fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Orașul cu salcâmi, de Mihail Sebastian (Editura Litera, 2021)

Orașul cu salcâmi

Născut într-o familie evreiască din Brăila, Mihail Sebastian, pe numele real Iosif Hechter,  face studii universitare de drept și filosofie la București.

Lucrează ca secretar la o importantă casă de avocatură din epocă, fiind și avocat pledant.

Descoperit de Nae Ionescu, președintele comisiei sale de bacalaureat, a fost invitat de acesta să colaboreze la revista Cuvântul, unde îl cunoaște pe Mircea Eliade, unul din viitorii săi prieteni.

“Iubirea este o dimensiune esenţială a existenţei și, în funcţie de ea, pot fi analizate caracterele indivizilor și, de la un anumit grad de creaţie epică, destinele lor. Mihail Sebastian a intuit bine aceste cauzalităţi secrete și le-a urmărit, cu datele vieţii moderne, în istoria unor cupluri. A reușit cu precădere în proza în care face, cu mijloacele eseului epic, analiza psihologiei feminităţii în faza de iniţiere erotică. (Femei și Oraşul cu salcâmi).” – Eugen Simion

În Orașul cu salcâmi, Adriana Dunea este fiica unor burghezi de provincie și adolescentă plină de candoare și cultivată.

Hotărăște să plece la București și să se desprindă de viața plictisitoare a orășelului în care se născuse și, totodată, să-l părăsească pe Gelu, prima ei iubire.

În capitală, fata trece granița maturității fizice și comportamentale și descoperă mirajul senzualității, regăsindu-și în cele din urmă fostul iubit ca pe un amant pasional, dar alegând să-l părăsească pentru a se consacra, capricios, unei căsnicii burgheze convenționale.

Mihail Sebastian prezintă iubirea cu toate cotiturile ei și alegerile hotărâtoare în fața cărora este pus personajul feminin.

Cartea Orașul cu salcâmi, de Mihail Sebastian a apărut la Editura Litera și poate fi comandată de aici.

Silvia Filip
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Psihologia vânzărilor

Psihologia vânzărilor, de Brian Tracy (Editura Business Tech, 2021)

Next Article

Lista Silviei: 7 cărți despre obiceiuri si tradiții Pascale

Related Posts

Total
1
Share