fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Protest inedit față de interdicțiile Administrației Trump: Muzeu de Artă din SUA fără operele imigranților

muzeu

20% din operele expuse la Davis Museum, din Massachusetts, au fost înlăturate de pe simeze sau ascunse vederii, ca un semnal de alarmă cu privire la ce înseamnă aportul imigranților la cultura americană. În cazul în care piesele realizate sau donate de imigranți de-a lungul timpului – picturi și sculpturi – nu au fost scoase din sălile de expoziție, au fost acoperite cu pânză neagră. Proiectul de protest este intitulat „Art-Less” și este direcționat spre controversatele măsuri anti-imigrație ale președintelui Donald Trump. Interesant de menționat este faptul că manifestarea a avut un ecou cu atât mai pronunțat cu cât a lipsit de la expunere, în aceste condiții, un portret al lui George Washington exact în week-endul în care s-a celebrat Zoia Președintelui, notează „The Independent”. Lucrarea este semnată de artistul de origine suedeză Adolf Ulrik Wertmüller și a fost realizată în 1794-96, apoi donată muzeului de familia sa de… imigranți.

În ce privește arta africană, 80% va fi ascunsă vederii, întrucât colecția pe care o deține instituția a fost donată de o familie de imigranți polonezi. Pe spațiul pe care până acum tronau la vedere opere de artă de mare valoare culturală, astăzi stă scris pe locul rămas gol „realizat de un imigrant” sau „donat de un imigrant”. „Fiecare colecție permanentă va fi afectată, întrucât toate au în componență piese donate sau create de imigranți”, explică Claire Whitner, curator al instituției muzeale. La rândul ei, Lisa Fischman, unul dintre directorii Muzeului, punctează faptul că mesajul proiectului este de a atrage atenția asupra însemnătății imigranților în viața culturală americană: „Folosim cu mândrie acest prilej pentru a accentua impactul imigranților asupra colecțiilor noastre și a onora darurile de creativitate și generozitate care li se datorează și care fac să fie minunate și instituția noastră, și întreaga comunitate”.

Acțiunea „Art-Less” face parte dintr-un val de proteste ale Asociației Directorilor Muzeelor de Artă din SUA la adresa măsurilor antiimigrație, pe care le consideră „profund îngrijorătoare, periclitând arta și mediul academic”.

Roxana Ichim Istudor
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Căutătorul de comori

Campanie Herald: Tu ești Căutătorul de comori!

Next Article
Tatăl celuilalt copil

Tatăl celuilalt copil, de Parinoush Saniee

Related Posts

Total
1
Share