fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

O lume în patru litere: Shop („Shop Girl”, de Mary Portas)

O carte plină de culoare şi savoare a pregătit pentru lumea de azi, marcată de comerţ feroce, Mary Portas, o cunoscută specialist în design de vitrine de magazine şi realizator de emisiuni de gen: „Shop Girl”, povestea iubirii de o viaţă pentru lumea ascunsă în patru litere.

shop-girlAutoarea ne poartă spre primele amintiri din copilărie, cele despre intrarea alături de tatăl ei, angajat de un magazin alimentar, într-un Shop. Îşi reaminteşte de mirosurile de-atunci, de produsele pentru oameni şi de hrana pentru câini şi învaţă, încet-încet, că acela este locul magic în care oamenii stau la taclale şi află veşti, dau sfaturi, se întâlnesc, dau bineţe, iubesc sau detestă vecinii. „Cât de diferită ar fi putut fi viaţa ei dacă tatăl ar fi lucrat într-o berărie şi i-ar fi făcut cunoştinţă cu lumea închisă în trei litere – pub”, notează „The Telegraph”.

Cititorul este purtat apoi în anii 60, prin scurte povestiri ca „Ladybird Coat”, „Austin Reed Brogues” sau „R White’s Lemonade”, fiecare cu produsul ei şi cu istoria ei. Fără să fie de excepţie luate individual, ca abordare generală alcătuiesc un tablou captivant al unei familii de muncitori cu ambiţii care stă înghesuită într-o micuţă casă londoneză. Petty este a patra din cinci fraţi şi înregistrează fiecare mişcare a celorlalţi copii din casă, fie că este fobie, greşeală sau victorie. Fireşte, nu lipsesc certurile între fraţi, competiţia, fumatul pe ascuns, bătăile „frăţeşti”, petele de grăsime pe hainele noi şi tot felul de lucruri asemănătoare. „În final, atitudinea autoarei faţă de propria copilărie se dovedeşte mai interesantă decât copilăria însăşi: nu este niciodată pe deplin ataşată sau mândră de acea perioadă”.

La împlinirea vârstei de 16 ani, totul se schimbă. Este de altfel şi jumătatea cărţii. Aici, mama, o catolică ce avea grijă ca micuţii să fie corespunzător hrăniţi, îmbrăcaţi şi educaţi, moare de meningită. Portas îşi descrie durerea în amănunt, aceste pagini fiind cele mai emoţionante din carte. Tatăl o ia razna, iar tânăra încearcă o vreme să-şi suplinească mama, până când realizează că în acest fel îşi va închide viaţa. Aşa ajunge să facă cursuri de design de vitrine comerciale la un liceu local. Acesta a fost punctul de plecare al actualei Mary Portas, azi consultant comercial şi realizator de televiziune. Dar în acei primi ani a pus la bătaie furie şi îndârjire pentru a răzbate. Merge mai departe la şcoală şi învaţă, în final, să „vândă vise”. Obstacolele continuă să apară, dar nicio piedică nu-i… împiedică ascensiunea. De altfel, cartea se termină în acest ton, „de un soi de fericire”.

Cartea poate fi cumparata cu reducere si transport gratuit de aici.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Ce este profund şi preţios în noi („Arta ca terapie”, de Alain de Botton, John Armstrong)

Next Article

Orbitorul lui Mircea Cartarescu a aparut si in neerlandeza

Related Posts

Total
0
Share