fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O saga a zborului (Elizabeth Wein: „Black Dove, White Raven”)

Black-Dove-White-RavenRenumita scriitoare Elizabeth Wein surprinde cu o poveste din Etiopia anilor 1930: „Black Dove, White Raven” („Porumbiţa neagră, corbul alb”).

După premiatele Code Name Verity şi Rose Under Fire, ambele centrate pe Al Doilea Război Mondial, Wein se întoarce la locuri despre care a mai scris proză scurtă (The Winter Prince, 1993).

Pentru cititorul familiarizat cu personajele autoarei, „Black Dove, White Raven” mai aduce o surpriză: Emilia Drummond Menotti şi Teodros Gedeyon, cei doi naratori din carte, au doar cinci ani şi povestesc ce li se întâmplă din momentul în care sunt prinşi în cabina unui avion. „Sunt foarte ambiţioasă cu subiectele mele şi nu dau atenţie vârstei personajelor. Scriu acel tip de carte pe care aş fi vrut s-o citesc când aveam 15 ani”, sintetizează autoarea. Într-adevăr, este de presupus că adolescenţii vor savura această lectură. Em şi Teo trec prin întâmplări incredibile, de la momentul când se întâlneau în urma faptului că mamele lor erau piloţi şi aveau un număr de acrobaţie numit chiar „Black Dove and White Raven”. Em îşi aminteşte că mama lui Teo spunea şi despre ei că sunt alături, ca şi ele.

Cartea are toate caracteristicile unei saga complexe de familie, în care drumurile celor două mame şi ale copiilor lor se întrepătrund, apoi de despart. Em şi Teo povestesc despre pierdere şi iubire, observă lumea plină de pericole din jur şi speră mereu în ziua de mâine.

Într-o zi, mama lui Teo moare într-un accident, lăsându-şi partenera să crească ambii copii. Apoi femeia decide să împlinească visul pe care l-a avut pe când partenera ei trăia: acela de a pleca cu toţii în Etiopia, ţara natală a tatălui lui Teo, departe de rasismul Americii anilor 1920. Pleacă singură iniţial, lăsând copiii în grija bunicilor . Apoi se reunesc şi trăiesc la o fermă, dar viaţa din Etiopia are la rândul ei coordonate proprii: în calitate de cetăţean etiopian, Teo trebuie să-şi servească militar ţara, aşa încât tinerii vor învăţa să zboare. Pulsul pericolelor se înteţeşte şi familia va avea nevoie de curaj pentru a supravieţui în continuare.

Autoarea „nu glumeşte” cu povestea ei. Pasionată de zbor din tinereţe, Wein a avut primele experienţe aeriene în Kenya, acestea reflectându-se în poveştile din Out of Africa sau West with the Night. Pentru „Black Dove, White Raven” a executat ea însăşi cascadorii care i-au permis apoi reflectarea puternică, generată de realitate, a momentelor prin care trec personajele cărţii. (bookpage.com)

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Ultimele ore cu 50% reducere la peste 50.000 de carti! Tu ce mai citesti?

Next Article

50% reducere si transport gratuit la toate cartile Nemira (doar azi, 27 aprilie 2015)

Related Posts

Total
0
Share