fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Portofoliul fugii, de Julie Orringer (Editura Humanitas Fiction, 2021)

Portofoliul fugii

Julie Orringer, autoarea cărții Portofoliul fugii, s-a născut în anul 1973 la Miami, în Florida și a studiat la Cornell University.

Are un masterat în ficțiune de la Iowa Writers’ Workshop și predă literatura la Brooklyn College și Stanford University.

Debutul ei literar s-a petrecut în 2003 cu volumul de povestiri How to Breathe Underwater, care a devenit New York Times Notable Book, San Francisco Chronicle Best Book of the Year și a câștigat Northern California Book Award.

Cumpără cartea cu reducere

Despre cartea Portofoliul fugii, de Julie Orringer

Hannah Arendt, Victor Brauner, André Breton, Marc Chagall, Marcel Duchamp, Max Ernst, Lion Feuchtwanger, Franz Werfel, Alma Mahler Gropius Werfel, Golo Mann, Victor Serge… – nume, printre altele mii, pe o dublă listă: a celor hăituiți de regimul nazist și a celor care trebuie salvați.

Jurnalistul american Varian Fry preia conducerea Emergency Rescue Committee și, astfel, trebuie să-și urmărească cu îndârjire scopul de a scoate din Franța elita culturală europeană amenințată de naziști.

Când ajunge la Marsilia el are deja o listă redactată însă va descoperi pe parcurs că se va dovedi insuficientă. Artiștii aflați în mare pericol atunci vor reuși să realizeze lucrări și mai apoi le vor dona spre a fi trimise și licitate în Statele Unite.

Banii obținuți în acest fel vor cumpăra, într-un fel sau altul, accesul lor la libertate.

Varian Fry îl va reîntâlni la Marsilia pe omul care avusese un rol împortant în viața lui, în urmă cu doisprezece ani, pe Elliot Grant.

„Varian Fry a aprins o flacără mică și puternică într-o lume a întunericului, iar în mâinile pricepute ale lui Julie Orringer – sub vraja prozei sale magistrale, prin portretele fine pe care le realizează, prin structura de thriller clasic de spionaj și prin redarea însuflețită a acelei lumi frumoase și teribile –, strălucirea curajului lui Fry, umanitatea sa fragilă și rezistența neclintită răspândesc o lumină inepuizabilă peste propriile noastre vremuri tulburi.“ –  Michael Chabon

Cartea Portofoliul fugii, de Julie Orringer a apărut la Editura Humanitas și poate fi comandată de la Elefant sau Libris.

Silvia Filip
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Navalnîi

Noutate la Corint Istorie: Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului

Next Article
Legile fundamentale ale imbecilității umane

Legile fundamentale ale imbecilității umane, de Carlo M. Cipolla (Editura Humanitas, 2021)

Related Posts

Total
0
Share