fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

“O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii”, de Mark Haddon

Era firesc ca o carte care spune atât de multe despre outsideri fără să abunde de acţiune făţişă să trezească interesul celor care caută simbolurile majore ale existenţei în spatele tumultului şi zgomotului care de cele mai multe ori doar aparent ne umplu vieţile.

  • o-intamplare-ciudata-cu-un-caine-la-miezul-noptiiCarte publicata in 2014 la Trei
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Fiction Connection
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 290
  • ISBN: 978-973-707-922-0

„O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” este de fapt o piesă de teatru cu personaje care defilează în ele însele pentru că lumea le percepe de la distanţă, plină de reacţii de respingere sau pur şi simplu ignorându-i pe cei cu probleme. Nu ştim cum arată în detaliu nici măcar personajele principale. Doar estimăm, prin raportare la noi înşine, cine este fiecare personaj care se reflectă ca într-o oglindă în oamenii care am fost sau suntem. În acest fel, povestea lui Cristopher este în acelaşi timp una despre familie, matematică, astronomie, haos, violenţă, câini şi prăjituri, precum şi despre nivelul la care putem arunca un om în afara societăţii prin respingerea faptului că este altfel, prin reacţia de a izola diversitatea doar pentru că nu satisface spiritul de turmă.

Mark Haddon surprinde aşadar felul în care fiecare îşi joacă jocul pe scena vieţii. Este plină de paradoxuri din moment ce Cristopher detestă cărţile pentru că sunt ficţiune şi în acelaşi timp este un personaj de ficţiune care scrie ficţiunea pe care o citim. Tatăl său descoperă cartea pe jumătate scrisă despre părerea lui Cristopher despre unele scrisori ale mamei sale şi al cărei final depinde de felul în care le va percepe până la… final. Din derularea poveştii transpare felul în care ne prefacem a fi alte persoane în faţa… altor persoane. Nu este o poveste spusă, ci transpusă, despre prefăcătoria pe care, din considerente de canoane sociale, am dus-o la rang de politică personală. Toţi ne prefacem, zi de zi, ceas de ceas, în numele nivelării impuse de societatea care ne cere într-un anume fel de slabi, de machiaţi, de curajoşi, de apţi.

„O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” nu este o carte despre dizabilitate decât în măsura în care a fi diferit este aşa ceva. Lumea lui Christopher este una a nevoii de a fi „în rând cu lumea”, o sclavie până la urmă, care îl determină pe tânăr să caute în stele sau în rezolvarea problemelor de matematică o libertate pe care cu toţii o căutăm, în realitatea noastră interioară, acolo unde nu ne mai prefacem.

Cumpara cartea “O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii”, de Mark Haddon cu reducere: Elefant / Libris / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Chemarea cucului", de Robert Galbraith (J.K. Rowling)

Next Article

Scriitori romani ilustrati (10 carti pentru copii cu 58% reducere)

Related Posts

Total
0
Share