fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O Louis, de Hugo Borst

Îl cunoaştem cu toţii pe Louis van Gaal. Sau nu? „Duelul” – care ajunge un soi de conflict interior – între antrenorul echipei de fotbal Manchester United şi cronicarul care îl urmăreşte pas cu pas, autorul cărţii O Louis, Hugo Borst, este în epicentrul acestui volum plin de patimă. Naraţiunea este ca un meci. Autorul vrea să-i fie şi prieten şi adversar lui van Gaal. Este momentul ca cititorul să se dovedească neutru, dar când vreodată fotbalul este lipsit de partizanate?

  • o-louisCumpara cartea de aici
  • Autor: Hugo Borst
  • Categoria: Biography
  • Data aparitie: 2014
  • Dimensiuni: 198 x 129 x 20
  • Editura: YELLOW JERSEY PRESS
  • Tip: Paperback

Mergem pe urmele lui van Gaal în vremurile dinainte de Manchester United; de două ori antrenor la Ajax, apoi la Barcelona, apoi în Olanda natală. Trofeele s-au adunat din toate aceste peregrinări, iar în 1995 era antrenorul mondial al anului. Aşa a ajuns în Anglia, perceput ca geniul absolut încă înainte de a sfi stabilit primul 11. Era salvatorul echipei încă dinainte de startul sezonului. Secretul lui stă în faptul că este iubit cu adevărat de către jucători. Iată-l şi la Manchester, „în costumul care îl face să arate ca un organizator de nunţi”. Orice s-ar întâmpla, el este tot van Gaal. „Ştim imaginea, accentual, aroganţa…”.

Hugo Borst este un cronicar şi jurnalist sportiv, fan al echipei Sparta Rotterdam. Şi-a început cariera odată cu cea a lui van Gaal, au fost chiar „apropiaţi” (cel puţin aşa consideră autorul cărţii O Louis), apoi totul s-a stricat atunci când van Gaal l-a acuzat pe Borst că i-a dat numărului lui de telefon altui jurnalist. De aceea, poate, cartea poate fi văzută şi ca o revanşă. Drum lung de la felul în care autorul îl vedea cândva pe van Gaal: „este ceva sacru în aces om, oarecum ca în cazul lui Dalai Lama, Charles Manson sau Stephen Fry”, după cum nota cândva, exaltat, Borst.

Poate că tocmai din această perspectivă pătimaşă cartea O Louis este o lectură savuroasă. Este plină de nerv, de resentimente pe alocuri, scrâşneşte la amintirea unei foste admiraţii fără limite, erodată de timp şi întâmplări. Este sălbatică, animată de lupte, este dezechilibrată, răutăcioasă sau partizană, dar în orice caz implicată. Autorul poate fi acuzat de multe lucruri în cartea sa, dar nu de detaşare. Subiectul (când al adoraţiei, când al respingerii) este aproape, viu, mobil, nu o entitate îndepărtată, abstractă, cu care cititorul să nu poată rezona. Iubitorii fotbalului european, care aprinde atâtea spirite, vor avea cu siguranţă un bun prilej de delectare.

Cumpara cartea O Louis, de Hugo Borst de aici: eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Ultimele zile ale reducerilor lunii iulie la carti

Next Article

Limbajul florilor, de Vanessa Diffenbaugh

Related Posts

Total
0
Share