„Rătăcirile lui Herman Melville”, de Jay Parini, o carte cu adevarat speciala ce-si merita un loc privilegiat pe Raftul Denisei de la Editura Humanitas.
Soldatul revoluţionar Israel Potter, „o legendă a vremii”, este subiectul fierbinte şi fascinant pe care vrea să-l dezvolte personajul Herman Melville in cartea „Rătăcirile lui Herman Melville”. Şi vrea asta cu orice preţ, plecând spre Anglia şi abandonându-şi familia la New York. Pe parcurs, însă, Potter se dovedeşte o enigmă prea greu de dezlegat biografic, aşa încât Melville decide să scrie o carte despre obsesie.
- Carte publicata in 2013 la Humanitas Fiction
- Cumpara cartea cu reducere
- Colectia Raftul Denisei
- Traducator: Luana Schidu
- Tip coperta: Brosata
- Format: 130×200
- Numar pagini: 424
- ISBN: 978-973-689-648-4
Autorul însuşi este nu doar scriitor, ci şi critic şi biograf, astfel încât creionarea lui Melville in „Rătăcirile lui Herman Melville” şi a căutărilor sale este strâns legată de propria experienţă. „Toată lumea ştie că adevărul istoric nu poate fi scris. Trebuie să-l inventezi, altfel nu te crede nimeni”. Aşadar, „numai poveştile inventate spun adevărul necosmetizat”.
Paradoxal, Parini nu este nevoit să inventeze biografia lui Melville, dar trebuie să umple multe spaţii goale. Personajul central a lăsat puţine înscrisuri în viaţa reală, aproape ca şi eroul-fantomă pe care l-a căutat. În încercarea de a-i contrui o conştiinţă, Parini are în faţă o provocare semnificativă, pentru care se foloseşte de două elemente literare complementare: naraţiunea la persoana a treia pentru peregrinările lui Melville şi descrierile la persoana întâi pentru momentele când Melville este acasă, prin ochii soţiei lui, Lizzie. Ştim foarte puţine despre doamna Melville, aşa încât lui Parini îi vine uşor să-şi lase imaginaţia liberă povestind totul din perspectiva femeii.
„Rătăcirile lui Herman Melville”, o carte apropiata de cititori
Rezultatul surprinzător al acestei abordări este acela că Melville devine mult mai viu şi mai apropiat de cititor, chiar dacă Lizzie este predominant furioasă pe soţul care îşi lasă casa alergând după propriul vis. Pe de altă parte, unele dintre cele mai emoţionante pasaje sunt cele în care femeii îndurerate i se face milă de eşecurile omului iubit şi în acelaşi timp găseşte în dragoste puterea de a-i admira munca, acea proză rezultată din atâtea căutări chinuite, cu toate efectele nefaste asupra ei şi a copiilor lor.
Acestor repere literare şi mesaje ale legăturii dintre vis, viaţă şi muncă pentru atâţia dintre noi li se adaugă splendide descrieri ale mării şi ale luptei omului cu stihii atât de puternice. In „Rătăcirile lui Herman Melville”, Melville este pe de o parte un soţ şi un tată lamentabil, iar pe de altă parte un pasionat şi un înaintemergător care rămâne în conştiinţa cititorului ca un personaj tragic ce nu se percepea astfel tocmai pentru că visa şi era decis să-şi urmeze visul în viaţa reală, împotriva a orice.
Cumpara cartea „Rătăcirile lui Herman Melville”, de Jay Parini de la: Elefant / eMAG / Libris
Vezi aici mai multe recenzii scrise de Roxana.