fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Povestirile unui vânător, de I.S.Turgheniev

Marele scriitor rus Turgheniev îşi demonstra pentru prima oară anvergura literară cu volumul din 1852 Povestirile unui vânător, care îi aducea notorietatea. A scris această colecţie de schiţe făcând apel la amintirile din timpul partidelor de vânătoare pe moşia părinţilor. Departe de a fi istorisirile unui bogătaş aflat la distracţie, ele sunt dovada că titanul literaturii ruse a observat în detaliu abuzurile la care erau supuşi ţăranii de pe moşii, viaţa grea şi retricţiile pe care le îndurau. La toate acestea se adăugau propriile experienţe negative cu o mamă autoritară, care i-a sufocat copilăria.

  • povestirile-unui-vanatorCarte publicata in 2013 la Polirom
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia Top 10+
  • Traducator: Adriana Liciu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 106×180
  • Numar pagini: 444
  • ISBN: 978-973-46-3644-0

Povestirile unui vânător au fost publicate iniţial în „Contemporanul”, rând pe rând. Autorul a fost la un pas de a renunţa, dar prima povestire, „Khor and Kalinich”, a fost foarte bine primită de public şi de critică. Realismul cu care a redat viaţa la ţară, fără prea multe intervenţii personale, dar cu un simţ al observaţiei care a făcut din el unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai literaturii ruse, i-a adus până la urmă lui Turgheniev arestul la domiciliu, pe de o parte, iar pe de altă parte a dus la abolirea unor practici de Ev Mediu în Imperiul Ţarist, care încă îi mai trata pe ţărani ca pe sclavi în secolul al XIX-lea.

De altfel, „Khor and Kalinich” este povestea unor iobagi, unul practic iar altul idealist, care lucrează pentru un moşier. Acest „triunghi” demonstrează, prin inteligenţa nativă a sărmanilor pusă în faţa prostiei cu ştaif a bogătanului, că Turgheniev credea cu tărie în necesitatea modernizării Rusiei.

Povestirea „Yermolay şi nevasta morarului” este, la rându-i, o argumentaţie în favoarea abolirii iobăgiei. Marele povestitor de mai târziu transpare în povestirea „Medicul districtual”, în care autorul ascultă cum doctorul care venise să-l trateze îşi aminteşte de dragostea tragică pentru o tânără muribundă. „Vecinul Radilov” nu a vărsat nicio lacrimă când i-a murit nevasta, dar apoi s-a prăbuşit de durere când a văzut o muscă aşezându-se pe ochiul închis al trupului neînsufleţit.

„Lgov” este o probă a forţei lui Turgheniev de a creiona personaje memorabile. Personajul Yermolay reapare şi, împreună cu naratorul şi un vânător cu mari pretenţii, Vladimir, pleacă la o partidă de vânătoare în care peripeţiile se ţin lanţ. Iar din „Bezhin Lea”, povestire în care doi băieţi care păzesc cai vorbesc despre poveşti cu zâne şi o lume a magiei în care cred cu tărie, se iveşte marele povestitor Turgheniev, un adevărat precursor al obsesiei pentru magie care, iată, ne însoţeşte şi în secolul tehnologizat XXI.

Citiţi!

Cumpara cartea Povestirile unui vânător, de I.S.Turgheniev de aici: Elefant / Libris / eMAG

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Aniversare: CDPL FEST împlinește 3 ani

Next Article

Zeii pedepselor cereşti, de Jennifer Cody Epstein

Related Posts

Total
0
Share