Zapezile de altadata, de Gregor von Rezzori
“Un album cu fotografii de familie, minunat transpus in cuvinte.” (Michiko Kakutani, The New York Times Book Review)
Cinci portrete extraordinare – doica, mama, tatal, sora si guvernanta – “pentru o autobiografie pe care nu o voi scrie niciodata”, spune autorul. De fapt, prin intermediul persoanelor care l-au insotit, Gregor von Rezzori (nascut in 1914) isi povesteste prima parte a vietii, petrecuta in buna masura la Cernauti, in Bucovina, magnifica provincie de margine a imperiului chezaro-craiesc, intrata dupa 1918 in componenta regatului roman.
- Editura Humanitas, colectia “Memorii/Jurnale”
- Traducere de Sanda Munteanu
- ISBN 978-973-50-3563-1
Cele doua carti despre excelenta si progresul cunoasterii divine si umane, de Francis Bacon
Inventar al temelor modernitatii, cartografie a lumii intelectuale, trecere in revista a lipsurilor de care sufera cunoasterea si a bolilor mintii umane, Cele doua carti despre excelenta si progresul cunoasterii divine si umane constituie, in acelasi timp, un manifest al conlucrarii si cooperarii intre spiritele active ale Europei. Aceasta scriere definitorie a umanismului renascentist ofera proiectul unei culturi institutionale fundamentale pentru dezvoltarea stiintei europene si pentru afirmarea importantei perene a filozofiei.
- Editura Humanitas, colectia “Paradigme”
- Traducere, note si comentarii de Dana Jalobeanu si Grigore Vida
- Studiu introductiv de Dana Jalobeanu
- ISBN 978-973-50-3744-4
Scrisori despre Tractatus, de Ludwig Wittgenstein
Volumul cuprinde scrisorile lui Ludwig Wittgenstein catre Bertrand Russell, G.E. Moore, Paul Engelmann si Ludwig von Ficker din perioada genezei lucrariiTractatus Logico-Philosophicus si pana la inceputul anilor ’20, cand, dupa mai multe incercari nereusite, cartea a vazut in sfarsit lumina tiparului. Sunt antologate aici, deopotriva, doua texte timpurii care preceda dezvoltarile logice din Tractatus. Menite a fi citite exclusiv de Bertrand Russell, ele pot fi la fel de bine socotite ca fiind tot niste scrisori. “Introducerea” lui Russell la Tractatusapare de asemenea, acum, in traducere romaneasca.
- Editura Humanitas, seria de autor Ludwig Wittgenstein
- Traducere si studii introductive de Catalin Cioaba si Andreea Esanu
- ISBN 978-973-50-3572-3
Experienta si judecata, de Edmund Husserl
“Genealogia fenomenologica a logicii descopera ca domeniul logicului este, in realitate, mult mai amplu decat cel tratat de logica traditionala pana acum, dezvaluind totodata temeiurile de esenta ascunse din pricina carora s-a produs o atare ingustare – si ea face acest lucru tocmai intorcandu-se la originile a ceea ce este numit «logic» in sens traditional.” (Edmund Husserl)
- Editura Humanitas, colectia “Acta Phaenomenologica”
- Traducere de Cristian Ferencz-Flatz
- ISBN 978-973-50-3841-0
Cercetari logice II, partea a doua, de Edmund Husserl
“Tocmai in spatele «de la sine intelesurilor» se ascund cele mai dificile probleme; drept urmare, am putea merge pana intr-acolo incat sa numim in genere filozofia – in chip paradoxal, dar nu fara un anume talc – «o stiinta a trivialitatilor». In tot cazul, e limpede ca si aici, ca de altfel pretutindeni, ceea ce pare trivial in prima instanta se arata a fi, la o privire mai atenta, o sursa a numeroase probleme cat se poate de adanci si de complicate.” (Edmund Husserl)
- Editura Humanitas, colectia “Acta Phaenomenologica”
- Traducere de Cristian Ferencz-Flatz si Ion Tanasescu
- ISBN 978-973-50-3766-6
Instaurarea tabloului. Metapictura in zorii Timpurilor Moderne, de Victor Ieronim Stoichita
“Aceasta carte consacrata aparitiei tabloului a fost scrisa pe vremea disparitiei sale. Este vorba desigur, in primul rand, de consecinta unui anume Zeitgeist care face in asa fel incat tensiunile, intrebarile si obsesiile ce strabat creatia artistica a unei epoci sa-si gaseasca pandantul in discursul istoric al aceleiasi epoci.” (Victor Ieronim Stoichita)
“O poveste originala si fascinanta, avand ca obiect geneza notiunii de pictura ca arta in sensul modern al termenului… O carte remarcabila.” (Celeste Brusati, The Art Bulletin)
- Editura Humanitas, seria de autor Victor Ieronim Stoichita
- ISBN 978-973-50-1903-7
Capitalismul. Logica libertatii, Cosmin Marinescu (coord.)
“Capitalismul. Logica libertatii este o carte exceptionala, iar eu sunt incantat de faptul ca publicul roman beneficiaza de ea. Confruntarea dintre capitalism si interventionism constituie dezbaterea esentiala a epocii noastre, prin efectele pe care le are asupra vietii fiecaruia dintre noi. Bazandu-se pe o analiza economica dintre cele mai riguroase, precum si pe principii etice universale, acest volum ne pune la dispozitie instrumentele intelectuale cu ajutorul carora poate fi inteleasa functionarea unei societati a oamenilor liberi.” (Pascal Salin, profesor emerit de economie la Universitatea Paris-Dauphine, fost presedinte al Societatii Mont Pelerin)
- Editura Humanitas, seria “Economie”
- ISBN 978-973-50-3565-5