de la cum poți supraviețui eșuat în mijlocul oceanului până la cum evită Jeff Bezos încrederea de sine exagerată, cum îi depășesc superanticipatorii pe operativii CIA și până la discuțiile de pe Reddit și partizanatele politice moderne.

Cele mai multe cărți îți spun cum să gândești. Cea de față este un exemplar mai rar și mai valoros: este o carte despre cum să gândești sau cum să înveți fără frica (sau plăcerea) care, atât de des, ne ține pe loc în încercarea de a ne apropia de adevăr. Frumusețea demonstrației din Mentalitatea de cercetaș constă în faptul că este ea însăși un exemplu al filosofiei pe care o predică. Încântarea de a-și pune la îndoială propriile premise și de a înțelege argumentele alternative te vor face să-ți dorești să fii și tu cercetaș.” – Ezra Klein, cofondator al Vox, autorul cărții Why We’re Polarized și gazda podcastului The Ezra Klein Show

M-am trezit citând-o pe Julia în lucrările mele iar și iar, pentru că nimeni nu explică mai bine decât ea gândirea și raționamentul. Ideile din această carte trebuie să-mi fi rămas fixate în minte încă de când i-am urmărit prezentarea de la TED Talk. Mentalitatea de cercetaș este o lentilă prin care, odată ce te-ai uitat, lumea va avea mult mai mult sens.” – Tim Urban, cofondator al Wait But Why

Cartea Mentalitatea de cercetaș, de Julia Galef a apărut la Editura Publica și poate fi comandată de la Elefant, Libris sau Cărturești.

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Clubul de carte Litera

Invitație la Clubul de carte Litera!

Next Article
Secrete aflate pe pielea mea

Secrete aflate pe pielea mea, o nouă carte de Andreea Raicu

Related Posts

Total
1
Share