fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

O viaţă, de Guy de Maupassant

O fată de 17 ani pe nume Jeanne, educată la mănăstire, fiică a baronului Le Perthuis de Vauds şi ţinută în puf şi la adăpost de păcatele lumii, intră în viaţa reală făcând cunoştinţă cu un tânăr seducător, vicontele Julien de Lamare. Mariajul devine o chestiune de timp, se întâmplă, dar consumarea lui este şocantă şi pentru personajul principal şi pentru cititorul care, ademenit de prima parte atât de idilică, descoperă scene teribile din dormitorul conjugal al unei perechi ce părea ruptă din poveşti.

  • o-viataCarte publicata in 2012 la Lira
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Romanul de dragoste
  • Tip coperta: Cartonata
  • Format: 110×185
  • Numar pagini: 357
  • ISBN: 978-606-600-889-1

Odată depăşite inconvenientele sexuale, în timp, Jeanne ajunge la concluzia că nu mai are nimic de atins, nimic care să întruchipeze o năzuinţă. Deziluziile ei continuă pe măsură ce realitatea, întâmplările şi adevărata dimensiune a oamenilor pe care i-a idealizat din spatele zidurilor mănăstirii ies la iveală. Înăuntrul ei, tânăra femeie ţipă de furie la vedrea „lăcomiei fiinţelor umane, sclave ale obiceiurilor şi ale iubirii carnale care îi transformă în laşi. Lumea începe să i se pară un loc murdar, în care oamenii îşi ascund zilnic mizeriile de alcoov”. „Băieţii, ca băieţii”, încearcă s-o consoleze preotul, îndemnând-o să închidă ochii la infidelităţile care zburdă în jur. Dar Jeanne rămâne inflexibilă…

O viaţă nu este un roman de dragoste idilic şi static despre aristocraţia care se plictisea visând şi deznodând visuri, în completă decadenţă, la începutul secolului XIX. Maupassant arată în fundal faptul că reprezentanţii claselor mijlocii erau mai fericiţi, mai echilibraţi emoţional, mai fideli şi mai sănătoşi decât aristocraţia care „băltea” fără ocupaţie pe moşii întinse. Când Jeanne se adânceşte în compasiunea faţă de soarta ei „tragică”, mnajera izbucneşte: „Şi cum ar fi fost dacă erai nevoită să-ţi câştigi pâinea în fiecare zi trezindu-te la şase dimineaţa şi trudind până seara? Chiar dacă fac asta, atâtea femei mor în sărăcie!”.

Această primă carte a lui Maupassant devenea un bestseller care îl plasa pe celebrul mai târziu scriitor francez în ilustra companie a unor Flaubert sau Zola. Povestirea este cu atât mai captivantă cu cât autorul reuşeşte să deschidă lumi interioare extinse într-o lume exterioară îngustă. Parodierea iluziilor romantice prosteşti, rupte de realitate, precum şi evoluţia unei Jeanne care nu reuşeşte să depăşească propria lipsă de viaţă interioară, de imaginaţie şi, nu în ultimul rând, de ocupaţie care să-i dea valoare socială şi scop au făcut din O viaţă un succes pentru autor şi un reper literar care reuşeşte să rămână peren în timp.

Romanul O viaţă, de Guy de Maupassant poate fi cumparat de la Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Gradina secreta - Carte de colorat si activitati antistres

Next Article

Lansare de carte la Sibiu: Papusile, de Cristina Nemerovschi

Related Posts

Total
0
Share