Oleg Erdmann este un scenarist rus care în anii 1980 se apucă să vadă dacă poate face un film spectaculos despre Ecaterina cea Mare a Rusiei. Ingredientele succesului de casă există din belşug: crimă, mister, sexualitate, adulter, politică, ascensiune pe favoruri, culise sângeroase, fastul medieval al unei epoci care a pus Rusia ţaristă pe harta intelectuală şi progresistă a Europei şi datorită celebrei împărătese. Dar cine a fost Ecaterina cea Mare în spatele tuturor acestor iubiri trufaşe plătite cu aur şi după admiraţia faţă de gândirea ei a unui Voltaire? A fost o femeie oarecare care ar fi putut fi iubită?
- Produs publicat in 2013 de Polirom
- Cumpara cartea la cel mai mic pret
- Colectia BIBLIOTECA POLIROM.Actual
- Traducator: Daniel Nicolescu
- Format: 130×200
- Tip coperta: Brosata
- Numar pagini: 272
- ISBN: 978-973-46-3406-4
Despotul luminat Ecaterina cea Mare a Rusiei şi-a pus iubiţii să-i asasineze soţul, a anexat Crimeea, a organizat sectorul iubirilor ei private ca pe un guvern în timp ce coresponda cu Diderot şi scotea Rusia din întunericul vremurilor. Pe parcursul fimărilor, Erdmann se şi îndrăgosteşte de actriţa care o interpretează pe împărăteasă, dar şi reuşeşte să surprindă câteva flash-uri mai puţin ştiute despre cea considerată „o nimfomană regală”.
Căutând cu înfrigurare, Erdmann dă peste adevărul emoţional al Ecaterinei, de viaţa ei de dincolo de bârfe şi faţadă. Încercările cineastului de a duce la bun sfârşit un asemenea plan se izbesc iniţial de cenzura comunistă; în fine, face filmul, dar acesta nu este difuzat, chiar dacă este, totuşi, plin de clişeele care îl ajută să spargă blocada impusă artiştilor înainte de 1989. Acestea fac personajul unul ambiguu, nebulos, din care fiecare poate înţelege ce vrea. După descompunerea URSS, Erdmann încearcă să-şi găsească un loc în noua ordine, obţine mult doritul succes şi o caută în continuare pe… Ecaterina cea Mare. Cea adevărată, câtă mai poate fi descoperită şi care îl însoţeşte, ca deziderat artistic, şi la maturitate, când Oleg încă mai citeşte ce scria cândva, obsedat de a-şi duce proiectul la bun sfârşit. Poate şi pentru că se simte apropiat de împărăteasă: ca şi el, aceasta părăsise Germania cândva şi a fost nevoită să vadă în Rusia un cămin definitiv.
Cumpara cartea O femeie iubită, de Andrei Makine, cu reducere, de la eMAG / Libris / Elefant