fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

O istorie politică a lumii. Trei mii de ani de război și pace, de Jonathan Holslag (Editura Litera, 2021)

O istorie politică a lumii

Jonathan Holslag este autorul unei noi apariții Litera – O istorie politică a lumii. Trei mii de ani de război și pace. A scris mai multe cărți, printre care China’s Coming War with Asia și Trapped Giant. A avut apariții la CNN, BBC, Bloomberg, CCTV și Al Jazeera, și a scris pentru publicații precum Financial Times și Guardian.

China a traversat 11 secole de război de-a lungul a 3000 de ani de istorie. Imperiul Roman a fost în conflict în cel puțin 50 la sută din existența sa. Din 1776, Statele Unite au petrecut peste 100 de ani în lupte. Visul de pace a fost universal în istoria umanității. Și, cu toate acestea, de ce nu am putut atinge acest obiectiv atât de râvnit?

“Starea naturală a umanității – dacă este posibil să deducem așa ceva din cei 3 000 de ani de istorie prezentați în această carte – nu este de pace necondiționată. Mie mi se pare că, pentru ca indivizii să supraviețuiască, nevoia lor fundamentală este maximizarea puterii, de preferință cu cel mai mic cost posibil.

Pe de o parte, puterea e cea mai bună formă de securitate. Cei slabi vor fi întotdeauna dominați de cei puternici – ceea ce înseamnă, în cel mai rău caz, exploatare, penurie, abuzuri și chiar moarte. Pe de altă parte, puterea provine din dorință și lăcomie.

Nevoile oamenilor nu sunt satisfăcute niciodată – progresul creează noi dorințe, iar succesele altora provoacă invidie. Prin urmare, securitatea și lăcomia sunt două fețe ale aceleiași monede. Când vine vorba de state, acestea vor fi întotdeauna presate să urmărească obținerea puterii, indiferent dacă sunt motivate de lăcomie sau de securitate. Tocmai din acest motiv, istoria este plină de atâtea neînțelegeri și de lupte.”

Jonathan Holslag a reconstituit o adevărată istorie a omenirii, din Epoca Fierului în prezent, care cercetează cauzele conflictelor între imperii, națiuni și popoare și tentativele de diplomație și cosmopolitism.

Cartea O istorie politică a lumii. Trei mii de ani de război și pace aruncă lumină asupra forțelor care modelează politica mondială din Egiptul antic în China dinastiei Han, de la Pax Romana la apariția islamului, de la Pacea din Westphalia la crearea Națiunilor Unite. Această abordare îi dă voie lui Holslag să caute modele în diferite epoci și regiuni și să exploreze probleme mai complexe despre război, diplomație și putere.

Cartea O istorie politică a lumii. Trei mii de ani de război și pace, de Jonathan Holslag este utilă studenților la politică internațională, dar și oricui are nevoie de un cadru pentru a înțelege evenimentele actuale și poate fi comandată de aici.

Silvia Filip
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Noaptea Cărților Deschise

Noaptea Cărților Deschise 2021 - Kit de Lectură Cadou la orice comandă și reduceri de până la 80%

Next Article
Hector Macdonald

Adevăr, de Hector Macdonald (Editura Publica, 2021)

Related Posts

Total
0
Share