David Wallace-Wells, autorul cărții Pământul nelocuibil, este membru al fundației New American și editorialist pe probleme de climă și editor-adjunct la revista The New York.
Wallace-Wells, atât de interesat de catastrofele climatice ce ar putea să se producă din lipsă de responsabilitate, evită totuși să folosească termeni specifici domeniului climatologiei, îmbrăcând acest scenariu sumbru în forma unei “proze elegante și curgătoare”, după cum remarcă Jennifer Szalai, în The New York Times.
“Această carte are potențialul de a deveni Primăvara tăcută a generației sale.” – The Washington Post
“Puternic argumentată. (…) O analiză magistrală a motivelor pentru care – cu atâtea soluții la îndemână – alegem pieirea.” – Nature
O încălzire de peste 4˚C până în 2100 înseamnă, potrivit unor estimări, că regiuni întregi din Africa, Australia, Statele Unite, America de Sud, la nord de Patagonia, și Asia, la sud de Siberia, vor deveni de nelocuit din cauza căldurii, deșertificării și inundațiilor.
Aceste scenarii deși groaznice nu au cum să ne lase indiferenți și nici nu putem să ne amăgim în continuare cu un optimism nemăsurat, crezând că nu se va întâmpla nimic rău, iar dacă se va întâmpla oricum nu avem elaborat nici un plan ce ar putea să ducă la salvarea planetei.
Cartea Pământul nelocuibil, de David Wallace-Wells face parte din Colecția Carte Pentru Toți, apărută la Editura Litera și poate fi comandată de aici.