fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Naşterea iernii. Lumea fără zei, de Brian Ruckley

Lumea fantastică pe care o propune Naşterea iernii. Lumea fără zei este în primul rând… credibilă, oricât de paradoxal ar suna. La răscrucea între epic şi fantastic se naşte o carte fără timp, dar cu rase de fiinţe una mai interesantă decât cealaltă. Astfel, apar Huaninii, specie „sângerie” care aminteşte de vikingi sau Kyrininii, asemănători cu indienii americani. Apar şi zeităţi numite Anain ori Saolin, precum şi o entitate asemănătoare Forţei care uneori este accesibilă unor personaje, numită Shared.

Considerată a aparţine genului „dark”, naraţiunea este abrazivă fără să abunde de violenţă, autorul demonstrând certe calităţi în a eluda scenele grele până la punctul invizibil în care acestea pot fi mai degrabă speculate de către cititor. Aceasta este de altfel o manieră de a-l implica pe cel ce răsfoieşte paginile într-o evoluţie şi într-o lume în care magia nu bate în senzaţional ieftin, cu orice preţ.

Prima parte a cărţii Naşterea iernii. Lumea fără zei introduce în fundalul naraţiunii principale, stabilind istoricul şi cauzalitatea evenimentelor ce se desfăşoară în planul principal. Aflăm, de pildă, de ce zeii au abandonat lumea, facem cunoştinţă cu personaje ca Orisian, Anyara, Inurian sau Croesan sau asistăm la zdrobirea unei rebeliuni de către „sângerii”. Taberele în conflictul dintre bine şi rău doar par complicate, întrucât iţele dintre ele sunt cât se poate de… umane: pe de o parte există Gryvan oc Haig, care doreşte să-şi extindă expansiunea şi pe de altă parte există „gaşca” Black Road, care crede în Kall şi doreşte restaurarea puterii zeilor. Alte conflicte „locale”, de anvergură mai mică, îi implică pe High Thanes, pe Inkallim, pe Haig Blood sau triburile Fox&White Owl. Pe măsură ce povestea se desfăşoară în spaţiu, gradul de periculozitate al unui element sau al altuia se schimbă, păstrându-se astfel dinamismul acţiunii.

La rândul lor, personajele sunt întruchiparea tinereţii – ca Orisian, care ţine de gruparea Lannis-Haig Blood – sau a politicii veroase – Mordyn Jerain, cancelarul grupării. Multe dintre ele suferă transformări care fac lectura incitantă, altele dispar din scenă mai mult sau mai puţin violent. Autorul lasă linia luptei dintre bine şi rău foarte fină, până la a fi invizibilă, întrucât fiecare personaj are o motivaţie „istorică” în virtutea căreia acţionează.

Naşterea iernii. Lumea fără zei este primul volum dintr-o viitoare serie pe care cu siguranţă fanii genului fantastic o vor gusta din plin.

Romanul Naşterea iernii. Lumea fără zei, de Brian Ruckley poate fi cumparat cu reducere de la Elefant / eMAG / Libris

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cărți de colorat + creioane cadou

Next Article

Toţi oamenii sunt mincinoşi, de Alberto Manguel

Related Posts

Total
0
Share