fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O singură şcoală pentru toată lumea, de Salman Khan

Starul indian Salman Khan oferă o viziune entuziastă asupra viitorului educaţiei. Ne putem uşor molipsi de perspectiva unor clase cu elevi de toate vârstele care petrec o oră-două învăţând teorie şi în rest aplicând practică în interiorul unei multitudini de proiecte. Testele standard ar urma să fie puţine, în special pentru a reflecta cunoştinţe pe domeniul istoric.

  • o-singura-scoala-pentru-toata-lumea-sa-regandim-educatiaCarte publicata in 2013 la Editura Publica
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Traducator: Irina Henegar
  • Format: 145×205
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 248
  • ISBN: 978-606-8360-30-0

Cartea lui Salman Khan este o pledoarie pentru învăţământul activ. Elevii trebuie să progreseze în ritmul propriu şi să facă paşi înainte doar când şi-au consolidat cunoştinţele la un anumit nivel. Modelul propus de Salman Khan include şi o crescută responsabilizare a elevilor mai mari, care ar putea deveni mentori ai celor mai mici, idee cu merite considerabile, care ar muta focusul dinspre sine spre ceilalţi.

Clasele imaginate de Salman Khan sunt extinse, cu 100 de elevi şi câte cinci profesori care să ghideze mici grupuri în procesul de învăţare. Două lucruri sunt esenţiale: „o ilustrare în scris nu doar a ceea ce a învăţat elevul, ci mai ales cum a învăţat, şi un portofoliu de lucrări ale elevului”. În rest, nimic scris. În orice moment al zilei de educaţie, 1/5 dintre elevi iau lecţii de computer, acelaşi procent joacă jocuri sau repetă concepte anterior predate sau lucrate, acelaşi procent construiesc roboţi sau structuri Lego, la fel în cazul preocupărilor artistice ca scrisul de ficţiune ori muzica.

În ceeea ce priveşte educaţia superioară, aceeaşi lejeritate domină scena învăţământului imaginată de Khan: nu examene, ci experienţă practică, cu stagii în care elevii să înveţe să aplice anumite abilităţi alături de experţi în domeniile respective. Acestea nu ar fi „stagii de practică neplătită”, ci slujbe adevărate, cu salarii. Între aceste stadii de pregătire practică, elevii nu ar merge la cursuri, ci doar ar aprofunda cercetările pe domeniu şi ar colabora interactiv.

Este viziunea lui Salman Khan o utopie? Chiar dacă mulţi membri ai lumii academice ar cataloga astfel imediat viziunea de mai sus, este de luat în calcul şi opinia lui Clay Shirky, scriitor şi jurnalist american care afirmă că „actualul sistem de educaţie este nefuncţional, costisitor, elitist şi ineficient pentru a dezvolta o comunitate intelectuală”. Indiferent de opinie, câteva întrebări rămân în urma lecturii cărţii lui Salman Khan: dacă nu ar exista constrângeri, oare cum ar arăta învăţământul? Sau, dacă s-ar schimba sistemul de învăţământ prioritizând practica în dauna teoriei, ar mai exista atâtea fracturi între educaţie şi piaţa muncii, care parcă s-a globalizat degeaba, că absolvenţii tot nu au experienţa cerută pentru a ocupa posturi?…

Cartea O singură şcoală pentru toată lumea, de Salman Khan poate fi cumparata cu reducere de la Elefant / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak

Next Article

Happy Night - noaptea cu cele mai bune preturi la carti

Related Posts

Total
0
Share